Edithcolea in bloei!

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 12/11/2010 - 19:08
stijnghesquiere

Edithcolea in bloei!

Zijn er nog mensen die Edithcolea grandis planten kweken?
Ik ben 1.5 jaar geleden begonnen met deze planten. Kwestie van een uitdaging aan te gaan. Ik had begrepen dat deze planten exreem moeilijk zijn...
maar dat bleek het dus niet te zijn. Ik zorg dat de planten nooit onder de 20°C staan en probeer de dagtemperatuur boven de 30°C te houden. Afgelopen zomer was dat in een kleine kas met verwarming (op koude dagen) en koeling (bij warme dagen) geplaatst in volle zon.
De planten krijgen elke dag water en de grond is nooit helemaal droog. Wel heb ik ze in hangpotten met cocosmat gezet met een losse niet-organische grond.
De planten groeiden ongeveer 1cm per 2 weken. De maakten af en toe bloemknoppen, maar die vielen er dan weer af.
Ze staan nu binnen onder kunstlicht (2700°C en 6500°K fluorescentielampen aangevuld met rode en blauwe ledjes). De temperatuur heb ik nu op 42°C overdag en 20°C 's nachts staan en...
Ze zijn nu (november!) flink aan het bloeien!
Zijn er nog mensen die ervaring hebben met deze plant?

Groeten,

Stijn

Edithcolea in bloei!
vr, 12/11/2010 - 20:01
rwo

Echt makkelijk lijkt het dan ook niet te zijn.
Mooie bloem! stinkt ie?

gr
Ruud

vr, 12/11/2010 - 20:15
pevano

Dit is gaaf! Familie van Stapelia en Huernia zeker?

Peet

vr, 12/11/2010 - 20:35
stijnghesquiere

Ik moet toegeven dat gemakkelijk inderdaad relatief is. Maar ik denk dat de plant ook wel met minder kan. het belangrijkste is denk ik om de plant warm te overwinteren. Op de vensterbank in de woonkamer bijvoorbeeld. En ook is het belangrijk om de plant niet teveel te laten verschrompelen. Dus af en toe wat water, ook in de winter.
Bloeien is dan weer vooral een zaak van hitte. Maar bij een goede zomer in een kas kan dat geen probleem zijn denk ik. Gewoon flink warm houden (40°C in de schaduw) en de plant in volle zon zetten. Af en toe mesten kan ook geen kwaad.
En ja, het is een verwant van Huernia en co. En ja, de bloem stink een beetje, maar eerder een wat muffe geur dan een sterke aasgeur. in ider geval niet vergelijkbaar met mijn stapelia bloemen.
btw. stekken gaat ook heel goed. Ik laat ze twee dagen drogen en dan in vochtige grond 35°C en binnen een week hebben ze wortels.
De andere plant (een andere variant, blijft wat kleiner blijft) die nu ook in bloei is:

Edithcolea in bloei!
vr, 12/11/2010 - 21:34
RdB

Heel fraai,

Ruud

vr, 12/11/2010 - 23:44
Draco

Niet zo extreem moeilijk te kweken zegt hij dan...Niettemin een knap resultaat.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag