Grondsamenstelling cactus

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 27/07/2004 - 16:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Grondsamenstelling cactus

Ik weet dat er al veel overgesproken is in dit forum.

toch wil ik vragen wat de grondsamenstelling voor cactussen moet zijn, nl. ik wil enkele cactussen verpotten uit potgrond en in een meer geschikter grond.

ik beschik over normale potgrond, leem, en speelzand. Hoe moet de verhouding hiervan zijn? en wat is Puim? waar kan ik dit krijgen?

geld deze samenstelling voor alle cactussen gebruiken?

Vriendelijke groet

Jelle

wo, 28/07/2004 - 11:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er zijn zoveel recepten als er liefhebbers zijn .. een paar algemene regels zijn mij over de jaren wel duidelijk geworden, mede door de observatie van veel (heel veel!) standplaats opnamen ..
de aarde moet erg doorlaatbaar zijn ttz ze moet goed draineren, water moet er vlug doorheen lopen. dus alles wat "zompig" wordt of blijft is maar met mondjesmaat toe te passen. (turf en consoorten is eigenlijk uit den boze!)
grond moet luchtig zijn en blijven ttz er moet een uitwisseling zijn tussen de lucht en de grond, dus alles wat heel fijn materiaal is, is te mijden omdat het door het gieten "doorspoelt" en men zegt dan dat de grond "dicht slaat"
het speelzand (geel zand?) zou ik mijden als de pest :-) koop (zoek?) beter een zak grof "rijnzand" (metserszand 005 denk ik) dat zal zeker een aantal problemen vermijden .. er zijn nu in tuincentra een reeks "kiezels"/"grind" te koop in maten 4/8 mm dat kun je zonder problemen door de grond mengen .. en niet te zuinig ook :-)
nadeel : de pot wordt wel redelijk zwaar ten opzichte van een "alles turf" grondmengsel .. maar de planten zullen je danken voor die "arme" grond ..
hth
willy

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag