grondsoorten voor cactussen

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 04/05/2004 - 15:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

grondsoorten voor cactussen

Kan er mij iemand zeggen waar je bimskies, leem , klei apart in de handel kan kopen ? In mijn tuin heb ik geen leem en klei.
Nu verpot ik mijn cactussen in gekochte klaargemaakte cactusgrond en voeg daar zelf nog lavagruis aan toe en vermiculite.
Maar ik zou zelf mijn grond willen samenstellen.
Alvast bedankt voor een reactie.
Tom

di, 04/05/2004 - 18:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

hmm .. wat heb je dan wel in je tuin ? :-)
Bimskies is het "Duitse" woord voor puimsteen en dat kan je tegenwoordig kopen in vele tuincentra (gebruikt als bodemlaag voor vijvers wegens de hoge porositeit = binden van nuttige bacterien)
Vermiculiet als toevoeging is IMHO niet goed omdat het goedje bij nat/droog cycli de neiging heeft om ineen te kalppen en een ondoorlaatbare laag schilfers te vormen ..

di, 04/05/2004 - 20:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
Bimskies is niet hetgene ze in de tuincentra verkopen als vijversubstraat! Puimsteen is immers lichter dan water en is daarmee het enige gesteente dat drijft op water! Niet echt handig dus om in een vijver te gebruiken. Je kan het zeer goedkoop kopen bij cactussen en vetplanten in Wijnegem. En dat is zowat de enige plaats waar ik het tot nogtoe gevonden heb. Het lijkt zeer goed op perliet, heeft op het eerste zicht dezelfde eigenschappen, maar bimskies is veel duurzamer en zal niet verbrokkelen na een jaartje.
Pieter

wo, 05/05/2004 - 11:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

vreemde dat de Duitse bimskies = puimsteen niet drijft en de belgische wel :-) .. en wat Vanhoofstadt in Wijnegem verkoopt is twijfelachtige "bimskies" .. :-)
& BTW als de puimsteen voor vijvers zou driven hoe krijgt men die dan op de bodem ? ..
PS dat vulkanisch puimsteen (aka het natuurlijk produkt) drijft op water is meestal een fabeltje tenzij hij "nabejandeld" werd zoals perliet ..

wo, 05/05/2004 - 14:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik ken nochtans cactusverzamelaars uit Australië die daar de puimsteen op de stranden gaan opscheppen. In periodes komen daar grote hoeveelheden aangedreven...
De puimsteen die ze in Wijnegem verkopen (komt uit Duitsland...) is in een zeer zuivere vorm en aan de structuur te zien is die niet nabehandeld geweest. Hij bevat gewoon veel luchtholtes. Datgene ze voor vijversubstraat verkopen heeft bijna geen luchtholtes. Daardoor zinkt het dan ook.
Als je naar de Canarische eilanden gaat en daar puimsteen in de natuur test blijft die ook meestal drijven (zelf getest!).
Pieter

wo, 05/05/2004 - 16:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

De bims is ook te koop bij Francois Hoes in Tessenderlo in Belgie. Wel van te voren even bellen! hjhuizingatwanadoo [dot] nl

Onderwerp gesloten