help cactussen worden zwart

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 11/04/2005 - 11:35
edob

help cactussen worden zwart

hoi

ik heb twee weken geleden wat cactussen over gepot en nu gaan ze achter elkaar kapot. eerst worden ze zwart en dan kan ik ze weg gooien, ben ik te vroeg met overpotten geweest ,het zijn de zuilcactussen die nu allemaal zo zachtjes aan weg rotten.
in de winter was het in het kasje misschien wel te koud ?

ma, 11/04/2005 - 14:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Waarschijnlijk het gevreesde "zwartrot" .. de planten "verwateren", van binnen uit, tot een zwarte slijmerige blubber.
Meestal het gevolg van een gebrek aan verse lucht samen met te koud en te vochtig ..
Tracht te verpotten in vrijwel droge grond en laat te planten op een zeer luchtige plaats en in de "schaduw" aan de groei komen (eventueel afschermen met kranten oid)
Licht aangetaste planten kan men soms, heel soms nog reden met "chinosol" maar dat raad ik om diverse milieuredenen niet aan :-)
.. en BTW je planten waren misschien reeds voor het verpotten in "slechte" konditie ? Het verpotten heeft mogelijk de problemen enkel versneld .. met deze optie dient men ook rekening te houden ..
PS zwartrot is mogelijk "besmettelijk" .. aangetaste planten direct vernietigen of afzonderen is geen luxe .. als je die mogelijkheid hebt tenminste (niet altijd evident)

mvg
Willy

ma, 11/04/2005 - 16:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

willy bedankt voor je antwoord.

ik heb ook veel vocht gehad in de winter en alleen mijn ventilator aangehad op verwarmen, En ik maar denken dat cactussen houden makkelijk was. al mijn oputina.s doen het wel goed maar ja die kunnen ook 2graden hebben want anders gaan ze niet bloeien

Edo

ma, 11/04/2005 - 17:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

troost je .. wij hebben allemaal die leerschool doorlopen en dat betaald met de nodig mislukkingen :-)
Vroeger had ik, in het voorjaar, ook altijd last van zwartrot. Dat kwam omdat ik de serre potdicht hield om zoveel mogelijk warmte te behouden bij de eerste zonnestralen. Een veel betere strategie was om bij het eerste warmere (en niet eens veel warmere) dagen een zij- + dakraam te openen (5 cm, laagste stand) wat direct een luchtstroom door de serre veroorzaakte en sindsdien .. wel geen zwartrot meer :-)
De koelere lucht neem ik er graag bij en het stoort de planten hoegenaamd niet !
(wat niet wil zeggen dat men geen andere mizerie krijgt :-))

mvg
Willy

ma, 11/04/2005 - 22:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

willy

met wat voor soort verwarming stook jii je serre ?ik zit te twijfelen tussen een goede electrische of een laser zibro kachel die op petroleum brandt,

groet edo

di, 12/04/2005 - 00:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb een petroleumkachel en een gewone (plat formaat) electrische badkamerverwarming (2000W max)
De bedoeling is dat de ene de andere ondersteunt bij felle kou. ik leef met het idee dat de electrische verwarming de petroleumkachel ondersteunt :-) tenminste als die thermostaat een beetje fatsoenlijk werkt :-)

mvg
Willy

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag