Overwinteren van agave americana ‘variegata’

18 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 06/12/2009 - 15:00
Azet

Overwinteren van agave americana ‘variegata’

Hallo, heeft er iemand ervaring met het buiten overwinteren van een Agave americana ‘variegata’?
Hij staat op het zuid - westen, ik heb er een paraplu boven gemaakt en rondom noppenfolie bevestigd, bij strenge vorst kunnen er nog dekens of i.d overheen, hij is te groot geworden om binnen te zetten (90cm hoog en 1 m breed).

ma, 07/12/2009 - 22:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Gegevens over Agave americana uit Frankrijk geven aan dat bij omstreeks -10 °C het blad verloren gaat. Nog enkele graden lager betekent dan het definitieve einde. In het eerste geval kan de Agave aan de basis weer uitlopen. Met de nodige voorzorgmaatregelen lijkt verwintering buiten dus het proberen waard. Zorg voor een goede drainage van de bodem en bescherm de Agave tegen de regen, zoals je al aangeeft. Naarmate de plant droger kan worden gehouden, is de vorsttolerantie waarschijnlijk groter. Wel zorgen dat er voldoende ventilatie mogelijk blijft met de verpakking van noppenfolie. Deze is vooral zinvol om de wortelkluit te beschermen ingeval van een kuip(?)

di, 08/12/2009 - 13:33
Azet

Hallo Draco, bij droog weer verwijder ik de noppenfolie aan de zuidzijde zodat de wind erdoorheen kan.
Verder staat de agave tegen de gevel en onder een overstek van 70 cm, droog houden lijkt dus geen probleem.
Hij staat in een gewone zwarte kuip met ook daar noppenfolie omheen.
Zou het misschien zinvoller zijn om inplaats van noppenfolie hem in te pakken in een paar lagen vlies of is dit te donker?

Gr. Azet

di, 08/12/2009 - 14:07
D_SDennis

Als de wortels bevriezen, dan is het gebeurd. Houdt er rekening mee dat een enkele laag noppenfolie de vorst (enkele graden) slechts een of twee dagen buiten de pot houdt. Daarna, als het overdags ook vriest, bevriest ook de inhoud van de pot. en dan heb je een probleem. Dus gebruik echt meerdere lagen (grove) noppenfolie. Maar eerlijk gezegd zou ik bij Agave een verlichtingslang oid integreren rond de pot. Bovengronds inderdaad, mits kurkiedroog, tot tien graden vorst te verdragen. Veel succes.
En ik denk dat EdwinnKarin gelijk krijgen met een behoorlijke vorstperiode de volgende week. Be prepared...

di, 08/12/2009 - 14:46
lily-anne

Als je hem dat toch niet binnen kan zetten omwille van de omvang en het gewicht , dan zou ik er nog een extra stirodur plaat onder leggen , zodat de koude van de onderlaag of de stenen niet rechtstreeks tegen de pot komt en echt op de koudste momenten nog allerlei extra isolatie rond en boven doen , zorg wel dat dit er terug af gaat ,als het niet zo erg meer vriest ,zodat hij nog voldoende licht heeft .En uiteraard kurk droog houden .
Succes en laat eens weten hoe hij de winter heeft doorgebracht
groetjes
LIly-Anne

di, 08/12/2009 - 21:00
Azet

Hallo, een verlichtingsslang ga ik zeker kopen deze week en nog wat extra isoleren kan ook geen kwaad, ga ik zeker allemaal doen.
Ik hoop dat het gaat lukken want het zou heel erg jammer zijn als hij na al die jaren de winter niet doorkomt.
Bedankt voor de goede adviezen en natuurlijk horen jullie nog over de agave.

Groet Azet

zo, 27/12/2009 - 15:30
Azet

De Agave heeft de eerste vorst periode glansrijk doorstaan!
Natuurlijk door de adviezen die ik gekregen heb, eerst helemaal uitgepakt, enkele lagen vlies om de kuip en de plant toen een lichtslang en nog wat vlies (ook om kuip en plant) vervolgens de kuip ingepakt met kokosmatten en om alles noppenfolie, de paraplu er nog boven en klaar!
De lichtslang heb ik dag en nacht aan gehad.

De Agave is kurk droog gebleven, het blad is nog mooi groen en stevig.
De volgende vorst periode (krijgen we vast nog wel) ga ik met vertrouwen tegemoet.

Groet, Azet

di, 29/12/2009 - 13:21
kristof p

hoi,

ik heb al enkele jaren enkele A. americana's in de tuin staan. tot vorige winter ging dat onbeschermd en beschermd goed. degene die vorige winter hebben overleefd stonden droog en hadden niks van schade. tijdens een zachte natte winter is er geen probleem maar bij vorstperioden zoals vorig jaar moeten ze zoals eerder gezegd is kurkdroog staan. A. americana 'varigata' is trouwens iets minder koudebestendig!

er stond hier in het dorp voor vorige winter eentje die meer dan 10/15 jaar onbeschermd heeft gegroeid maar vorige winter was er duidelijk te veel aan. wel zag ik op de plaats waar hij stond nieuwe scheuten verschijnen in de lente..

gr
Kristof

di, 29/12/2009 - 21:05
Azet

Hoi Kristof,

Opwekkend om te horen dat jij ze de winter door krijgt, geeft mij nieuwe hoop.

Op een gegeven moment zijn ze bijna niet meer te hanteren met z'n tweeën en moet je wat uitproberen met het risico dat ze de winter niet doorkomen wat ik erg vervelend zou vinden.
De Agave heeft natuurlijk wel gezorgd voor een rijk nageslacht, maar voor die weer groot zijn......

De volgende vorst periode krijgen we komende vrijdag weer.

Groetjes Azet

di, 29/12/2009 - 21:48
D_SDennis

Let wel op. Ik krijg zo de indruk dat Kristof in een gezegend klimaat woont. Klopt dat Kristof? Toen wij in midden Nederland matige tot strenge vorst hadden, vroor het bij Kristof licht.

wo, 30/12/2009 - 11:32
kristof p

het werd hier vorige winter ook koud maar niets in vergelijking met wat mensen in midden belgië en nederland hebben gehad. tijdens die koudste nacht (-22°C ergens in belgisch en nederlands limburg) werd het hier -8.5°C...deze winter lijkt de kuststreek van westvlaanderen ook wat gespaard. laagste dit jaar in de tuin is momenteel nog geen -5°C. daar zal ongetwijfeld nog verandering in komen want zolang de voorspellingen gaan geven ze vanaf nu maandag tot en met 14 januarie serieus wat vorst uit. voorlopig enkel lichte tot matige vorst hier maar als dit zo lang duurt maakt het weinig uit of het nu twee weken -5/-8 word of -10/-15...alles bevriest bij zo'n langdurige vorst toch naar de knoppen als je niet beschermd.

gr
Kristof

do, 31/12/2009 - 20:26
Azet

Hoi,
De lichtslang blijft aan!
Ik woon in Duitsland en vorige winter was hier de koudste nacht -18.
Als het weer die kant op gaat met de temperatuur gooi ik er een paar dekens overheen.
Voorlopig zijn de vooruitzichten -9 graden.

Groetjes, Azet

do, 31/12/2009 - 22:35
arpad

hoi Azet

mag ik vragen waar je in duitsland woont?want ik woon ook in duitsland in de eifel en ik hebt een `normale`agave americana en die wordt veel tegroot dus die wil ik volgend jaar in de volle grond zetten

gr arpad

za, 02/01/2010 - 20:37
Azet

Hoi Arpad,

Ik woon in Weeze, Kreis Kleve, als je de Agave in de volle grond zet zou ik er zeker een afdak of zo iets boven maken zodat hij kurk droog blijft en goed inpakken want in de Eifel zijn de winters kouder dan in Kreis Kleve.

Groetjes Azet

zo, 03/01/2010 - 15:32
kristof p

azet en arpad,

ik denk dat je toch gaat moeten bijwarmen bij jullie...-18°C zal hij droog ook niet overleven denk ik. -10°C is zowat hun grens, DROOG!

gr
Kristof

zo, 03/01/2010 - 16:49
arpad

hoi kristof

ik ben bang van wel,dan moet ik hem maar gewoon als kuipplant verder behandelen

gr arpad

ma, 04/01/2010 - 14:55
Azet

Hoi Kristof

Bijwarmen.....?
Er zit nu een lichtslang van 10m/ 148W, om kuip en plant (altijd aan)± 4 lagen vlies, 2 kokosmatten om de kuip en het geheel afgedekt met 2à 3 lagen noppenfolie (lijkt wel een recept).
Wat ik nog wil doen bij meer dan -10ºC 1 of 2 oude dekens er overheen.
Vanmorgen nog even gekeken en de Agave ziet er nog steeds puik uit, je voelt ook duidelijk aan je handen het verschil van temp. dus ik blijf hopen dat het goed gaat.

Groetjes Azet

ma, 04/01/2010 - 18:48
kristof p

Azet,

was vergeten dat dejouwe een lichtslang heeft ;-)...

gr
Kristof

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag