seramis

28 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 06/10/2006 - 20:51
mamiere

seramis

Ik heb eindelijk seramis gevonden , amai , bij ons is het niet zo eenvoudig om dit te vinden , mijn vraag is nu , mag ik kleine cactusjes (zonder wortel ) hier zomaar opzetten en wat met water geven , nevelen of die korrels goed nat maken, graag asap een antwoord want ik zou dit morgen al willen doen, hartelijk dank bij voorbaat, mamiere.

vr, 06/10/2006 - 22:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat gaat prima op Seramis. Overigens is Seramis een Belgisch produkt, hier in Nederland bij de meeste tuincentra verkrijgbaar.

za, 07/10/2006 - 01:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sorry .. Seramis is Duits .. het was jaaaren voor het in Belgie verscheen overal in Duitsland te verkrijgen. Ik heb het trouwens door mijn Duitse vrienden leren kennen vele jaren geleden.
Producent is Effem Gmbh, Verden/Aller

mvg
willy

za, 07/10/2006 - 02:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sorry, ik ken het alleen van een belgische firma. Maar je zult onget***elt gelijk hebben!

za, 07/10/2006 - 12:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je de firma Creten bedoelt .. dat is gewoon de verdeler voor Belgie, mogelijk voor de Benelux ..

mvg
willy

za, 07/10/2006 - 15:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Die bedoelde ik inderdaad!

za, 07/10/2006 - 20:42
mamiere

Bedankt , ik heb ze ondertussen in de seramis gezet en nu maar hopen! Kan iemand mij zeggen waar ik superthrive kan vinden , naar het schijnt is dit verboden in België , of dit waar is weet ik niet. Thnks , mamiere.

za, 07/10/2006 - 21:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

verboden in België ? wie heeft je dat wijsgemaakt ? en op basis waarvan dan wel ?
Er loopt trouwens een mogelijke draad op "het andere forum" om over te gaan tot een gezamelijke aankoop van een "fles" van 1 gallon (bijna 4 liter) en die naar vraag van de leden op te splitsen ..

mvg
willy

zo, 08/10/2006 - 00:08
rwo

Beste Parodias,
Welk forum bedoel je met het andere forum?
gr
Ruud

zo, 08/10/2006 - 01:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tuinadvies .. cactusforum rocks :-)

mvg
willy

zo, 08/10/2006 - 14:02
mamiere

ik heb dat andere forum eens bezocht , maar als ik de datums bekijk denk ik dat het te laat zal zijn om nog wat te reserveren van die superthrive ,kan het zijn dat die persoon die er voor zou zorgen zich wil laten uitschrijven of heb ik het verkeerd gezien?

zo, 08/10/2006 - 15:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

ja en neen .. de persoon die het product de eerste maal aangeboden heeft wilde zich laten uitschrijven maar er is ondertussen een draad geweest (zonder eindconclusie) om voor de geinteresseerden een grote fles van 1 gallon (3,8x liter) te kopen en die te verdelen naargelang de vraag ..

mvg
willy

ma, 09/10/2006 - 02:19
mammi

'de persoon'..... ik geloof zelfs dat die een naam had, en nog heeft.

mammi

ma, 09/10/2006 - 11:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

"pdc" ? die sommigen "Paul" noemen ?

als dat naam genoeg is dan wil ik dat bij dze rechtzetten :-)

mvg
willy

ma, 09/10/2006 - 17:52
rwo

Zijn die plantjes zonder wortel zo moeilijk dat je dit spul er voor wilt gebruiken?
De meeste soorten wortelen redelijk makkelijk en daar heb je dit spul eigenlijk niet voor nodig volgens mij.
Zet ze in een licht vochtig substraat om het even wat en de beworteling moet volgens mij redelijk snel op gang komen zolang de temperaturen niet te laag worden.
gr.
Ruud

ma, 09/10/2006 - 23:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Opuntias wortelen schier altijd .. bij veel moeilijkere soorten valt dat soms (dikwijls!) nogal eens tegen :-)
Als ik de voorschriften van de "boeken" volg dan kom ik aan een bewortelingspercentage van nog geen 1% per seizoen, als ik seramis gebruik kom ik aan 99,9% per seizoen .. de optelsom is snel gemaakt. als ik er nog superthrive bij gebruik dan geet het bewortelingspercentage naar 99,999% + het gaat nog dubbel zo snel ..

mvg
willy

ma, 09/10/2006 - 23:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

PS superthrive is echter niet bedoeld om de beworteling te stimuleren alsdusdanig .. het is bedoeld als regeneratieproduct voor "sukkelende" planten of zelfs als algemene tonus voor norale planten .. voor mij is het elke cent waard omdat het niet enkel voor succulenten werkt maar voor elke plant .. ik heb er mijn orchideen mee aangezet om terug vlot te gaan groeien en bloeien ..

mvg
willy

di, 10/10/2006 - 17:19
rwo

Maar beste Parodias, wanneer ik een kopstek neem van een redelijk simpele soort zoals Notocactussen, Trichocereus, Echinocereus enz enz.neem en ik laat dat ding een paar weken drogen en zet hem in een zandige grond, geef hem af en toe een tikkie water dan gaat het bij mij eigenlijk vrijwel altijd goed en dat gebeurt dan buiten of op de vensterbank, want ik ben niet in het bezit van een kas.
Ik ben me ervan bewust dat er wel wat moeilijkere soorten zijn, zoals die importplanten die er vroeger waren en bepaalde soorten.
Maar bij de iets simpelere soorten kom ik toch op een beduidend hoger percentage dan die 1% en dan heb ik het echt niet alleen maar over opuntia's.
Of hebben je boeken het over 1 of een paar bepaald(e) soort(en)?
Ik heb verder geen ervaring met seramis of dat andere spul dus er kan best wel een duidelijk verschil inzitten, maar voor de doorsnee cactus is het in ieder geval bij mij niet nodig. Misschien dat het verschil gaat maken bij grotere hoeveelhedenstekken of bij bepaalde soorten.
Misschien dat het ook in tijd kan schelen, maar dat plantje weet zelf het beste wanneer het wortels moet schieten.
gr.
Ruud

di, 10/10/2006 - 18:33
rwo

Nog even,
Waar bestaat superthrive eigenlijk uit en wordt dit ook voor zover je weet gebruikt door profesionele (ik bedoel beroepsmatige) kwekers gebruikt?
Over wat voor soort(en) moeilijk te stekken plant(en) praten we in dit geval eigenlijk?
Ik heb n.l over dit produkt al zeer veel wisselende ervaringen gelezen.
En inderdaad bij zeer diverse plantengroepen (je haalde zelf je orchideen al aan)
gr.
Ruud

di, 10/10/2006 - 23:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Alles op het etiket en verpakking schreeuwt " wij belazeren de kluit". Nergens serieuze info alleen maar inhoudsloze blabla en de meest onzinnige beweringen (algemeen gebruik van Superthrive zou 25000 kankerdoden per jaar schelen... je moet het maar durven claimen). Het product is niet-giftig, gaat zelfs vergiftiging tegen, maar is giftig bij hoge dosis. En zo nog wat meer tegenspraak en prietpraat.
Het bevat vitamines (in ieder geval B1 - 0,09%) en de synthetische auxines (groeihormonen) IBA en Naa (0,048%). Maar verder is er weinig over te vinden. Het wettelijk verplichte veiligheidsdata blad is niet te vinden en serieuze kwekers klagen er over dat die ook na herhaaldelijke aanvraag niet gestuurd worden (ik heb dat niet gecontroleerd maar ben ook geen kweker).

En of het werkt? Geen idee, er zijn er veel die er bij zweren en wellicht nog meer die zeggen dat het geen verschil maakt of zelfs averechts werkt. Een reactie vond ik wel aardig: koop een vitamine B pilletje bij de drogist: dat werkt net zo goed.

Ruud

di, 10/10/2006 - 23:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

je hoeft mij niet te geloven hoor maar tegen de tijd dat jouw stekken voldoende droog zijn voor je bewortelingsmengsel zijn de mijne beworteld en opgepot in hun nieuw substraat .. vraag het maar eens aan anderen op het tuinadvies forum of neem een kijkje op https://tinyurl.com/y3pgddkn je mag voor mij alle zandige mengsels van de wereld hebben hoor, ik heb ze allemaal geprobeerd .. EN .. ik heb dit soort diskussies gevoerd tot in het oneindige en den treure, met tientallen mensen die het niet konden geloven .. tot ze hun eerste zakje seramis kochten .. dan was het meteen .. einde discussie :-) De meest hopeloze gevallen bewortelen nog op seramis :-) en niet enkel cactussen natuurlijk !
Voor wat superthrive betreft .. je moet het toepassen zoals het moet maar het is geen wondermiddel, het bevat schijnbaar een uitgebalanceerde verhouding van vitamines en plantenhormonen geen toverdrank :-) er is een amerikaanse site maar die is, naar mijn mening, nogal chaotisch.

mvg
willy

wo, 11/10/2006 - 00:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

superthrive: ik heb hier op het ogenblik een 20 tal planten in behandeling staan die na een bodemvergiftiging door "mijnsteen" zo goed als dood waren .. ze zijn reeds 3 maal in een nieuw substraat gezet over de laatste 2 jaar, zonder veel resultaat of zichtbaar herstel .. Nu krijgen ze sinds ongeveer begin september (de 11e om precies te zijn) een turbo behandeling met superthrive .. en u mag enkel maar 1x raden .. juist en allemaal zonder 1 achterblijver .. vreemd toch .. juist zoals mijn kwarrende orchideen .. na 2 behandelingen over 6 weken sterk aan de groei en beiden een bloemstengel .. toeval kan, maar soms zijn dingen net iets te veel toeval :-) .. en na 38 jaar fundamenteel wetenschappelijk onderzoek weet ik wel dat toeval niet bestaat .. dus zou ik dit als tovenarij moeten bestempelen wat mij nog moeilijker valt tenzij als ik het als duidelijk observeerbare feiten zou bekijken natuurlijk :-)
maar het is niet mijn missioneringstaak om hier wie dan ook, van wat dan ook, te overtuigen. neem het aan of niet, probeer het of niet, mij maakt het niets uit maar kom achteraf niet zeggen dat u het niet wist .. :-)

mvg
willy

wo, 11/10/2006 - 00:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Voor wat betreft Seramis, ben ik het met je eens, Parodias. Het werkt echt goed; heb er al jaren mee geexperimenteerd en de resultaten zijn prima.
Over superthrive ken je mijn mening; handige lieden verdienen veel aan waardeloze kruidendrankjes. Heb nog 2 (gratis)flessen in mn schuur staan uit een growshop. Dat ze ze gratis weggaven, zegt me al genoeg. Het werkt niet!

wo, 11/10/2006 - 01:00
rwo

Beste Parodias
Het ging me niet zozeer over seramis, dat zal onget***eld een medium zijn wat water beter vasthoudt o.i.d. Zoals gezegd ik heb daar geen ervaring mee en ik stek tegenwoordig bar weinig.
Ik ben hier misschien ook niet helemaal duidelijk over geweest en echt moeilijke soorten heb ik ook niet.
Wat me wel intereseerd zijn je ervaringen met superthrive.
Zou gebruik van dit spul bijv betekenen dat ik soorten op eigen wortel kan houden die normaal gesproken lastig op eigen wortel te houden zijn, zoals bijv Sclerocactus e.d.
Of zou gebruik van dit spul bijv betekenen dat m'n stamyucca's na bloei makkelijker (sneller) een nieuwe kop in de oude vormen?
Mijn vraag over het beroep heeft ermee te maken dat de kwekers hier in Nederland wat mij betreft toch wel aan de top zitten, en wanneer het hier gebruikt wordt kan ik er vanuit gaan dat het goed is, hiermee wil ik absoluut jouw ervaringen niet in t***el trekken, maar meer gebruiken om mijzelf een mening te kunnen vormen over dit produkt en zoals je ziet is er nogal wat verschil in inzicht over het gebruik van dit goedje. Het is trouwens voor het eerst dat ik de naam hoor in verband met cactussen had de naam al wel gehoord ivm palmen, bananen en yuccainfo-icon's.
Hetgeen mij wel bevreemd is dat het totaal verschillende plantengroepen zijn met uiteindelijk wel dezelfde behoeftes, maar in totaal verschillende hoeveelheden.
Misschien denk ik wel teveel in mest dat hoor ik dan graag.
Wat betrefd Seramis: laat jij de wonden van kopstekken dan niet drogen voordat je ze hierin plant?
gr.
Ruud

wo, 11/10/2006 - 02:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Greenconnection: je mag mij altijd een fles superthrive opsturen als dat praktisch haalbaar is :-) en wat Hollandse kwekers aan "tovermiddelen" gebruiken dat wil je niet weten :-) als je eens moest gezien hebben wat er in kwekerij Hovens in Venlo destijds over de vloer ging dan geloof je je ogen niet of was z'n hexametasilicaat bedoeld om er thee mee te zetten ? :-)
ooit gehoord van toevoegingen van GA3 of 6BA of triacontaan of triacontanol ?

Ruud: Voor je Sclerocatusvraag, je kan geen toverdrank gebruiken waar het origineel over een groeiconcept gaat ttz indien je sclero's wortelecht wil houden dan zal je je moeten verdiepen in de specifieke habitat voorwaarden en je daarnaar richten voor je cultuur hier er rekening mee houdend dat sommige klimaatcondities hier alles behalve optimaal zijn. Geen enkel tovermiddel kan daar wat aan veranderen, maar ik heb veel planten wortelecht staan enkle gebaseerd op een "aangepast" grondmengsel om te beginnen :-)

Goed groeiende planten kunnen eventueel voordeel halen uit een "regeneratie" oplossing er zijn/waren er meerdere bekend oa Biplantol en nog niet zolang geleden stond er een uitgebreid artikel in KuaS over het gebruik van gentiaanextract .. Moest dat nonsens zijn dan denk ik niet dat KuaS dat zou publiceren .. :-) denk ik

mvg
willy

wo, 11/10/2006 - 19:16
rwo

Beste Parodias
GA 3 heb ik inderdaad wel over gelezen.
Wat nederlandse kwekers voor rommel gebruiken weet ik niet , maar door de bank genomen werkt het wel. Vandaar dat ik dat vraag!

Wat betreft de Sclerocactussen en aanverwante soorten ben ik wel op de hoogte wat betrefd mogelijheden en onmogelijkheden, maar als jij 20 sukkelende planten aan de wortel krijgt met superthrive dan ga ik alweer verder denken over de eventuele mogelijkheden en andere toepassingen en inderdaad het klimaat waar ze van origine voorkomen kan ik niet geheel nabootsen, dus een beetje hulp van het een en ander buiten het grondmengsel (want dat kan ik wel beinvloeden) zou geen kwaad kunnen om ze op eigen wortel te houden, want ik wil geen geente planten, ik wil alleen planten die het op eigen kracht zonder al teveel hulp buiten in m'n tuin kunnen kunnen uithouden (is een tik van me)

Diverse zandmengsels? Die gebruik ik niet gewoon een hand zand extra door wat stekgrond voldoet bij mij met de simpele soorten die ik heb goed. Ik zal in een volgend geval eens Seramis proberen.

Mijn laatste vraag uit m'n vorig bericht: laat jij je kopstekken niet drogen voor je ze uitplant in seramis?

vriendelijke groet,
Ruud

wo, 11/10/2006 - 19:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

stekken worden natuurlijk gedroogd maar mijn ervaring is dat met seramis als bewortelingssubstraat men de droogtijd zeker kan halveren zonder tegen schimmelproblemen aan te lopen .. gosh ik heb stekken zien wortelen binnen de week .. en tot mijn ongeloof werd dat door andere gebruikers bevestigd .. scheuten die reeds 2 jaar staan te sukkelen op eender welk ander substraat zijn zo beworteld als ze overgezet worden, 't is alsof de wortels eruit gezogen worden :-D

.. en voor superthrive moet men maar denken "baat het niet dan schaadt het niet" .. maar als het baat heb je wel lekker het nakijken :-) ... meep meep .. (roadrunner :-))

mvg
willy

do, 12/10/2006 - 16:36
stekeltje

ja, geloof maar wat parodias zegt over superthrive,ik gebruik het nu bijna 6 jaar,en met zeer goed resultaat,de laatste sucessen waren:lithops optica rubra(compleet van de wortel) ,jatropha berlandieri en kedrostis africana, de laatse twee waren op sterven na dood en 5 weken later vertonen ze beiden nieuw blad, het werkt eveneens op stekken van coniferen,geraniums,enz....

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag