Weet er iemand welke deze cactus is?

17 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 29/01/2006 - 15:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Weet er iemand welke deze cactus is?

Beste cactusliefhebbers,

Weten jullie de naam van deze cactus?

Ik hoop dat de foto duidelijk genoeg is.
Volledig is hij moeilijk te fotograferen, hij is 50cm en ong 3jaar oud. Toen ik hem gekregen heb als stekje was hij 10cm groot. Het jaar daarop groeide hij niet zo veel (ong 3cm) Het jaar daarna ong 5cm. De laatste zomer echter, denk ik dat ik hem wat veel water heb gegeven: meer dan dubbel zo groot is hij geworden! maar werd ook wat dikker van boven en van onder blijft hij betrekkelijk smal. Ik vrees dat hij daardoor binnenkort gaat afbreken...

Alvast bedankt voor de reacties

Weet er iemand welke deze cactus is?
zo, 29/01/2006 - 15:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Oeps...

Gelieve je scherm een kwart-draai naar rechts te draaien als je de foto wil zien. (kwestie u geen verkeerd beeld te geven) :)

abé

zo, 05/02/2006 - 12:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mijn eerste indruk is een Trichocereus. Heb ook zo een exemplaar thuis, en ik denk dat het een Trichocereus macrogonus is. (de nomenclatuur bij zo'n cactussen is nogal verwarrend, hybrides of kruisingen worden dikwijls verkocht in tuincentra zonder correcte naamgeving...).
Een betere foto kan al veel verduidelijken. En misschien wordt dan wel duidelijk dat het helemaal niet degene is dat ik denk dat het is :)

Groeten
Thomas

zo, 05/02/2006 - 12:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ps als je cactus dreigt door te breken, dan kun je het bovenste dikkere stuk schuins afsnijden met een steriel mes, de wonde laten drogen tot hij verkurkt is en dan opnieuw planten in een luchtige, doorlaatbare bodem (die in het begin niet nat mag staan, gewoon vochtig)
De oude stam kun je nog houden om nieuwe scheuten op te laten groeien.
Of, als je al verder gevorderd bent, kun je die oude stam direct ook gebruiken om een andere cactus op te enten, want het geslacht Trichocereus zijn goede entstammen.

zo, 05/02/2006 - 14:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Schuin afsnijden ? leg dat eens uit waarom men dat zou moeten doen ?
De nieuwe wortels dienen uit de as van de plant te komen en niet uit de zijkanten dus voor zover mij bekend moet men alle grondkontact van weefsel dat niet de centrale vaatbundel is vermijden. Omdat het afgesneden weefsel indroogt raad men zelfs aan om de zijkanten van de plant af te schuinen om contact te vermijden .. of versta ik dat hier allemaal verkeerd ? :-) :-)

mvg
Willy

zo, 05/02/2006 - 23:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor jullie reacties!

Ik sta serieus nog in de kinderschoenen, ik weet werkelijk niks van cactussen...

Ik heb al eens geprobeerd een vertakking te verkrijgen door er een klein inhammetje in te snijden, in de hoop dat dat hem weer in evenwicht te krijgen op aanraden van een plantenliefhebber.
Na een 2e maal is me dat nog niet gelukt...
(messchien verkeerde periode, verkeerde manier,... Ik heb ook geen steriel mes gebruikt -waarom moet dat?)

Ik heb al wat rond gesnuffeld in dit archief en ik lees echter dat sommige cactussen het sap zeer giftig is! Dus ik zet er geen mes meer in voor ik weet welke cactus het is ,hoe ik moet snijden , en welke periode het best is.

Ik heb al gedacht om een stok naast mijn cactus te plaatsen om hem meer te steunen? Voorlopig steunt hij tegen het raam.

Ik ga proberen nog een paar fotos in te zenden.

mvg

abé

zo, 05/02/2006 - 23:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

heb je de wortelkluit van de plant al eens nagekeken ? Misschien zitten er wel luizen aan ? dat is alleszins mogelijk .. Er zou een serieus wortelgestel moeten aanzitten ..

.. en er in snijden om er een zijarm aan te krijgen ? laat je niet te veel wijsmaken :-)

mvg
Willy

ma, 06/02/2006 - 19:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ja, ik heb er ook aan gedacht dat er iets mis zou zijn met de wortels. Dus heb ik hem overgepot en de wortels nagekeken en daar zag ik niks 'verdacht'; d.w.z. geen beestjes en de wortels zagen er niet aangetast uit. (rekening houdend dit alles werd bekeken met 'amateurs'-oogjes)
Ik vrees dat hij wat overgroeit is. Het is alleen gek, vind ik, dat de basis smal blijft en de top zo dik.
Als er iemand de juiste naam vind kan ik messchien wat meer info vinden zodat ik hem juister weet te behandelen.

mvg
Abé

ma, 06/02/2006 - 22:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het dunne gedeelte van uw plant is te wijten aan een groeiperiode waarin de plant te weinig licht had. Dit noemt men "etioleren". het komt ook nogal ens voor als planten in de winter blijven verder groeien (eveneens te weinig licht) Er valt later niets meer aan te doen behalve het dikke deel boven de vernauming eraf snijden en het te behandelen/bewortelen als een stek ..

mvg
Willy

ma, 06/02/2006 - 23:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat klopt zeer zeker Willy! Amai zeg, u kent er wat van!
Toen ik hem als stekkie had kreeg hij niet zoveel (zon)licht en water. Nadien ben ik verhuist in een woonst dat zeer veel natuurlijke belichting toe laat, en dan is hij idd fel beginnen groeien. Ik dacht eerst dat cactussen niet zoveel water nodig hadden, maar deze bleek nogal dorstig... Het gevolg is dat hij het laatste jaar dubbel zo groot werd en hem haast overgroeide! Nu begrijp je dat hij na mijn onkunde hij als het ware 'mishandeld' is geweest.
Ik heb op het net nog wat rond gesnuffeld op cactus-sites, foto's bekeken...enz onder naam van TRICHOLEREUS zoals Thomas hem (voorlopig althans) gedoopt heeft. Er bestaan blijkbaar heel wat soort daarvan. Ik begin al te denken dat het zo een San Pedro is? Hij lijkt er althans fel op, vind ik, toen ik de foto's zag. Het kan wel nen 'verbasterde' soort zijn zoals Thomas ook al aanhaalde. Wat denk jij?
Ik pleeg toch geen moord als ik hem aan de vernauwing doorsnijd? ;) Gewoon recht snijden? Of schuin? Met een steriel mes? (daar had die anonieme het toch over, en ook over enten? wat is me dat?)
Is daar nu de geschikte periode voor? Of effe wachten? En dat andere stuk poot ik gewoon in de grond?
Alvast heel hartelijk dank! :) :)

di, 07/02/2006 - 09:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Parodias, met schuin afsnijden bedoelde ik een horizontale, ietwat schuine snede doorheen de hoofdstam. Dat kwam toch duidelijk over dacht ik...?
Oja Abé ik heb je foto getoond op wat andere forums. Zij zeggen ook dat het een trichocereus is, er is zelfs meer kans op de 'San pedro' die jij zegt dan dat er kans is op een Trich. macrogonus. Eigenlijk is uw plantje, zoals willy aanhaalde, wat geetioleerd en is het moeilijk om in zo'n vroeg stadium te zeggen wat voor soort de plant is. Maar het is met zekerheid een Trichocereus. Je hoeft niet in te zitten met giftigheid van deze planten, sommige mensen eten deze planten om bepaalde effecten te verkrijgen ;) Als je snapt wat ik bedoel.
De reden voor een steriel mes tijdens de ingreep is om infecties te voorkomen, cactussen zijn heel gevoelig voor rot, en dus werk je het best met een proper mes.

Groeten thomas

di, 07/02/2006 - 09:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Oja, die anonieme was ik, Thomas. Was een beetje te lui om in te loggen.
Je zou eens moeten kijken op deze site:

https://tinyurl.com/y589te7y

Heel wat uitleg over stekken enzo, en vooral over T. pachanoi in het algemeen. Wel in het engels.
Enten zou je beter nog wat laten voor later. Om te enten heb je een zaailingetje nodig van een cactus, je snijdt deze zijn worteltje af, je snijdt de top van een entstam af (zoals jouw san pedro), en je duwt het topje van de zaailing op de cirkel in het snijvlak van de entstam. Oefen een lichte druk uit anders komt het los. Vermijd infecties. Zoiets is het in het kort.

Stekken maken van cactussen is helemaal niet moeilijk. Mijn eerste stekken maakte ik zelfs met een vuil mes. Het enige dat je moet doen is Een zo groot mogelijke vasculaire ring hebben in het snijvlak (daarom het schuins- horizontaal afsnijden--> meest contactoppervlak), en de wonde laten drogen voor een bepaalde tijd.

di, 07/02/2006 - 11:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Thomas waarom wil je die stam absoluut schuin doorsnijden ?
De truk is steeds geweest om de stam zo horizontaal mogelijk af te snijden en dan de kanten zelfs weg te snijden zodat de plant er vanonderen zo uitziet (net zoals bij het enten, afkanten of afschuinen)

"|__|_|__/" (de eerste schuine streep wordt er door het forum afgeplukt)

de twee vertikale steepjes stellen de centrale vaatbundel voor (dat is die centrale cirkel die men ziet. Bij indrogen gaan die weefsels enigszins krimpen maar de centrale vaatbundel blijft ongeveer waar hij zit. De nieuwe wortelgroei moet gestimuleerd worden om uit die bundel te komen en niet uit de zijkand van de opperhuid

|__|_|__/
.....|...|.......................goede wortelvorming

|__|_|__/
.|............|..................slechte wortelvorming

(geen idee hoe dit overkomt mannekes :-))

mvg
Willy

di, 07/02/2006 - 11:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

als je een mooie stam wil dan kan je de plant horizontaal doorsnijden op ong 1,5 cm boven de vernauwing. Wacht daarmee echter tot de plant goed in de groei is. Schuin de onderkanten/zijkanten een beetje af precies of je er een punt wil aan snijden maar veeel minder natuurlijk. Laat de wonde indrogen op een warme, droge maar luchtige plaats en in de schaduw. Zet de plant na een dag of 2 rechtop (bvb in een lege bloempot), of zodra de wonde droog aanvoelt (geen kleverig sap meer waar vuil in blijft kleven) laat voldoende lang drogen ! soms 3 weken of langer. een oud trukje is om de wonde tegen je wang aan te houden, als dat koud aanvoelt is de wonde niet droog genoeg :-)
Meestal zet ik te bewortelen planten losjes op het product SERAMIS, maar dat is misschien te duur voor een eenmalig bewortelings-experiment maar elk ander korrelig en doorlatend substraat zou moeten lukken. Eventueel 50/50 potgrond en grof metserszand moet ook gaan. De plant in een warme enigszins vochtige atmosfeer brengen om wortelgroei te stimuleren (in de Lente gaat dat vanzelf :-))
eerste dagen (weken) regelmatig controleren of de wonde niet schimmelt anders, terug afsnijden en terug laten drogen.
Indien geen schimmel, na het verschijnen van de eerste wortelpunten de plant gerust laten, niet meer opheffen of de nieuwe wortels geraken mogelijk beschadigd met mogelijk rot tot gevolg ..

voila .. in een notedop .. :-)

mvg
Willy

di, 07/02/2006 - 21:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

De enige reden voor het schuin afsnijden is om een groter contactoppervlak te hebben met de vasculaire ring. Maar ik neem aan dat je dat ook bekomt door horizontale snede en door dan de hoeken af te snijden.

Groeten Thomas

di, 07/02/2006 - 22:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bij mijn weten doet men dat enkel voor een schuine enting ..

mvg
Willy

wo, 08/02/2006 - 00:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Thomas en Willy,
Ik ben jullie zeer zeer dankbaar! Voor een onwetend iemand als ik was dit voor mij een snel-cursusje voor mij. Meteen ben ik gelanceerd in de cactus wereld! Ben ik de trotse eigenaar van een TRICHOCEREUS (als ik dat aan mijn vrienden vertel denken ze dat het een prehistories beest is :)
Ik denk dat ik mijn experiment voor, vóór de zomer hou (lente dus.
Ik laat jullie dan ook weten via deze forum of ik erin 'geslaagt' ben.

mvg

Onderwerp gesloten