Welke cactussen zijn dit?

16 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 29/05/2017 - 12:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Welke cactussen zijn dit?

Vandaag voor het eerst bij kwekerij Cactusflower in Rumst geweest (is zeer de moeite waard). Ik heb een mooie selectie verzameld, maar ben volledig nieuw in de Cactus wereld, dus kan wel wat hulp gebruiken bij het determineren. Hier eerst een overzichtsfoto: een aantal namen heb ik al kunnen traceren. In de volgende mails komen achtereenvolgens 7 foto's waar ik de naam nog niet van ken.
dank bij voorbaat.

Welke cactussen zijn dit?
zo, 28/05/2017 - 01:04
Kyra

nr 1. Mammillaria........?

Welke cactussen zijn dit?
zo, 28/05/2017 - 01:04
Kyra

nr 2. Mammillaria......?

Welke cactussen zijn dit?
zo, 28/05/2017 - 01:05
Kyra

nr 3. de kweker noemde Parelcactus, maar wat is de latijnse naam?

Welke cactussen zijn dit?
zo, 28/05/2017 - 01:05
Kyra

Nr 4....?

Welke cactussen zijn dit?
zo, 28/05/2017 - 01:06
Kyra

Nr 5.... ?

Welke cactussen zijn dit?
zo, 28/05/2017 - 01:06
Kyra

Nr 6. ...?

Welke cactussen zijn dit?
zo, 28/05/2017 - 01:06
Kyra

nr 7. de laatste

Welke cactussen zijn dit?
ma, 29/05/2017 - 11:23
Kyra

Toch nog eentje waar ik aan twijfel: nr8: is dit de Uebelmannia pectinifera?

Welke cactussen zijn dit?
ma, 29/05/2017 - 10:51
prikkel

Misschien kunnen de volgende namen je op het juiste spoor zetten, 3 Marginatocereus marginatus 4 Echinopsis hybride? een Lobivia zou ook kunnen 5 Chamaecereus (rupscactus) 7 Pilocereus bradei en de laatste is geen Uebelmannia pectinifera maar een Notocactus (Parodia) magnificus
De omcirkelde plant zou wel een Uebelmannia pectinifera kunnen zijn.
Tik de namen in Google en zoek op afbeeldingen, succes.

Welke cactussen zijn dit?
ma, 29/05/2017 - 11:48
Kyra

Dank voor je reactie Prikkel .
nr 3. Ik denk dat je gelijk hebt nr 4. Echinopsis is volgens mij het juiste spoor. Al verder zoekend kwam ik op Echinopsis calochlora schum. Dat is hem volgens mij. nr 5. juist nr 7. wederom juist (mogelijk klein foutje in de schrijfwijze (Pilosocereus bradei)
nr 8. (de laatste) De Notocactus (Parodia) magnificus: dat is hem. Ik werd hier op het verkeerde spoor gezet door de naamkaartjes die bij de wit omcirkelde plant staan (zie foto hieronder). Er zitten 2 naamkaartjes in de pot: de grote cactus is een Uebelmannia pseudo pectinifera en bij de kleine zaailing zou het gaan om een Uebelmannia pectinifera. Ik vond dat dat kleintje leek op de kleine bolletjes van nr 8. en dacht hiermee dus ook de naam van nr 8 te hebben. Bij nader inzien vind ik het kleintje ook heel erg lijken op de kleintjes van nr 4. (Echinopsis) maar misschien is dit gewoon nog te klein om te beoordelen en is het gewoon zoals het naamkaartje vermeld een Uebelmannia pectinifera.
Dank voor alle hulp zover. Heeft iemand nog een aanvulling op nr. 1, 2 en 6? Ik doe een gok op nr 2. Mammillaria pottsii..?

Welke cactussen zijn dit?
ma, 29/05/2017 - 20:54
prikkel

Wanneer je een beetje thuis bent in de namen van cactussen zul je merken dat een cactus onder verschillende namen voor kan komen, er is bijv. een Discocactus met wel 35 verschillende namen (synoniemen) maar dit terzake.
Dat kleine bolletje dat je kunt zien is naar alle waarschijnlijkheid een uitloper van de onderstam waar de Uebelmannia op is geënt, zo te zien een Trichocereus (tegenwoordig ook wel Echinopsis genoemd.

Welke cactussen zijn dit?
ma, 29/05/2017 - 21:05
Kyra

Aha, dus toch familie van nr 4. Hoe weet je overigens dat de Uebelmannia ge-ent is? Op het dubbele kaartje dat in de pot zit staat namelijk effectief de term zaailing , waardoor ik aannam dat het over het kleine bolletje ging. Als ik op de naam Trichocereus verder zoek, dan kom ik ook afbeeldingen tegen die erg veel lijken op nr 6. Zou dat ook een Trichocereus kunnen zijn? De vele naamvarianten was me al opgevallen, het blijft een interessante materie.
Dank alweer.

di, 30/05/2017 - 11:19
prikkel

nr6 het zou kunnen dit zijn in ieder geval wel zaailingen volgens mij. Uebelmannia wordt heel vaak ge-ent omdat het op eigen wortel een moeilijke plant is om op te kweken, Deze plant groeit op eigen wortel langzaam en is gevoelig voor teveel water, verder houdt hij ook niet van lage temperaturen in de winter, zeker boven de 10 graden houden. Als je zeker wilt weten of hij ge-ent is of niet, probeer dan het bovenste laagje grond voorzichtig weg te halen dan zul je zien dat de uitloper niet aan de Uebelmannia vastzit maar aan een stukje cactus eronder dit is de entstam (waarschijnlijk Trichocereus spachianus tegenwoordig Echinopsis spachiana geloof ik) ik ben er 100 procent van overtuigd dat de plant ge-ent is. Mocht je nou echt je hobby van cactussen willen maken kijk dan eens of er een cactusvereniging bij jou in de buurt is, kun je erg veel leren.

Welke cactussen zijn dit?
di, 30/05/2017 - 13:27
Kyra

De kweker vertelde me al dat de Uebelmannia een speciaal geval is afkomstig uit Brazilië (minder koel in de rustperiode en zeker niet teveel vocht). Mijn exemplaar zou al zo'n 15 jaar oud zijn. Ik heb voorzichtig wat grond weggehaald maar voor zover ik kan zien loopt de vorm onder de grond gewoon door. Ik durf echter niet teveel weg te halen, dus misschien zat ik nog niet diep genoeg (ben ± 2 cm diep gegaan).
Overigens, wat betreft dat koeler houden van cactussen in de rustperiode: is dat vooral om de bloei te stimuleren? Of is dat ook nog voor iets anders nodig? De cactussen zullen bij mij gewoon binnen staan aan het raam en ik heb helaas niet de beschikking over een koelere berging/ garage o.i.d. voor tijdens de winter. Geen water geven in de winter kan ik natuurlijk wel gewoon aanhouden.
Bedankt nog voor de tip van de cactusvereniging.

di, 30/05/2017 - 19:28
prikkel

In dit geval denk ik dat je iets dieper moet gaan dan twee centimeter. Wat het watergeven en de temperatuur in de winter heeft de kweker je dus al voorbereid iets dat ik goed vind.
Wanneer de planten in een kamer staan waar de gemiddelde temperatuur boven de 18 graden is zou ik de cactussen eens in 4 tot 6 weken toch een beetje watergeven maar dit kan ik vanachter mijn scherm natuurlijk niet beoordelen dit is iets dat jezelf moet leren aanvoelen. Succes en vooral veel plezier van je planten.

Onderwerp gesloten