zwarteschimmel ???

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 27/11/2005 - 17:36
edob

zwarteschimmel ???

beste cactus liefhebbers
Vandaag eens een goede inspectie gehouden omdat na het zeer stormachtige weer en veel regen ,er veel grondwater in mijn kasje was komen staan,tot mijn schrik zag ik op een schaal ontzettend veel zwarte schimmel en op de planten een stroopachtigzwart spul ,wat is dit ? ik heb maar de schaal en planten schoongemaakt en binnen gezet en de ventilator in mijn kasje meer op de cactussen gezet om een bettere luchtcirculatie te krijgen ,

zwarteschimmel ???
zo, 27/11/2005 - 21:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

te veel vochtigheid en onvoldoende verluchting ? beetje vreemd, maar als alles "nat" gestaan heeft zoals je suggereert dan kan men van alles verwachten .. ventilator in de kas hangen ?

succ6
mvg
Willy

zo, 27/11/2005 - 21:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

JE ZOU OOK DE PLANT UIT HET SUBSTAAT KUNNEN VERWIJDEREN
EN DE WORTELS LATEN INDROGEN EN LATER IN EEN LUCHTIG SUBSTAAT OPNIEUW OPPOTTEN.

zo, 27/11/2005 - 22:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

zoals ik al melde in mijn vraag,ik heb mijn koude ventilator verplaatst en deze gaat om het half uur ,1kwartier aan.
Maar is dit nou meeldauw of iets anders?

edo

zo, 27/11/2005 - 22:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Edo, er is niets zo moeilijk als het op het oog, correct identificeren van schimmels. Ik zou niet verwachten dat je nu nog meeldauw zou kunnen vinden in de kas maar met het heel verwarde seizoen is waarschijnlijk alles mogelijk, de plant "ontpotten" en laten drogen, zoals elders voorgesteld is zeker geen slecht idee. Wat ik soms in dergelijke noodgevallen doe is een beetje fungicide "verdunnen" met redelijk veel, heel fijn zand en dat als strooimiddel gebruiken, maar het succes daarvan is behoorlijk wisselvallig ..

mvg
Willy

zo, 27/11/2005 - 22:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kan het soms roetdauw zijn?

Sonja

ma, 28/11/2005 - 09:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik dacht ook aan roetdauw en ik heb nu met warm water de 3planten in het schaaltje besproeit en bij de opuntia twee plekken weggesneden.
Zou dan de tafelpetroleum kachel de boosdoender zijn of zou de ventilator verkeerd hebben gestaan.
Nu heb ik de vrij grote ventilator op de tafel van de cactussen gericht en ze worden bijna omgeblazen ,bij wijze van spreken,ik hoop dat dat dan ook weer geen probleem gaat opleveren.
edo

ma, 28/11/2005 - 13:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

FYI .. meestal doet roetschimmel niet erg veel behalve dan dat de dingen er vreselijk vies gaan uitzien, maar dat gaat er in de zomer, met een wasbeurt, wel terug af. Ik zie geregeld roetschimmel op de snijvlakken van de scheuten die op seramis te wortelen staan. De wortels groeien er gewoon doorheen. Als je nu nog met vocht:water gaat rondzeulen riskeert de zaak enkel nog erger te worden en waarom heb je die "aangetaste" plekken weggesneden ? Dat is meteen een grote poort voor nog meer mizerie ! Die wonden drogen waarschijnlijk niet meer in met deze weersomstandigheden ! .. De sterkste luchtstroom regelen zodat hij net boven de planten blaast zal de zaak wel snel opdrogen, hopelijk. Als je potgrond zompig was en veel water vasthoud (turf etc) dan ben je nog wel vertrokken voor een flinke zenuwslopende periode :-)

mvg
Willy

ma, 28/11/2005 - 16:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Roetdauw is gek op vocht. En zo te lezen heb je dat genoeg in de kas. Vaak zie je ook dat roetdauw samen gaat met luis, maar hoef niet speciaal. Misschien is het wat om een vochtvreter er in te zetten? Klink misschien raar maar heb ik ook een keer gedaan toen ik via de bovenkant van het hout veel regenwater naar binnen kwam. Ik heb geen last van grondwater omdat ik vijverfolie onder de tegels heb liggen. Ik lig met de kas ook een beetje lager dus wat het voor mij een pre.

Groetjes Sonja

Onderwerp gesloten