Bananen op de zolder, nu al?

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 07/09/2010 - 07:14
edwardkarin

Bananen op de zolder, nu al?

Ik heb een paar stekjes, nou ja stekjes eentje heeft al een stam van 60cm en de ander van 40 cm.
2x Musa basjoo en 1x een Musella lasiocarpa, deze heb ik binnen op mijn zolder neergezet, waarom, omdat er zoveel wind staat en ze steeds platliggen daardoor.
Ik heb ze gekregen omdat ik een 2 tal Musa basjoo aankocht bij een particulier via marktplaats.nl.
Ik kreeg deze banaantjes extra mee.
In de potjes met verse tuinaarde wil ik ze laten staan, tot deze het voorjaar de tuin in kunnen, maar ze groeien vast en zeker wel door op mijn zolder, want er is veel licht via een groot raam en de deur naar het dakterras.

Kortom is het slim om deze nu binnen te zetten, aanplanten lijkt me ook niet handig nu, en op het dakterras daarvoor zijn ze fragiel en deze potjes vallen dus snel om, daarom mijn besluit dus.

De temp. op mijn zolder is 21 a 22 graden, feitelijk is het een 4e slaapkamer, volledig geisoleerd etc...

gr. Edward

di, 07/09/2010 - 10:23
MiB

Ik zeg maar 2 woorden.

TE WARM!

Rap terug de tuin/het tuinhuis in. En bij dreiging van vorst pas vorstvrij zetten.
Tot aan de vorst kunnen ze gewoon buiten blijven ergens op een luw plekje.

Jij kweekt kwarren op deze manier!

Gr. Miranda

di, 07/09/2010 - 10:36
jeremaine

Ik zou persoonlijk de musa's nu nog proberen buiten te houden (in pot), zo lang mogelijk. Overigens lukt het prima om de Musa Basjoo gedurende de winter op een warme lichte zolder te overwinteren (warmte door zonnestralen, niet door cv), voorwaarde is dat ze wel voldoende vochtig worden gehouden. Ze groeien ook gedurende winter prima door, maar eerlijk is eerlijk het blad zal minder stevig zijn, maar dat komt in het voorjaar wel weer goed als ze in de volle grond worden gezet. Het dan aanwezige blad zal dan snel verbranden of verwaaien, maar het daaropvolgende blad zal weer sterker zijn.

di, 07/09/2010 - 10:45
edwardkarin

Ja oke hoor Miranda, sorry, ik dacht met die wind en nu het slechte weer, ze groeien nu bij mij al zowieso niet veel meer in de tuin, dat deden ze al nooit bij mij.
Ik heb in de voortuin op het zuiden er 2 gekocht bij een particulier, zeker van 1 meter hoog, maar die heeft meer last van de wind gehad dan van de warmte, groeit wel, maar niet om over naar huis te schrijven.
De musa basjoo red, waar ik er 2 van heb, gingen als een speer maar nu ook niet meer.
Ik heb er niets bijzonders mee gedaan, alleen goed nat gemaakt tijdens het aanplanten 1 maand geleden, dat was het.

Overigens had ik achter een paar grotere gekocht in juli, die staan nu ook stil, deden het wel goed, maar ook niet super hoor, maar ze zijn iets gegroeid, nu staan ze volgens mij stil.

Het is wel een bananenparadijs bij mij, maar wel van nieuwe aanwinsten, zou voor mij eens zo terug mogen komen een jaar later, dan moet je toch stammen overhouden anders lukt het nooit denk ik?

gr. Edward

di, 07/09/2010 - 13:01
peter42

Hoi edward,
Wat voor ons geen aangenaam weer is, is voor de planten gewoon nog wel geweldig weer, want het regent op z'n tijd en de zon schijnt af en toe ook nog, dus ideaal voor de tuin en alles wat daar in staat. alleen moet je wel uitkijken dat je jonge plantjes niet staan te verzuipen door de vele regenval. De bananen groeien nu ook nog wel, alleen minder hard omdat de zon het vaak laat afweten, maar ze groeien wel degelijk.
Daarom is het nu nog veel te vroeg om ze binnen te zetten, en kun je beter wachten tot half/eind oktober, en dan tot vóór de eerste nachtvorst zich aankondigd.
Verder weet ik niet of je nog over ruimte beschikt, maar als je die hebt
dan zou ik een klein kasje maken en daar zo'n vorstvrij kacheltje
inzetten en daar al je exoten inzetten. gegarandeerd dat alles de winter dan overleeft zonder enige schade. in elk geval zweer ik bij een kasje,
wat ook nog eens minder werk is dan alles met stro en doek in te pakken, en dan nog het risico lopen dat het alsnog fout gaat.
Mijn demontabel kasje is gemaakt van een partij incomplete rozenbogen, en daar heb ik voor een paar tientjes extra ijzer bij gekocht voor 1 euro de kilo en daar komt gewoon schildersfolie overheen met een paar panlatjes,nietjes en plakband, en klaar is kees. Het kost een middag om het neer te zetten en een middag om het weer op te ruimen, en heb je geen troep van die stro.

di, 07/09/2010 - 14:13
MiB

Wat ik bedoelde Edward is dat je door dit beschermende gedrag planten kweekt die dun en slap worden. En dat met planten die echt wel wat kunnen hebben!
Ik heb (weer) een maurelli in de tuin gezet. En deze spit ik eind deze maand uit. Zet die in een pot met amper potgrond. Laat deze goed opdrogen en die gaat zo de garage in. Tis daar maar 5 graden in de winter en dat is warm zat. Heb dat al eerder zo gedaan. En die bleef het toen gewoon doen. In het voorjaar heb ik deze toen weggegeven (jaja was in mijn softe periode) aan iemand die het maar niet lukte om een maurelli over te houden.

Overigens het is NU de tijd om Vinassekali te gaan strooien om je planten af te harden!

Moet nog steeds een foto maken van mijn banaan/kaki vol vruchten/lagerstroemia (vol in bloei echt een aanwinst in de exotentuin! Nl bijna geen omkijken aan)/Hedychium (ook in bloei) hoekje.

Gr. Miranda

di, 07/09/2010 - 22:23
robbie007

Ik volg de stelling van Miranda,

binnen een goede maand a 1 maand half spit ook ik alle Musa Basjoo's uit en pot deze allemaal op,ook met niet te veel aarde.
Deze gaan allen de kelder in waar het constant 10 a 11 graden is en een paar overwinter ik dan in een apart kot die ik kan verwarmen moest het gaan vriezen.
Is een beetje werk,maar zo ben je zeker dat je ze volgend jaar nog hebt en het mag dan al eens hard vriezen.Ik heb 3 jaar geprobeerd met klungelen met stro,vliesdoek en paraplu erboven om alles droog te houden maar telkens waren ze naar de vaantjes.

groetjes

ma, 13/09/2010 - 00:22
davea

Ik zie soms bananen bij mensen van ruim 3 meter in de volle grond.
Telkens staan deze bananen elk jaar weer opnieuw meters boven de grond. ONDANKS de koude en natte winters.

Hoe doen deze dat dan?

mvgrt

ma, 13/09/2010 - 14:20
acer

Ook mijn musa basjoo heeft slechts 3 bladeren gemaakt en blijft achter in de groei. Wil hem voor de vorst uitgraven. Heb een verwarmd kasje waar het 's winters tot 0 celsius daalt. Of is het verstandeiger in een warmere kruipruinmte te laten overwinteren?
acerinfo-icon

di, 14/09/2010 - 20:48
peter42

@ Acerinfo-icon
Ik had vorig jaar 6 basjoos, en dat zijn er dit jaar wel 20 geworden,
en daar heb ik ook een paar bij die niks of nauwelijks groeien, dus
heb je altijd wel een paar exemplaren die gedoemd zijn om te mislukken,
en zo te hore

di, 14/09/2010 - 22:28
D_SDennis

Davea, als je musa basjoo in de vollegrond laat staan, in normale, vruchtbare tuingrond, dan ontwikkelen zich in de loop van twee of drie jaar fikse wortelstokken. Dergelijke planten kun je gewoon laten bevriezen, als je de wortelstokken met blad of stro goed beschermd tegen vorst. En zoveel mogelijk van de wortels natuurlijk. En dan zie je dat zulke planten in het voorjaar snel opkomen en in een seizoen tijd uitgroeien tot 3,5 a 4 m hoogte. Je kunt er voor kiezen de stammen en wortels te beschermen door goed in te pakken. Je hebt dan al in mei of juni al flink hoge planten. Let op: ook nu is het belangrijk dat je de wortels en wortelstokken vordtvrij houdt! Kies je ervoor je bananen uit de grond te trekken, dan heb je altijd een groeiachterstand. Maar het is wel een veilige methode (lees de reactie van Robby). Mits uitgeplant in goede tuingrond kunnen ook dergelijke exemplaren in een seizoen uitgroeien tot een indrukwekkend formaat. Helaas is niet iedereen goed op de hoogte wat het begrip 'goede tuingrond' inhoudt. Maar daar ligt wel de sleutel tot succes. Gebruik compost en tuinier niet te netjes, en het komt al snel goed. Kies anders voor bodembedekkers die het bladafval op de grond verdoezelen. Niet alleen goed voor je planten, maar ook voor allelei dieren. Ga ik zo weer een zijweg in, maar goed om te realiseren. Mesten doe ik altijd met organische mest en dan nog slechts een keer per jaar. van kunstmest of teveel andere mest worden je basjoos slap en knikken de bladeren bij het minste geringste. Zon schaduw, het maakt niet veel uit. In de volledige schaduw zijn ze bij mij al 2 m hoog (stam) met daarop bladeren van 1,6 m. gegroeid vanuit een stek (geplant in juni 2009) met een stammaat van 5 cm dik. Ik snap soms die commotie niet. Musa basjoo is gewoon onkruid. Een zeer makkelijke plant die het goed doet op iedere normale, niet verziekte tuingrond.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag