Bananenplant jongen

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 20/06/2004 - 23:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bananenplant jongen

Ik heb in oktober een bananenplant gekregen van ongveer 50 centimeter hoog. Nu tegen de zomer zit hij binnenin vol met nieuwe bladeren. Maar hij krijgt nu jongen. Aan de ene kant een van ongveer 5 centimeter hoog en aan de andere kant is het net een groen knopje boven de aarde.

Mijn vraag/vragen,

Hoe moet ik dit nu aanpakken, ik wil graag de jongen opkweken. Maar kan ik dit zo uit de grond trekken of moet ik alle aarde om de moederplant weghalen? ik heb geen flauw hoe het onder de grond in elkaar zit. En wanneer moet ik ze van elkaar afhalen, nu al of nog twee maand wachten. Ik heb er niks geen ervaring mee.
En dan? wat is de beste verzorging, welke soort grond, moet tie pokon hebben, hoeveel water enzovoort,

Ik hoop dat iemand op al deze vragen antwoord kan geven.

zo, 20/06/2004 - 23:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb zelf ge-experimenteerd met mijn banaan, al is de mijne een maatje kleiner ;)

Ik heb de plant uit de pot gehaald, vervolgens het nieuwe plantje "afgraven" zodat het punt te zien is waar de twee planten aan elkaar verbonden zijn. Vervolgens heb ik met een schoon mes het stekje van de plant gehaald en gestekt. Mijn ervaring is dat het stekje toch echt een goede 10 cm (liever iets meer) moet zijn wil deze aanslaan. Maar misschien heb jij meer geluk. Je zult trouwens zien dat er op de plek waar je het eerste stekje verwijderd hebt, na verloop van tijd weer een nieuw stekje gaat groeien. het hoe en waarom hiervan weet ik niet, ben zelf een beginner... Wacht dus nog maar de reactie van een expert af ;)

ma, 21/06/2004 - 22:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kijk even verder in het exotische planten forum,daar kom je een heleboel vragen en antwoorden en foto's tegen,over bananen.Ook over het stekken ervan.Veel succes en plezier.
Groetjes Harry.

za, 26/06/2004 - 22:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Inderdaad, je kunt beter nog eventjes wachten. Een nieuwe scheut heeft in het begin geen wortels en wordt gevoed door de moederplant. Als de scheut ongeveer 10 cm is kun je hem voorzichtig losmaken. Probeer zo weinig mogelijk wortels, van het jonge plantje, te beschadigen.
Plaats nu het plantje in potje met lauwe water. Ververs dit iedere dag 2x.
Na een dag 4 het plantje verplanten in zaai en stekgrond. De grond mag goed vochtig zijn maar niet nat. Je zal zien dat de onderste bladeren zullen verdrogen. Dit is niet zo erg. Je zal ook zien dat het enkele weken ( 2-3wk) zal duren vooraleer hij nieuwe bladeren zal aanmaken. Dit komt omdat het plantje eerst nieuwe wortels zal aanmaken.
Vergeet zeker geen water te geven. Als je ziet dat er terug leven inkomt kan je een weinig mest aan toevoegen (NPK 6-6-6).

Hopelijk lukt. Bij mij is het al vier keer gelukt. Ik zal eens een foto plaatsen.
Groetjes,
Vanuit België

do, 01/07/2004 - 00:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als bij een bannan de jonge scheut ongeveer 15 cm hoog is heeft hij voldoende wortels om zelfstandig door te gaan.
Haal de plant uit de pot of als hij in de volle grond staat graaf je het iets vrij. Scheur hem voorzichtig van de moederplant en pot hem direct op in niet te vette grond ( zaai en stekgrond kan) Geef de eerste keer een goede scheut water om de wortels goed in te spoelen. Na ongeveer 2 maanden kan je hem overpotten in zwaardere grond. Op de plek waar de scheut van de moerplant isgehaald komen vaak nieuwe scheuten omdat de moerplant wondweefsel gaat maken waar vaak nieuwe knoppen in zitten.

succes Herman

zo, 04/07/2004 - 16:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoe verzorg ik eigenlijk een bananenplant goed?
Waar moet ik op letten? Wat moet ik doen en laten?
De mijne heeft ook een jonkie. Ik ga het eens proberen. Maar ik heb niet echt groene vingers. https://tinyurl.com/y2ofpw4b

ma, 24/07/2006 - 14:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb ook een banaanplant, Maar de moederplant is door omstandigheden (hondje) kapot gegaan nu na enkele maanden heb ik 3 nieuwe plantjes kan mij iemand mailen wat ik moet doen om deze te scheiden ze staan in een pot van ongeveer een diameter van 65 cm met verse potgrond ze groeien snel maar.. de pot is te klein voor de 3 plantjes mijn mailadres is mugskeathotmail [dot] com

Onderwerp gesloten