Bruin worden van bladeren Phoenix Roebelenni

24 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 17/09/2007 - 17:28
arno191178

Bruin worden van bladeren Phoenix Roebelenni

Hallo,

ik ben sinds mei in het bezit van een Phoenix Roebelinii met een stam van ongeveer 50 cm hoog. Heb hem toen gelijk in een pot gezet zonder gaten erin (was niet nodig vlgs intratuin). De pot is ongeveer 40cm doorsnee en 50 hoog. Onderin zit een laag van ongeveer 15cm aardewerkbolletjes (die je ook bij hydrocultuur hebt), als tip van intratuin. Daarboven staat de plant in de potgrond. Ik heb hem bij het raam staan maar niet in de felle zon. Heb hem ongeveer 1 maal per week water gegeven en af en toe met Pokon Palmvoeding, echter nu worden de onderste bladeren bruin en gaan hangen. Wat doe ik verkeerd? Ik ben nu wat meer water gaan geven omdat ik las dat deze plant van vochtige aarde houd. Kan iemand mij een nuttige tip geven voordat het te laat is?

Alvast bedankt.

Arno

ma, 17/09/2007 - 19:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

arno,
het is in mijn ogen onmogelijk dat je geen afwatering in je pot hebt(slecht advies)je palm is mogelijk met wortelrot bezig.
als je deze palm eruit haalt zul je zien dat de grond door en door nat is, en dat is nu juist het probleem

ma, 17/09/2007 - 19:20
arno191178

Henk,

hoe kan ik de afwatering in mijn pot dan gaan regelen? Gewoon gaten erin maken en er een schaal onder te zetten? dat het water eruit kan? Is het wel een juist advies geweest dat er onderin van die aardewerk korrels zitten?
Indien ik nu gaten in de pot ga maken gaat dan de eventuele wortelrot over of is het mogelijk al te laat voor de palm?

Alvast bedankt voor je advies...

ma, 17/09/2007 - 21:18
hent v

Hoi Arno

ik zou die palm zosnel mogelijk uit die pot halen en kijken of hij wortelrot heeft ,dan de rotte stukken eraf snijden en weeroppotten in een pot met gaten.

Gr Hent

ma, 17/09/2007 - 22:05
arno191178

ik heb nu alvast gaten onderin de pot geboord, echter tot mijn verbazing kwam daar geen overtollig water uit. Geen water dus. De grond die ik daardoor uit de pot peuter is ook kurkdroog. Zou het dan toch wortelrot kunnen zijn?
Of zou hij dan te droog staan op een of andere manier, dat al het vocht in de aardewerkbolletjes gaat zitten ipv opgenomen wordt door de plant?
Misschien is mijn gedachte verkeerd hoor, maar als ik op dit moment de plant uit zijn grond haal dat hij dan te zwak is om weer te herstellen....

Is het uberhaupt wel goed om er van die aardewerk bolletjes op de bodem te hebben?

Bedankt voor de reacties nogmaals

ma, 17/09/2007 - 23:34
arno191178

Hallo,

op aanraden van de tips heb ik alsnog de plant uit de pot gehaald om te kijken of er dan wel rotte wortels in de kluit zaten. Dit was dus niet het geval. De wortels waren gewoon hard en niet zacht en soppig rot. De aarde welke ik uit de pot haalde was ook niet zeiknat, gewoon normaal vochtig. Het lijkt mij dat er iets anders aan de hand is. De kluit is nog het formaat waar ik hem in gekocht heb, de potmaat van toen. Hij staat nu in een veel ruimere pot met rondom grond van ongeveer 6a8 cm. Wat zou het dan kunnen zijn? Is het misschien verstandig om de bladeren soms te benevelen met water? Dmv een plantenspuit....

Wat moet ik doen met de onderste bladeren welke al verdord raken, afknippen misschien?

Nogmaals het begint in de uiteinden van de bladeren met het bruin worden van de bladeren. Dit gaat na een aantal dagen richting de stam. Er zitten wel nieuwe scheuten in de top van de plant, maar hier is er sinds mei nog geen van ´gevallen´, dus gaan hangen zoals het hoort. Deze staan nog fier naar boven.

Alvast bedankt voor de eventuele tip(s)

Alvast bedankt

di, 18/09/2007 - 03:13
rwo

Wanneer een plant verpot is heeft ie de eerste tijd geen voeding nodig en zeker niet wanneer ie niet groeit.
Palmen hebben een hekel aan verpotten en dat laten ze vaak blijken.
Dat de onderste bladeren bruin worden is vaak een gevolg van verpotten.
gr.
Ruud
ps een pot met gaten is beter en deze palm houdt overigens van veel water.

di, 18/09/2007 - 10:40
arno191178

Ja maar dat hij verpotten niet zo fijn vind kan ik me in vinden. Maar er hangen nu zo ongeveer 10 bladeren slap, het zijn wel de onderste 10 maar toch. Er blijft niet veel van over zo. Staan er nog zo´n 6 overeind....
Maar veel water zeg je, hopelijk krijg je gelijk. Ik weet t anders ook niet meer.
Is het ook goed om de bladeren te benevelen met een plantenspuit?

di, 18/09/2007 - 10:48
micle

Arno,

Plaats eens een foto dat is meestal veel duidelijker voor iedereen dan het proberen uit te leggen, want dat is en blijft altijd erg lastig.

Foto's geven nu eenmaal veel meer info dan alleen een verhaal.
Succes met je palm.

Micle

di, 18/09/2007 - 15:08
rwo

Ja, benevelen vinden ze erg prettig.
Liefst met regenwater wat op temp is, maar wanneer er een beetje zacht water uit de kraan komt voldoet dat ook goed (dan krijg je geen lelijke vlekken.)
Ik spoot de mjne altijd kleddernat en daar deed ie het erg goed op.
Wanneer ie dorst heeft laat ie z'n bladeren hangen.
In de winter iets droger houden, maar nooit de aarde teveel uit laten drogen.
gr.
Ruud

di, 18/09/2007 - 16:48
arno191178

Oke bedankt voor alle tips welke ik nu van iedereen krijg. Heb nog een klein vraagje: Hoeveel bladeren verliest deze plant normaal in een jaar tijd en doet hij dat ook in een bepaalde tijd van het jaar? Dus net als nu misschien in september? Er zitten nu nog namelijk ongeveer 5 goede bladeren aan (de bovenste) en 10 slappe. Verder zitten er nog paar nieuwe in de top, een stuk of 3 a 4.

wo, 19/09/2007 - 03:29
jim

Arno,

heb je hem echt niet (even) buiten gezet ? Al is 't maar 10 minuutjes geweest, daardoor verbranden de bladeren gegarrandeerd. Heb er ook 2 en bij 't wateren stond de ene buiten in de schaduw, de andere deels in de zon (duurde max 20 minuten). Ja hoor, een paar dagen later 't ene na 't andere blad werd bruin. Nu zelfde resultaat al bij jou. 10-tal bruine bladeren, de rest (binnenste) zijn groen. Zolang de speer niks mankeert is er over enkele maanden niks meer van te merken.

wo, 19/09/2007 - 10:41
arno191178

Nee ik heb hem echt niet buiten gehad. Heb hem in mei gehaald en gelijk binnen in de pot gezet. Hij staat niet fel in de zon. Ik benevel hem alleen savonds als de zon al weg is. Hopelijk heb je gelijk dat er over een aantal weken niets meer van te merken is.

Indien er mensen zijn die nog tips hebben, ze zijn allemaal welkom. Heb geprobeerd een foto erbij te plaatsen maar dat lukt me niet, krijg steeds de melding dat de foto te groot is. Ook al is het jpeg bestand en al ver verkleind.

do, 20/09/2007 - 01:01
hent v

Hoi

staat de Roebelinii bij jullie binnen? hij kan in de zomer gerust naar buiten en op een schaaltje met water want dat vinden ze lekker. Mijn roebelinii staat al sinds eind april buiten half in de zon half in de schaduw en hij heeft buiten ook nog gebloeid.

Gr Hent

do, 20/09/2007 - 19:53
arno191178

Ja de Plant staat bij ons binnen. Ik zou graag een foto op het forum erbij willen plaatsen maar steeds krijg ik de melding dat hij te groot is. Zou iemand mij uit kunnen leggen hoe ik de foto kan modificeren zodat hij kleiner is van opslagformaat?

Over de plant, ik besproei hem elke avond nu met waternevel. Zou de plant daarvan sneller opknappen? Hoeveel water moet ik hem geven? Om de dag, wekelijks......?

Nogmaals bedankt voor de tips

vr, 21/09/2007 - 01:18
arno191178

dit is de plant.

Bruin worden van bladeren Phoenix Roebelenni
vr, 21/09/2007 - 01:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Deze Phoenix roebelenii (met een e!) ziet er vrij normaal uit. De plant verliest vaak aan het eind van de zomer wat ouder blad,(zo vormt zich de stam) maar groeit goed met nieuwe veren uit. Pas wel op voor de stralingswarmte in de winter van de cv. ; de droge warmte maakt de plant gevoelig voor spint.

vr, 21/09/2007 - 09:58
arno191178

Ik hoop dat je gelijk hebt dat het er vrij normaal uitziet. Ik ben nogal een leek met palmen moet ik zeggen. Maar wanneer moet ik de bladeren afknippen welke verdort zijn? Wanneer ze totaal bruin zijn of kan dat nu al? Wat is het beste zeg maar en waarom?
Ik benevel hem nu elke avond met de plantenspuit met water, is dit goed voor de plant of haalt dit niks uit. Ik heb hier nog niet echt een duidellijk antwoord op gekregen. Ook houd ik de potgrond vochtig is dit ook goed? Ik heb aangenomen via dit forum dat hij wel van een vochtige grond houd. Is dit dan ook daadwerkelijk zo, ook in de winter zeg maar?
Hij verliest nu dus meer dan de helft van zijn blad, dat is dus normaal aan het eind van de zomer...

vr, 21/09/2007 - 13:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Arno, je doet het niet verkeerd. Sproeien is altijd goed om de luchtvochtigheid te verhogen. Het meer water geven is prima, maar niet constant nat houden. In de (donkere) wintertijd wat minder gieten. Als een blad helemaal bruin is, kun je het afknippen.

vr, 21/09/2007 - 11:55
arno191178

Bedankt greenconection voor je duidelijke antwoord. Ik zal het advies meenemen en het forum in de gaten houden.

vr, 21/09/2007 - 14:18
jim

Arno, dat zijn geen bruine bladeren. Dit zijn bruine bladeren (verbrand door 15 minuten zon).

Bruin worden van bladeren Phoenix Roebelenni
za, 22/09/2007 - 22:30
hent v

Hoi Jim

je moet hem wel geleidelijk laten wennen aan de zon.

Gr Hent

za, 22/09/2007 - 22:42
kroisos

Yep,

beter is om hem eerst enkele uurtjes per dag aan de ochtend of avondzon te laten wennen en hem iedere week wat langer in de zon te laten staan. mijn Roebelenii krijgt bijna de zon van 's ochtends tot een uur of 3 in de namiddag en vanaf ong 5uur in de avond staat hij terug in de zon. hij heeft er geen last van en er is geen enkel blad dat bruin word...

hier een foto van hem in de avondzon...

Bruin worden van bladeren Phoenix Roebelenni
ma, 24/09/2007 - 00:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

@green c. heeft gelijk, sproeien is heel goed, zeker in de winter(droge lucht= spint op zeker). Maar let wel op je houten vloer! Die houd niet van vocht!

Onderwerp gesloten