Butia's

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 23/11/2009 - 18:11
kristof p

Butia's

om even over wat anders dan T. fortunei te praten heb ik maar een Butia topic gemaakt. tsja, weeral een palm maar dat is nu eenmaal mijn ding :-).

hoe hebben de Butia's het bij iedereen gedaan dit warme jaar? na twee van de 8 exemplaren te hebben verloren na vorige winter blijven de overlevers het hier uitstekend doen. opmerkelijk is de groeisnelheid van de eriospatha die met zijn 9 nieuwe bladeren tot nu toe dit jaar de snelste Butia is in de tuin. 2de is B.capitata en 3de de B.odorata. B. yatay en B. purpurescens heb ik enkel als zaailing en B. archeri enkel als kuipplant dus deze tellen niet mee. ben wel verast door de B. archeri die ong. evensnel groeit dan B. capitata van ong. hetzelfde formaat.

hier de snelste van mijn Butia's. B. eriospatha...

Butia's
ma, 23/11/2009 - 18:11
kristof p

en de grootste...B. capitata.

Butia's
ma, 23/11/2009 - 20:22
arpad

het blijft een mooi gezicht die butia`s die van mijn ben ik in de winter kwijt geraakt in het voorjaar wel weer een nieuwe geplant(capitata).

gr arpad

ma, 23/11/2009 - 21:45
kristof p

was het al een groot exemplaar (beschermd vorige winter?).
ga je je nieuwe Butia beschermen?

gr
Kristof

di, 24/11/2009 - 07:47
arpad

hey kristof

de eerste was net zo groot als op je eerste foto ik dacht dat ik hem goed had beschermt niet dus die nu in de volle grond staat is een stuk kleiner en die ga ik een afdakje geven en in pakken en als het goed mis is met de winter dan doe ik ook nog een lichtslang er om heen

gr arpad

di, 24/11/2009 - 10:39
xride1

Ook mijn butia heeft vorige winter het loodje gelegd bij -22, wel bescherming aangebracht, geen speerrot maar wortelrot. Mijn nieuw exemplaar is in de kuip blijven staan voor deze winter en mag in het voorjaar weer in de volle grond.

groeten,
D.

ma, 30/11/2009 - 22:51
D_SDennis

Wel, dit is mijn vuurdoop op dit forum. Super, wat een hoop informatie!
Ik heb mijn Butia capitata dit voorjaar in de achtertuin van mijn nieuwbouwhuis geplant. Hij werd echt te groot en onhandelbaar in de pot. Tien jaar geleden als plantje uit een frans tuincentrum. Na drie jaar de speer er uit gevroren, maar sindsdien, na een traag herstel, een goede groei doorgemaakt. De top van de speer is nu 210 cm hoog. Hij staat tegen een zuidmuur in goed doorlatende zandgrond. De wortels dek ik af met houtsnippers zoals ik dat bij al mijn exoten met veel succes toepas. Ik zoek nog een plaatje perspex om de plant droog te houden komende winter. Hij heeft in de pot al een keer -17 overleefd (wel droog onder een afdak. Maar hoe heeft hij het gedaan afgelopen jaar? Na een top van zeven bladeren in 2008 heeft hij sinds de aanplant in juni slechts 2 bladeren aangemaakt. Maar wel een enorm solide en grote speer ontwikkeld! Ik ga er van uit dat hij flink in het wortelgestel is aan het investeren. Ik ben zo benieuwd wat me dit volgend jaar gaat opleveren. Iemand iets dergelijks al een meegemaakt? Maar dan wel even goed de winter door krijgen. Even een avondfoto toegevoegd.

Butia's
Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag