Clivia met een klein plantje

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 01/09/2010 - 17:53
Peanuts

Clivia met een klein plantje

Dag mensen,

Al enige jaren heb ik 2 clivia's, ooit gekocht bij C1000. Hij bloeit elk jaar weer terwijl ik niets bijzonders doe aan de verzorging. Laatst zag ik een klein stukje groen opkomen en ja! Er kwam een nieuw plantje omhoog!

Kan ik het kleine plantje er al uithalen?

Clivia met een klein plantje
wo, 01/09/2010 - 17:54
Peanuts

Helaas worden de onderste bladeren geel...Wat kan dit betekenen?

Clivia met een klein plantje
wo, 01/09/2010 - 18:05
RdB

Oude bladeren worden na enkele jaren afgestoten.

Die neiuwe is nog veel te klein, laat nog maar een jaartje groeien.

Verzorging: vanaf de bloei normaal water en mest. In de herfst minderen en stoppen met water geven. In de winter geen water geven, wel op wat koelere standplaats tot de bloemstengel weer flink gegroeid is.

Ruud

wo, 01/09/2010 - 21:09
Peanuts

Dank je, Ruud! Ik was van plan om het kleine plantje van de moeder te halen maar na jouw advies zal ik dat volgend jaar doen.

Je zegt in de winter helemaal geen water te geven? Ik doe al jaren wel water geven namelijk....Eens in de twee tot drie weken een klein beetje, kan ik dat beter niet doen? Ik heb altijd gedacht dat een plant sterft als je die geen water geeft.

do, 02/09/2010 - 17:18
ick

Hoi, ik heb gemerkt dat het vooral belangrijk is de clivia in de winter te verwaarlozen, temperatuur is nog niet eens zo belangrijk. Voorheen zette ik de plant nl. altijd vanaf oktober koel/koud, droog en donker weg. Dan bloeide de clivia in februari.
Afgelopen winter stond de clivia noodgedwongen (door een verbouwing) maandenlang bovenop een kast in het halfdonker bijna tegen het plafond aan, veel te warm en eigenlijk tot mijn schande bijna vergeten. Ik had de hoop op bloei in ieder geval opgegeven. Maar in juni begon de plant weer gewoon een aantal bloemstengels (meer dan in andere jaren) te ontwikkelen en heeft hij in juni/juli prachtig staan bloeien...
Ik denk dat dit voortaan mijn 'behandeling' of eigenlijk non-behandeling wordt in de winter.

Wat betreft de uitloper bij je clivia. Dat is gewoon hoor, ik begon ooit ook met 1 plant in de pot en na een aantal jaar zijn het er inmiddels een stuk of 6. Ze vermeerderen zichzelf d.m.v. de wortelstok. Ik zou de uitloper in ieder geval nog een tijd laten zitten, maar eigenlijk zou ik de uitlopers sowieso laten zitten. Op die manier heb je binnen een paar jaar een pot vol clivia.

groet, rick

do, 02/09/2010 - 18:19
Peanuts

Hoi Rick, bedankt voor je reactie.
Ik zal komende winter mijn clivia's proberen te verwaarlozen (of het lukt is een tweede...)

Haal jij de kleine plantjes nooit van 'de moeder' af?

vr, 03/09/2010 - 21:58
ick

Hoi,

Maar je deed het toch al goed met je clivia? Als die ieder jaar bloeit lijkt me dat wel...

Ik haal de uitlopers nooit weg om 2 redenen eigenlijk: ik vind 1 clivia genoeg ;) en ik vind het persoonlijk mooier om een 'pot vol' clivia te hebben. Ik laat 'm dan in dezelfde pot tot de plant er bijna uitbarst voordat ik ga verpotten. Wel vervang ik ieder jaar de bovenste laag van de potgrond door nieuwe, voor zover ik daar bij kan, en geef hem dan wat osmocote-korrels.
Ik heb deze clivia nu zo'n 15 jaar en in die tijd is de plant pas 2 keer verpot naar een grotere pot. Van mei tot oktober staat de plant buiten op een schaduwplek en binnen wordt hij verwaarloosd tot de nieuwe bloemstengels zo'n 10 cm zijn. Dan krijgt hij weer voldoende water en een warmere plek.

groet, rick

wo, 08/09/2010 - 14:58
Peanuts

Waarschijnlijk wel, anders bloeit ie niet ieder jaar toch?

Zojuist heb ik weer een nieuw plantje gevonden waar ik een nieuwe topic voor heb gemaakt..

Onderwerp gesloten