Geen groei trachy!

18 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 13/09/2007 - 12:50
micle

Geen groei trachy!

Hallo iedereen,

Zoals de meesten zich nog wel herinneren ben ik bezig mijn tuin aan te leggen. Eind juni heb ik div exoten geplant waaronder twee trachy's. Een daarvan groeit zo mooi scheef.

Het valt mij op dat alles zeer goed groeit behalve de beide trachy's niet. Deze staan zo stil als een standbeeld. Ze blijven wel groen maar verder doen ze niets. Ik heb ze in een zeer goed gedraineerde zandgrond staan die ik bij de aanplant vermengt heb met bemeste tuinaarde.

Kan ik nog enige groei verwachten dit jaar mits de weersomstandigheden gunstig wordt, of moet ik gewoon geduld hebben en wachten op het volgend seizoen. Ik ga er van uit dat wanneer de palm groen blijft er wel leven in zit.

Wat is jullie visie hier over.

Micle

Geen groei trachy!
do, 13/09/2007 - 12:51
micle

de zelfde palm

Geen groei trachy!
do, 13/09/2007 - 12:51
micle

Tweede trachy

Geen groei trachy!
do, 13/09/2007 - 12:52
micle

de zelfde palm

Geen groei trachy!
do, 13/09/2007 - 12:53
micle

Mijn musa die het wel uitstekend doet.

Geen groei trachy!
do, 13/09/2007 - 13:03
leon1978

hey hallo,

Gewoon geduld hebben met je trachy's.
De gemiddelde palm doet er zeker een maand of drie over om een beetje door te wortelen.
Daarna zal langzaam de groei op gang komen.
Aangezien we nou niet een erg lekkere zomer hebben gehad voorpalmen zal het allemaal iets langer duren.
Zo op het oog is er niets mis met je trachy's dus gewoon laten staan,kunnen ze het voorjaar direct bladen aanmaken

do, 13/09/2007 - 13:45
micle

Leon,

Hartelijk dank voor je snelle reactie. Ik had al zo'n vermoeden, maar omdat ik een beginneling ben zeker met de grotere exemplaren wilde ik het toch ff vragen.

Ik verheug mij nu al op het komende seizoen.

Groeten Micle

do, 13/09/2007 - 19:35
leon1978

graag gedaan hoor, vooral in het begin kun je alles wel groter kijken haha.
Maar heb je naast je banaan daar nu een washingtonia staan?
Denk eraan dat je ook die wel goed beschermt tijdens de winter hoor. anders haalt ie het niet.

do, 13/09/2007 - 22:06
robbie007

Hoeveel zou de filifera verdragen van vorst?ik vind dit een vlotte groeier!

za, 15/09/2007 - 11:56
micle

Leon,

naast de banaan staat idd een washingtonia, maar dan wel in een pot. Deze graaf ik weer uit en overwinter hem in de garage. Volgend voorjaar gaat die wel in de volle grond en probeer hem te overwinteren met goede bescherming natuurlijk. De washingtonia komt van de AH en koste dus bijna niets.

Zo heb ik ook nog een paar kleinere washingtonia's die wel in de volle grond staan. Dat is eigen kweek en probeer ze gewoon te overwinteren. Ik heb er nog een aantal van dezelfde groote staan ook eigen kweek en die gaan van de winter naar binnen als reserve.
Zo heb ik ook twee kleine trachy's in de volle grond staan en nog een aantal in een pot. Zo heb ik er dus altijd een aantal exemplare als reserve staan.

Ik ben van menig die niet waagt die niet wint. Gezien ik genoeg eigen kweek heb wil ik best een risico lopen.

Zo komt er volgend jaar ook nog bamboe en rietsuiker uit suriname in mijn tuin te staan. Deze staan nu binnen om te overwinteren. Helaas zal ik deze twee wel ieder jaar binnen moeten overwinteren. Zeker gezien ik nog geen reserve exemplare heb.

groeten Micle

vr, 14/09/2007 - 00:26
micle

Robbie,

De filifrera kan ong -5 / -7 verdragen, maar het is juist de natte periode met daarop volgend vorst zeer gevaarlijk voor de palm.

Het groeipunt kan dan zeer snel schade op lopen met af sterven tot gevolg.

Groeten Micle

vr, 14/09/2007 - 12:54
leon1978

oh helemaal gelijk hoor wie niet waagd wie niet wint.
Heb zelf een washingtonia met 130 cm stam staan in de volle grond tja en ook die moet ik de winter door zien te slepen.
Van de vier washingtonias die ik had ben ik er nu eentje verloren maar dat was omdat ik die noodgedwongen in januari heb moeten planten,das vragen om moeilijkheden.
Gokje nemen houd ik ook wel van hoor.
Heb tot nu toe alleen nog maar washingtonia's en bananen ingepakt gehad , phoenixen,chamearopsen,butia's trachy's brahea's etc nog nooit ingepakt en gaat nog steeds goed.

Leuk man ben benieuwd na meerdere fotos van je tuin als het eenmaal wat aangeslagen is.
vooral eigen kweek is ook leuk ,heb nu 15 washingtonia zaden op kweek staan en nu maar hopen dat er wat uitkomt.

GreetZ

vr, 14/09/2007 - 21:10
micle

Leon,

het kiemen van zaden vind ik geweldig om te doen en is dan ook een hobby van mij geworden. Momenteel heb 20 ontkiemde zaden staan van een onbekende palm. (gekregen uit suriname) Verder heb ik nog eens 21 van die zelfde palm zaden in een zipbag zitten.

Zo ook verschillende zaden van de maripa, awara, lipstic, trachy, Butia yatay palmen in een zipbag. Momenteel komen er ook div plantje naar boven van een ''volgens internet een onbekende passievrucht'' ook uit Suriname. Dan nog 2x bamboe en 2x suikerriet ook beide uit suriname staan. Met andere woorden mijn woonkamer staat vol met potjes en potten voor de schuifpui.

Buiten heb ik in potten nog div washingtonia's staan en phoenixen, waarvan eentje uit eigen kweek van 2004 waar ik zaad van had mee genomen van Mallorca.

Helaas is mijn tuin te klein voor alles wat ik in gedachten heb. Ca 6 x 10mtr excl mijn terras en garage van 45 vierkante mtr.

Volgend jaar ga ik naar thailand en dus komt er nog veel meer bij. Alleen jammer dat bijna alles niet winterhard is, maar wel leuk om te doen.

Zo heb ik ook dagelijks mijn grijze roodstaart papegaai los in de tuin zitten om het tropische plaatje kompleter te maken. Nu alleen het weer nog.

Micle

vr, 14/09/2007 - 22:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb dat ook gehad met een trachycarpus, hij sloeg ook niet aan en na een jaar was er nog steeds geen groei zichtbaar, ik heb hem toen uit de grond gehaald en zag helemaal geen nieuwe wortelgroei. Het probleem was dat de klei rondom de kluit zo hard was geworden dat hij er niet goed doorheen kon wortelen. Ik heb toen de klei erafgestoken en hem opnieuw op dezelfde plaats in de grond gezet en hij sloeg in het voorjaar wel aan en kwam ook al meteen in bloei.
Nu na 8 jaar ziet hij er gezond uit en groeit erg goed ca. 20cm per jaar. (foto is van vorig jaar in de herfst).
Ook een vriend van mij heeft dit meegemaakt en heeft hetzelfde gedaan. Probeer maar eens voorzichtig aan de stam te trekken als die los zit is het niet goed.

Succes.

Geen groei trachy!
za, 15/09/2007 - 01:23
micle

Tedje,

Bedankt voor je advies, maar zoals ik beschreven heb staat mijn palm in zandgrond en zal wat jij vertelt hier niet opgaan.

In mijn omgeving is geen korreltje klei in de grond te vinden.
Het is wel een pracht exemplaar moet ik zeggen. Mijn complimenten.
Micle

za, 15/09/2007 - 10:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

Bij ons is ook geen kleigrond maar de plant kwam uit de pot en die was wel gevuld met klei en die had ik in eerste plaats laten zitten.
Maar dat zal in jou geval wel niet zo zijn. Dus even wachten tot het voorjaar en dan zal hij wel gaan groeien.

groeten,

Ted

za, 15/09/2007 - 11:28
micle

Tedje,

Ahaaa dan had ik jou verhaal niet helemaal goed begrepen. Nu weet ik het niet meer zeker of dat ze in de keigrond gestaan hebben toen ze uit pot kwamen. Ik zal eens voorzichtig op opnderzoek gaan of ze al nieuwe wortels gemaakt hebben dmv wat zand voorzichtig met de hand weg te halen. Maar de palmen eruit halen doe ik niet, daar wacht ik dan wel mee tot volgend jaar tenzij er dan wel groei in zit natuurlijk.

Nu hebben we eigelijk ook geen fantastisch weer gehad voor de palmen en ze staan pas ca 2,5 maanden in de volle grond. Zo heeft mijn washingtonia ook een aantal maanden stil gestaan nadat ik hem had overgepot dus kan ik begrijpen dat het een tijd op zich kan laten wachten voordat er groei in zit. Voor de goede orde, ik maak mij geen zorgen over de palm want hij blijft groen.

Micle

zo, 16/09/2007 - 20:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

@Micle , Zeker afwachten tot April volgend jaar ! Nu niet gaan rotzooien aan de palmen, het bodem leven komt nu net een beetje tot rust rond je palm, niet verstoren tot na de winter.
Mijn palmpjes staan al jaren in de klei, en hebben het er prima na

Onderwerp gesloten