Groei dadelpalm

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 05/04/2006 - 21:36
rekel

Groei dadelpalm

Hoi ik heb eerder verteld over mijn kweekje, deze staan nog steeds lekker warm op de verwarming.
Maar ik wilde even iets vragen over de palm die ik uit mallorca meegenomen heb (zakje zaden).
Deze is redelijk snel gegroeid, hij is nu zo'n 30 cm na 4 maanden.
Het is op dit moment 1 lange spriet met een heel klein zijsprietje eraan. Volgens mij is het de "phoenix dactilifera" maar dat weet ik niet 100% zeker.
Ongeveer 2 weken geleden heb ik hem helemaal schoongemaakt (echt al het zand eraf) en overgeplant in DCM palmenpotgrond.
Sinds toen lijkt het wel of het blad iets bruiner begint te worden en de palm is absoluut geen mm meer gegroeid dus ik maak me zorgen.
Hij staat nu op de vensterbank boven de verwarming, maar omdat de verwarming weinig aan staat voelt de grond bijna altijd erg koud aan.
Heeft iemand suggesties?

Alvast erg bedankt!

Gr Raymond

do, 06/04/2006 - 12:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

"Echt al het zand er af"?
Alleen van de bladeren en de stam hoop ik?
Wat heb je met de wortels gedaan?
Is er wat afgebroken?
Ook in een grotere pot gezet? Wat voor grond?

Chris

do, 06/04/2006 - 12:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hey Rekel,

Waarom al het zand eraf? Zaailingen zijn in de beginfase erg gevoelig voor veranderingen. Palmen hebben over het algemeen een hekel aan verpotten. Zo te lezen ben je van medium verandert. Waarom?
Als ik palmzaden ga kiemen laat ik de zaailingen meestal staan tot ze twee bladeren hebben aangemaakt. Ze staan dan (meestal) met 25 in een bakje van 15 cm diep. Als ik ga verpotten laat ik altijd het medium wat om het wortelstelsel zit gewoon om de wortels zitten. Daarmee voorkom je stres en is de overgang voor de plant wat geleidelijker. De samenstelling van de andere grond is namelijk anders (dus ook de aanwezige zouten e.d.).
Ook het plaatsen van zaailingen op de verwarming is af te raden. De luchtvochtigheid is veels te laag op die plaatsen. Warmte is natuurlijk ook belangrijk voor een redelijke, maar op die manier schiet de plant alleen maar omhoog, maar wordt dan wel iel en slap. Zodra die buiten komt krijgt de plant daar problemen mee, of stopt met groeien omdat die temperatuur buiten zelden bereikt wordt als boven de verwarming. Ik neem aan dat je deze plant uiteidelijk in een pot of in de volle grond buiten wilt hebben.

Geen paniek. De phoenix soorten groeien snel en hebben daardoor ook een goed herstellend vermogen. Houdt er gewoon rekening mee dat zaailingen gevoelig zijn voor veranderingen (welke dan ook).

groeten Toni

do, 06/04/2006 - 15:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor jullie antwoord!
Ja ik had gelezen dat bij het verpotten zo veel mogelijk zand moest verwijderen en daarna de wortel natspuiten dus dat heb ik gedaan tot mijn grote spijt, te weinig ervaring blijkbaar...
De hoofdwortel is niet beschadigd, wel wat hele kleine haarworteltjes zijn afgebroken.
Ik hoop maar dat de plant weer door gaat groeien!
Je hebt echt precies gelijk want het is idd een erg lange iele spriet die vrijwel alleen de lente in gaat.
Hebben jullie misschien een advies waar de plant wél goed staat?
Mag het gewoon op kamertemperatuur of moet het echt warm zijn?
En mogen de kiemende zaden in kweekgrond wel gewoon bovenop de verwarming?

Gr Raymond

do, 06/04/2006 - 20:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Afhankelijk of je er een kamerplant of een buitenplant (in pot danwel, want Phoenix soorten zijn niet winterhard in ons land). Als het de bedoeling is om een buitenplant van te maken, zou ik hem buiten zetten.

groeten Toni

Onderwerp gesloten