Hieperdehieperdepiep hoeraaa!!

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 20/12/2003 - 11:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hieperdehieperdepiep hoeraaa!!

Hoi Harry,

Weet je nog van die zuurzakzaden en pommes de cyteres? Het is gelukt! Ik heb 9 succesvol ontkiemde zuurzakken en 5 pommes. Nu al! Dat betekend dat ca 50% van de geplante zaden ontkiemd is. Hartelijk dank voor alle goede tips en raad van iedereen. De gouden tip was echter die van het op warm vochtig zand zetten, ik heb de bak met plasticfolie overtrokken en op de verwarmingsketel gezet. Ze zien er nu nog wat bleekjes uit (geen zonlicht),maar dat geeft nog niet.

Nu gaat het moeilijke werk beginnen. Hoe moet ik van deze jonge spruiten een plant kweken?

Ik wil bijvoorbeeld de gekiemde plantjes eruit halen en de andere zaden nog even de tijd gunnen, misschien ontkiemen er meer. Wie kan mij vertellen hoe ik het beste de overgang kan maken van een kiemomgeving naar een leefomgeving? Ik heb de volgende vragen:

- in welk grondmengsel moet ik de plantjes zetten
- hoe lang nog bedekken met plastic folie voor luchtvochtigheid?
- kan ik ze in direct zonlicht zetten in deze donkere wintermaanden?
- moet ik ze van de bodemwarmte afhalen direct na kieming?
- hoeveel water geven?

Hopelijk kunnen jullie ''professionele kwekers'' me ook hier weer adviseren. Alvast bedankt.

Angelicainfo-icon.

ma, 22/12/2003 - 00:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
Dit is wat IK zou doen en ik ben zeker geen specialist. Ik zou voorlopig de plantjes nog onder de plastic laten , maar meer licht geven (dat ze kleur krijgen). Als ze wat groter worden af en toe wat luchten en dan uiteindelijk de plantic volledig wegdoen. Maar grond wel nog vochtig houden.
Verplanten zou ik niet direct doen.
De bodem warmte zou ik houden zoals ze is.
Groetjes,
Pieter

di, 23/12/2003 - 21:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Gefeliciteerd Angelicainfo-icon,Ik zou wat betreft volle zon voorzichtig zijn.Je zou er 1 kunnen proberen.Het plastic zou ik (net wat Pieter zegt) de eerste tijd aanhouden,en dan steeds vaker en langer eraf laten.(ik denk gedurende 2 of 3 weken). Grondmengsel,potgond met zand als ze nog klein zijn.En als ze ongeveer 3of 4 centimeter zijn kunnen ze wel van de bodemwarmte af denk ik,maar niet te koud zetten.Als ze te snel groeien naar jouw mening of dun en sprieterig worden,dan donkerder en koeler (15 graden) zetten tot het voorjaar.Maar dit geldt voor algemene zaadjes,dus ik weet niet of dit ook voor jouw tropische varianten geldt.
Groetjes Harry (misschien meer info internet?)

zo, 04/01/2004 - 14:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Angelicainfo-icon

Ik adviseer om de jonge plantjes met bakje en al ( dus nu nog niet verspenen) in het licht te zetten en het plastig er nog even over te laten.
De plantjes wel in het licht, niet in de zon. Bodemwarmte als het kan langzaam afbouwen.
Maak een soort kasje waarin de jonge plantjes staan, zodra het tweede bladpaar zich gaat ontwikkelen kan je gaan verspenen. Verspenen is het met een stokje voorzichtig opwippen van de zaailing en hem in een nieuwe grond uitplanten. ( geen wortels proberen te beschadigen)
De grondsoort is dan 70% potgrond en 30% zand.
Na verspenen goed aangieten met lauw water en weer in het soort van kasje zetten. Na 1 week plastig verwijderen Opkweek bij een gemiddelde temperatuur van 19 graden is het beste. Denk aan de luchtvochtigheid!
Succes Herman

zo, 08/02/2004 - 00:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi,

Bedankt voor alle reacties, de plantjes doen 't allemaal nog. Bijna alle plantjes hebben een goed ontwikkeld tweede bladpaar en zijn drie weken geleden in een apart potje gezet. De groei lijkt wel bijna gestopt, zo traag gaat het. Ik zal wel geduld moeten hebben.

Groeten, Angelicainfo-icon

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag