Hoe is de levende Cycas revoluta nog te redden?

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 19/06/2015 - 20:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoe is de levende Cycas revoluta nog te redden?

Levend, maar levenloos zou ik schrijven. De adviezen lopen nogal uiteen: de ene zegt vergeet de blauwe korrel niet, de andere zegt dan weer helemaal geen meststof geven.
Wat is er eigenlijk gebeurt: door hagelschade van vorig jaar zijn alle bladeren door harde hagel volledig vergeelt en ik moest alle bladeren toen afsnijden. De Cycas is pas in september opnieuw bladeren gaan vormen, omdat ik geen andere opbergmogelijkheden had heb ik de Cycas binnen gezet. Het gevolg was dat de jonge, juveniele bladeren slap gingen hangen.
Deze winter stond deze binnen, zonder bladeren en in mei heb ik hem buiten gezet. Maar er gebeurt niks...
Heb ik deze knol niet te diep geplant? Ik heb het geen meststof gegeven en de pot was van terracatta, vierkant, ruim en voorzien van een gat voor drainage. Droog heeft de Cycas niet gestaan.
Mijn plan is om de wortels in te smeren met een waterige pasta van een auxine, het bevat vooral talk maar teveel auxines zorgen er enkel voor dat de planten verbranden en afsterven.
Dan zou ik nog fosfaat geven, maar welke pH is ideaal voor een Cycas revolta (lichtzuur, neutraal of licht alkakisch)?
De diepte van de knol is het vraagteken, volgens mijn exotisch lief moet deze diep staan maar dan krijgt de knol toch onvoldoende warmte om vegetatieve groei aan te wakkeren of zie ik dit verkeerd?
De wortels leven nog maar knakken nogal makkelijk af, er zitten ook knobbeltjes op de gele (levende) wortels. Is dat een goed teken?
Veel water geven, matig gieten of na het verpotten droog laten staan? Binnen of buiten?
Zijn er verder tips of dingen die je alleen maar kan aanbevelen of is deze knol rijp voor de composthoop?
Alvast bedankt!

Hoe is de levende Cycas revoluta nog te redden?
vr, 19/06/2015 - 21:04
RdB

Wat zou de plant met die meststoffen aanmoeten? Er groeit niet eens iets!
Gewoon oppotten en buiten zetten, verder niet aanzitten, als je toch niet stilzitten kan ga je maar duimen draaien dat hij toch nog wakker wordt. Er is geen methode om dit soort planten op commando te laten groeien en rusten, ze don gewoon waar ze zelf zin in hebben.
Ruud

za, 20/06/2015 - 11:32
de haan

Ik zou hem oppotten en in de tuin ingraven tot aan de potrand. Net voor de vorst op een vorstvrije plaats neerzetten.

Onderwerp gesloten