Mangoboom snoeien

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 10/10/2016 - 17:51
Frank Heibloem

Mangoboom snoeien

Afgelopen jaren heb ik uit pit succesvol een mangoplant opgekweekt. Als een speer groeide het ding recht omhoog zonder zijscheuten te maken. Nu ca. 50cm hoog, aan het eind van de warme periode (waarin hij tijdens de vakantie misschien iets te weinig water heeft gehad) gaat hij onderaan zijscheuten maken en laat hij een groot deel van zijn bladeren op de stam vallen. Bovenin groeit hij overigens wel gewoon door. Hoe krijg/houd ik een mooi model in deze plant? Moet ik hem ergens snoeien? Zo ja hoe/wanneer?

Mangoboom snoeien
ma, 10/10/2016 - 17:51
Frank Heibloem

Dank. Bij deze...

ma, 10/10/2016 - 20:43
GreenConnection

Dank! Dit is wel de natuurlijke groeivorm van de mango(boom), dwz. een stam en het blad bovenin een kruin. Snoeien helpt niet lang; de plant zal altijd door middel van lange uitlopers proberen een topscheut te vormen.

za, 15/10/2016 - 11:40
GreenConnection

-@Frank heibloem: mee eens?

ma, 17/10/2016 - 22:40
Frank Heibloem

Nou, inmiddels heb ik ook een schimmel (ik vermoed spint) geconstateerd in de uiterste top van de plant. Gisteren heb ik de plant maar eens afgespoten met een krachtige waterstraal; de plakkende bovenste helft met(uitdrogende) bladeren eraf geknipt heb en de plant op een wat lichtere plek gezet heb. Na de verhuizing van de plant naar ons nieuwe huis heeft hij het er niet makkelijker op gekregen. Ik mis hier een raam op het zuiden; een plek die hij gewent was. Hoewel het 'verdrogen' van de bladeren en het eraf vallen ervan, tesamen met de scheutvorming onderaan al aan de orde was op zijn oude standplaats, dus daar kan ik het niet direct op terug herleiden. Ik heb nu een kalle stam met nieuwe 'gezonde' scheuten ergens halverwege de plant. De groei van de plant lijkt nu meer geconcentreerd in enkele van deze 6 scheuten en niet meer in de top; daar lijkt de nieuwe scheut aan het verdrogen. Wellicht dat het 'snoeien' van de plant sowieso nodig blijkt, als groei / scheutvorming niet meer op gaat treden op de bovenste helft van de stam.
Ik vond ook nog dit oude forum topic waarin ik veel veel soortgelijke problemen terug zie (spint, bladeren vallen uit, nieuwe scheutvorming, etc.) doch ook een enkele succesplant van meer dan 1,0m.
http://tinyurl.com/y2bjjfa5
Deze mangopit groeide de eerste 0,5m nog zeer succesvol, maar lijkt nu aan het puberen en weet niet meer wat hij wil...

di, 18/10/2016 - 12:36
GreenConnection

Mango is gevoelig voor spint in onze droge huiskamers. (spint is geen schimmel, maar een insect) De winterperiode is het moeilijkst om de plant goed te houden. Zo licht mogelijk, bij een niet te hoge temperatuur en elke dag sproeien is een mogelijkheid.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag