Misschien te laat !

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 29/12/2005 - 21:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Misschien te laat !

Op 25-12 05 schreef ik dat het best lekker ging met de exoten.Maar een dag later was het raak! 2e Kerstdag eerst regen en in de nacht vorst en de dagen erna niet boven nul! Ik die altijd adviseer je palmen etc. droog te houden voor de vorst invalt!.Dit jaar had ik het dus niet gedaan. (volgens KNMI,hooguit -2 in het westen).Het ging dus iets harder vriezen (-5).Musa Basjoo niet ingepakt! Is opengebarsten op ongeveer 1.20 meter uit de grond.Palmen weet ik nog niet,alles is nog bevroren.Dit weekend valt de dooi in,en dan zie ik het wel. De echte schade kan je pas in het voorjaar zien,als het weer moet gaan groeien.Gelukkig had ik de echte kouwkleumen wel binnen gezet.Wasingtonia,s etc. De Phoenix can.in pot staat nog buiten en de oleander ook. (1 exemplaar oleander in de vollegrond,heeft vorig jaar -10 overleeft,maar niet gebloeid dit jaar) . Updates volgen. Ik hoop ook van jullie winterse ervaringen te horen. Groetjes en een voorspoedig 2006! HARRY.

do, 29/12/2005 - 21:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Harry,
Dat is even jammer van je musa basjoo. Je ziet wel weer Harry als ze het weer niet goed voorspellen wat dat voor gevolgen kan hebben. Heb je, je pot van je Phoenix wel beschermt met bolletjes plastic? i.v.m. bevriezen wortels. Ahoewel ik denk dat je palmen hierdoor nog geen schade hebben geleden. Ik heb ook wel eens mijn palmen een paar dagen bevroren gehad door ijzel, als het dan niet hard waait valt de schade reuze mee. Anders zou je nog wel eens flinke blad schade kunnen hebben.
Ik heb op het moment nog niks beschermt, en ben het ook nog niet van plan. Zolang het zo blijft met het weer!
En je advies om palmen altijd droog te houden voor de vorst, daar sta ik voor 100 % achter Harry, en vooral strenge vorst!
Groeten en dat het vlug weer lente mag worden, Jerry

vr, 30/12/2005 - 16:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

normaal beschermde ik mijn musa basjoo die in een kleine(15 op 9m) half ommuurde tuin staat elk jaar met veel stro en plastiek om de stam te bewaren. ik merkte dat een verre buur er in zijn open voortuin heeft staan en er helemaal niets aan doet, elk jaar vriezen de volledig tot op de grond weg en elke lente zijn ze daar terug met zelfs een bijna even hoge groei dan de mijne.
dit jaar heb ik ook niets gedaan, echt niets.
ik ben benieuwd. ook jonge scheuten die ik pas deze zomer heb geplant heb ik onbeschermd gelaten.
heeft iemand dit ook al allemaal geprobeert met de basjoo?

palmen in volle grond , ik heb men trachycarpus dit jaar ook gewoon laten staan zonder iets, ik weet ondertussen veel bomen staan die veeeeel groter zijn en al meer dan 15 winters zonder enige bescherming blijven staan. de exemplaren in pot die had ik vorig jaar ook niet beschermd: gevolg, punt vervrozen . ik kon de punt er zo los uittrekken. na enkele maanden kwam de groei weer op gang en werden een reeks misvormde bladeren gemaakt. nu bescherm ik potten, liever, vermijd ik ze, ik werk liever in volle grond.

mijn olijfboompje van 80cm hoog staat op de meest zonnige kant van de tuin en laat ik ook zo zonder bescherming, ik ben onervaren met olijfboompjes, ik zie wel hoe het verloopt. mijn eucaliptusboompje is ook onbeschermd en staat er pas sinds de vorige lente maar groeit zo hard dat die al diep geworteld moet zijn.
ik ben van het principe dat als je één keer beschermd je elk jaar moet gaan beschermen omdat de plant zich niet afhard. een wintervaste plant die zich niet goed ontwikkelt door slechte wortelvorming,standplaats,bodem,zal ook nooit aanslaan hoe goed je er ook voor probeert te zorgen en soms moet het geluk ook meezitten.

alleen het eerste jaar goed inpakken van een trachy moet volstaan, als de groei er al inzit natuurlijk. als er bovengronds niets te beleven valt is er ondergronds ook niet veel gebeurt.

vr, 30/12/2005 - 17:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Anoniem, Wat betreft de musa basjoo, dat zou best kunnen, ik heb geen ervaringen met musa basjoo. Ik weet wel dat trachy carpus fortunei wel degelijk het risico lopen kapot te gaan bij een bepaald weer type. En ik kan net zoveel voorbeelden als u opnoemen die bij een kwakkel winter zijn palmen is verloren. Zelfs 1 die 17 trachy palmen had en na 3 winters nog maar 1 over had. En dan spreek ik nog niet over mijn eigen ervaringen. En dat trachy sterke palmen zijn daar ben ik het wel mee eens. Maar niet dat een trachy carpus fortunei zomaar alle winters zal overleven, ahoewel hij de meeste winters wel zal overleven. En ik spreek uit ervaring, dus ik zal nooit het advies geven dat je een palm nooit hoeft te beschermen. Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat mensen een grote dure palm kopen en dan na een paar winters hun palm kapot is gegaan door mijn advies. Dit doen de meeste tuin centra's al, Trachycarpus fortunei verkopen en dan zeggen kunnen - 20 aan zonderbescherming. Je moet s,winters maar eens in een tuin centrum gaan kijken wat ze aan palmen nog buiten hebben staan, NOPPES, NIKS.

Groeten Jerry

za, 31/12/2005 - 11:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik denk dat voor palmen de grondsoort ook veel uitmaakt, hoe diep ze gaan wortelen en wat daar juist in te vinden is. hij ons id de grond heel kleiachtig.zeker op twee steken diep is de grond geel en zeer zwaar. als kind maakten we kleipoppen die steenhard werden in de zon.
ik heb hier in de buurt echt palmen staan die ik al van kindsbeen af weet staan en ik ben nu 36. er zijn er bij die geschat minstens 6meter stam hebben. onbeschut in een open tuin. zo een hoge boom kan je zelfs niet in gaan pakken zonder hemel en aarde te verzetten.
eeen boom die kan veel hebben, maar als hij niet goed inworteld is het uiteindelijk de winter of de extreme droogte die em de das omdoet(dit laatste is in ons klimaat bijna onmogelijk).dan kan je beschermen wat je wil,

za, 31/12/2005 - 11:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mijn winterervaringen de afgelopen dagen ?

Het is vele malen minder geweest dan voorspeld , ik kwam iedere keer boven de voorspelde temperaturen uit. Ik Had de gevoelige palmen zoals Phoenix en washingtonia die nu hun 2de winter volle grond ingaan beschermd , en hebben totaal geen schade. Trachycarpus natuurlijk ook niet , cordylines niet , en nog veel meer niet.

Ik heb op 30 december pas de eerste basjoo ingepakt en de grote nog laten staan die word binnekort ingepakt. Deze had na de nacht van -5,3 onderaan de stam een klein scheur van 10 cm zitten. Wat gewoon goed komt dus maak me nergens druk over.

Kwa sneeuw ? Ik heb de eerste keer sneeuw mogen meemaken dit jaar ! Er viel zo 5 cm , maar om 9 uur savonds begon het alweer te regenen en is deze ochtend op 31 december alleen nog wat drap over :)

Voorbeelden :

Dinsdagnacht was voorspeld -4 , Geworden is -2,3 !
Dinsdag overdag voorspeld -1 , Geworden is +2,1

Woensdagnacht was voorspeld -6 , Geworden is -5,3
Woensdag overdag voorspeld 0 , Geworden +1,4

Donderdagnacht was voorspeld -7 , geworden -3
Donderdagoverdag was voorspeld -1 , geworden +0,4

Vrijdagnacht was voorspeld -3 , geworden ? ( strax even kijken wat hij heeft opgeslagen
Vrijdag overdag was voorspeld -1 , geworden +0,2

Deze temperaturen zijn uit eigen tuin gemeten :) Dus ben tevreden over afgelopen week he bleef vele malen minder , en de eventuele vorstnachten van vannacht en morgen zullen ook maar weinig toedoen :)

Greetz robbin

za, 31/12/2005 - 19:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo anoniem, Inderdaad de grondsoorten zijn zelfs heel belangrijk bij palmen. En die zijn in nederland overal verschillend.
Ook heb je in nederland grote klimaat verschillen, bij jou vriest het vannacht misschien 3 graden en bij mij 13. Dus het heeft ook te maken waar staat je palm wat voor grond ectr ectra. Ook zomers moet je uitkijken, bij 30gr en dan je palm 3 weken geen water kan ook funest zijn voor je palm. Dit kan ook weer mede aan de grond soort liggen.
Groeten Jerry

P.S. Het groeipunt is het zwakste punt van een Trachy.
Was ik vergeten te melden.

zo, 01/01/2006 - 19:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het lijkt mee te vallen met de musa,s,de stam is nog hard.(niet van het ijs). @ Anoniem,wat is dat voor kleigrond die gele klei ? Is dat leem ofzo? Of heeft er een vage fabriek in de buurt gestaan,die wel eens wat dumpte (haha).

di, 03/01/2006 - 14:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Allemaal,

Ik ben hier nieuw in het forum, ik ben Nederlander maar ben in ZuidDuistland geboren en woon nog steeds hier.
'k zou graag willen weten hoe koud het kan worden in Nederland bijvoorbeeld Amsterdam ?
Ik heb 8 Trachycarpus Fortunei's ,1 Yuccainfo-icon Rostrata,10 Gloriosa en een heleboel winterharde kaktussen in de tuin staan.
Hier kan het zelfs wel eens -17 graden ! koud worden in de winter.
De Trachy's worden van mij eind Dezember ingepakt met speziaal winterdoek en door kerstverlichtig een beetje verwarmt.

Groetjes allemaal en laat het groeien !
Jan.

di, 03/01/2006 - 21:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Welkom,Jan. De Trachy,s hoeven niet meer ingepakt te worden ,hoor. Zo hard vriest het niet in Adam,tenzij ze deze winter voor het eerst in de grond staan.

wo, 04/01/2006 - 11:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Harry,

Jullie hebben dan toch massel daar in Nederland met die milde Winters...
Bij ons in Zuid-Duitsland wordt het elk jaar wel eens -17 Graden...
Vorig jaar had ik m'n Trachy's niet ingepakt... alle bladeren waren kapot gevroren.

Groetjes,
Jan.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag