Musa Basjoo geknakt

17 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 06/03/2010 - 16:01
BertG

Musa Basjoo geknakt

Ben er helemaal ziek van. Had ik het helemaal voor elkaar mijn Musa Basjoo door de winter heen te loodsen, is afgelopen nacht de rieten mat die ik gebruikte ter bescherming fataal geworden. De mat is omgevallen en heeft de stam op zo n 25cm boven de grond geknakt.

Weet eerlijk gezegd niet hoe ik hier meer verder moet... spalken, afzagen of toch maar een nieuwe kopen. Iemand een adviesje?

Bedankt vast
Bert

Musa Basjoo geknakt
za, 06/03/2010 - 16:08
Subtropical

afzagen onder de knak, even ruiken of ie nog naar banaaan ruikt. Zoja den zit er nog leven in. Als ie anders ruikt, daar heb ik slechte ervaring mee

za, 06/03/2010 - 16:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Niet afzagen! De nieuwe groei komt vanuit de wortelhals en hoeft niet beschadigd te zijn. Gewoon afwachten!
Bovendien zullen zijscheuten gaan groeien.

za, 06/03/2010 - 16:20
Jardin Exotique

Ik zou kiezen voor afzagen onder de knak en zo laten tot eind april. Zo snel knakken ze niet dus ik verwacht dat er in ieder geval tot de knak geen leven in zit. Eind april zover afzagen tot je daarwerkelijk leven ziet, de rest doet de plant.

za, 06/03/2010 - 16:34
BertG

Omdat ik hem ook tijdelijk binnen had gezet is er inmiddels alweer een nieuwe scheut bijgekomen, er zit dus absoluut leven in. Afzagen vind ik nu al erg drastisch, ik kijk het even aan hoe het zich verder ontwikkelt

Bedankt voor jullie reactie's
Bert

za, 06/03/2010 - 17:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Natuurlijk zit er in de 'stam' geen leven; het zijn slechts de bladstengels van de bladeren van vorig jaar, die de 'stam' vormen. Nieuw leven komt er uit het hart van de plant en dat is vlak boven de wortelhals.

za, 06/03/2010 - 18:12
D_SDennis

Zaag je de stam af op 80 cm? Dan ontvouwen de nieuwe bladeren zich vanaf daar. Zaag je m door op 30 cm, dan is dat het punt waar de nieuwe bladeren zich ontvouwen. Pas net boven de grond gaat al het weesel over tot een geheel en ben je aangewezen op scheuten vanuit de grond. Dus ik denk dat de knak de boel heeft doorbroken, maar het kan geen kwaad om te wachten of er in de top groei zichtbaar wordt. Dat gaat snel genoeg als je m nu warm hebt staan, zelfs binnen een dag kun je al een strekkend opgerold blad zien opschuiven. Zie je dit niet, dan zo snel mogelijk net onder de knak afzagen. Maar er zullen, zoals je ziet, ook nu snel veel zijscheuten gemaakt worden. Die kon je sowieso wel verwachten bij deze soort. Succes.

za, 06/03/2010 - 22:58
Jardin Exotique

Dat ben ik niet met je eens Green. Een doorgezaagde stam kan in de kern (lees: het middelpunt) wel degelijk vers groen blad bevatten. Door de breuk denk ik overigens niet dat dit bij de bovengenoemde plant het geval is.

za, 06/03/2010 - 23:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Na de winterperiode zullen er altijd wat bladeren in de stam afsterven of misvormd tevoorschijn komen. De echte groei moet toch echt vanuit de basis beginnen.

za, 06/03/2010 - 23:16
Jardin Exotique

Dat ben ik met je eens. Wel ben ik van mening dat die knak eruit moet. De plant wordt hier nooit mooier van. Om een mooie plant te krijgen moet de stam normaliter tot aan het leven worden afgezaagd omdat afgestorven stamdelen de groei behoorlijk kunnen stagneren.

za, 06/03/2010 - 23:19
Subtropical

Bij de knak is het weefsel stuk dit zal gaan rotten, dus geen groei meer. Het onderste stuk is nog goed en het gedeelte wat er binnen in zit zal als een telescoop weer uitschuiven. Ik zaag ze elk jaar af op 0.8 meter en in september zijn ze totaal weer 5 m.

za, 06/03/2010 - 23:25
D_SDennis

Bij bananen sterven er in de stam geen bladeren af. De bladeren die daar al in aanleg aanwezig zijn ontwikkelen zich gewoon verder zodra de temperatuur dat toelaat. Als de al uitgegroeide bladeren door koude zijn beschadigd of afgestorven dan blijven deze interne bladeren nog steeds in slaapstand. Bij groei zie je hooguit dat het eersteblad aan de bovenkant is beschadigd, maar meer ook niet. Bladeren in de stam, in aanleg, blijven onbeschadigd zolang de stam niet bevriest!....of knakt natuurlijk.(Tuurlijk worden die bladeren wel gevoed vanuit de basis....)

za, 06/03/2010 - 23:24
D_SDennis

Jacco, als je ze steeds weer afzaagd heb je waarschijnlijk nooit een bloeiwijze. Een bloeiwijze krijg je meestal na het zeventigste (ongeveer natuurlijk) blad. Moet je wel de stam beschermen tegen bevriezing! Of heb jij andere ervaringen?

zo, 07/03/2010 - 00:17
Subtropical

elk jaar wel een bloem, vaak als de stammen 3 jaar oud zijn. Ik heb helaas ook wel eens stammen afgezaagt waar al een bloem in zat. Wel grappig om te zien als je de bloem openpelt eral hele kleine banaantjes inzitten

Musa Basjoo geknakt
zo, 07/03/2010 - 00:23
Subtropical

Hier een foto vanuit het dakraam

Musa Basjoo geknakt
zo, 07/03/2010 - 00:38
D_SDennis

Gaaf man, mooie planten. Zit zeker op vruchtbare grond. Na drie jaar is wel snel. Dat lukt mij in ieder geval niet op de zandgrond. Mijn ervaring is dat de vruchtjes zich even laten zien, maar dan snel afvallen, uitgroeien tot een beetje formaat doen ze niet.

zo, 07/03/2010 - 08:55
Subtropical

Hier ook zandgrond. Dus een paar keer per week pokon , koemest korrel en kunstmest oplossen in water. Een dag lekker in dezon laten staan en af en toe roeren. Het moet wel want de grond is wat voeding betreft compleet leeggehaald (en water valt er haast, niet door het grote bladerdak )door de pollen de afgelopen jaren ;-)

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag