Musa's kiemen

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 06/12/2006 - 11:40
Xotic (marc)

Musa's kiemen

Hoi, ik kiem momenteel een aantal musa's: Darleejing giant, sikkimensis etc. Ze zitten vandaag 2 weken in mijn kweekbak op ca 28 graden en ervoor heb ik ze 48 uur geweekt in lauwwarm water.
Iemand ervaring met de kiemtijd? Hoe lang het meestal duurt?
Marc.

wo, 06/12/2006 - 22:16
texeltje

maak je geen illusies...bananenzaden dat kan heeeeeel lang duren, als ze echt heel vers zijn dan kan het snel gaan...ik heb zelf wisselende ervaringen van ongeveer een maand tot bijna een jaar.

do, 07/12/2006 - 16:30
Xotic (marc)

had je ze echt onder de aarde zitten of half eruit stekend? (heb ik nu) omdat licht zou helpen bij het kiemen...?

Groet, Marc

do, 07/12/2006 - 18:55
texeltje

Nee onder de grond......het licht is meer van belang voor de kiemelingen (jonge plantjes) die hebben het licht nodig om te groeien......ik ging ze pas verpotten als de bladeren tegen de bovenkant van de kweekbak gingen groeien.
wat nu voor zaden het meest van belang is is warmte.

do, 07/12/2006 - 19:04
kroisos

hoi texeltje,

ik ben onlangs ook begonnen met het zaaien van musa's en ensete's maar dat is andere koek dan palmzaden. ik had ook gelezen dat ze licht nodig hebben om te kiemen en heb ze daarom ook maar voor de helf onder de grond gestoken en op een radiotor voor het raam geplaatst, alleen krijg ik de temperatuur op die plaats niet hoger dan 25°c. ik kan ze wel laten kiemen in een van mijn zaaibakken (+30°c) maar daar is het volledig donker.
heb je een goede opkomst van je gezaaide bananen als ze geen licht zien? (helemaal onder de aarde)

do, 07/12/2006 - 21:44
texeltje

ik heb al verschillende soorten opgekweekt...en allemaal onder de grond gestopt...ik heb er nog nooit van gehoord dat bananenzaden licht nodig hebben om te kiemen dus daar heb ik verder ook nooit wat mee gedaan (zou best kunnen hoor)....maar de oogsten zijn wel goed geweest en ik ben er eigenlijk vrij zeker van dat bananen opkweken sterk afhankelijk is van de warmte en de versheid van de zaden, de rest speelt volgens mij niet echt een rol. Ik heb sikkemensissen bijvoorbeeld geprobeerd op te kweken ...opbrengst nul komma nul, later weer geprobeerd zelfde omstandigheden, opbrengst super goed bijna 100% dus tja .....zeg het maar.

vr, 08/12/2006 - 10:21
Xotic (marc)

ik heb ze nu half boven de grond uitkomen... heeft t zin om ze onder de grond te stoppen of zou dat niks meer uitmaken?

En hoeveel zaden zaaien jullie zo ongeveer als jullie met bv musa's beginnen? 10 of veelvouden daarvan?
Vraag me af hoeveel jullie gelijk doen?

Marc.

za, 09/12/2006 - 10:06
texeltje

ik zaai altijd alles tegelijk wat ik heb....zeker omdat de versheid toch ook minder wordt door bewaren........enne dat onder de grond stoppen, is niet echt noodzakelijk denk ik, wat jij wilt.....zoals ik al eerder zei ik heb er niet echt ervaringen mee.

Onderwerp gesloten