Olijfboompje valt uit!

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 12/01/2009 - 19:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Olijfboompje valt uit!

Hallo mensen,
heb voor de winter voor de zekerheid mijn olijfboompje binnen gezet(gelukkig maar was van de week een paar dagen -12(almere))

Maarrr....nu valt hij uit.
de bladeren zijn nog gewoon groen maar vallen van de takken af, beginnend bij de stam.

idee?

gr stefan

ma, 12/01/2009 - 20:16
leeuwtjes

Hoi Stefan ik denk dat dat niet zoveel kwaad kan heeft waarschijnlijk te maken met verplaatsen van buiten naar binnen,groot themperatuur verschil en misschien droge lucht,die loopt in het voorjaar wel weer uit.

Jan.

ma, 12/01/2009 - 22:40
kraikkonen

Je ziet hetzelfde fenomeen in veel tuincentra.
Is geen probleem. Al zou ik hem niet op kamertemperatuur zetten maar in een droge kas.

wo, 14/01/2009 - 00:11
Matthijss

Ik denk dat olijfbomen wel degelijk een seisoensrithme willen hebben. dat zenogal in de war raken als ze, als ze zich voorbereid hebben op de winter en plotseling geconfronteerd raken met zomerweer, in combinatie met weinig licht. Nu buiten zetten lijkt mij de beste optie, bevriezen doet hij niet de komende week, en water kunnen ze des winters zeker hebben, in toscane valt in januari twee keer zoveel regen als hier, de italiaanse winter is een groot waterballet. Vulkanische klei die in smurrie verandert. Mijn olijfboompje heeft na de afgelopen vorst (-10) geen enkele verandering ondergaan, als het een strenge winter wordt pak ik hem in.
(in het westen is, wellicht ten overvloede, dit jaar nog geen sprake van een strenge winter, het zuiden is andere koek geweest, maar als ik in maastricht had gewoond had ik er een sneeuwpop omheen kunnen bouwen)

wo, 14/01/2009 - 00:39
R.E.M.

Stefan,

Je had je olijfboom helemaal niet binnen moeten zetten.

1) Olijfboom in droge lucht, betekent vrijwel standaard: BLADLOOS in een week;
2) Olijfboom van koud naar warm, betekent een shock en méér schade dan hij zou hebben genoten bij -12.

Mensen blijven maar denken dat je ze zo moet beschermen en halen ze massaal binnen. Nu heb ik in mijn omgeving eens gezegd dat ze een nieuwe van me krijgen, als ze uitvallen. En warempel, ook na -10 of nog meer: geen schade, bij mij niet, bij niemand.

Kortom: je dénkt ze te beschermen, maar je doet er beter aan om ze buiten te laten, pas dán zorg je goed voor ze, hoe paradoxaal dat kan klinken...

Groeten René

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag