Bladverlies Citrus Sinensis

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 06/12/2022 - 10:41
peter98

Bladverlies Citrus Sinensis

enkele maanden geleden hebben wij een grote Citrus Sinensis aangeschaft we -gezien de kou- sinds 4 weken binnen hebben staan en in een lichte erker willen laten overwinteren. Sinds 2 weken begint er blad af te vallen om voor ons onbekende oorzaak. Het blad lijkt te verdrogen. 

Goed om te weten:

- na aankoop hebben we de plan in een andere pot gezet die 1.5x groter is. 

- geplant in citrusaarde, geen klei

- 15 cm hydrokorrels op de bodem en hierin een watermeter geinstalleerd

- na het planten een paar liter water gegeven, 2 weken geleden 20 liter waarbij de watermeter voldoende uitsloeg. De grond is niet bijzonder droog (ook niet op een vinger diepte)

Onze vragen:

- moet de plant meer water? 

- ligt het aan iets anders? (er zit een beschadiging op de stam, maar het blad valt ook van andere stammen af)

Bedankt voor jullie ervaringen, raadgevingen en tips. 

di, 06/12/2022 - 13:18
peterplant

Bladval kan natuurlijk komen door verandering van luchtvochtigheid en lichtintensiteit. Maar ik denk ook dat het onmogelijk is om de boom in leven te houden in een waterdichte pot, al of niet met een watergeefsysteem. 

wo, 11/01/2023 - 15:42
peter98

Bedankt Peter voor je nuttige reactie. Je bent de enige wat we erg waarderen. 

Blijkbaar zitten hier weinig citrusspecialisten en is dit forum minder geschikt om breed advies in te winnen. Graag willen we een stukje feedback delen. 

Inmiddels zijn we ruim een maand verder en hebben de boom flink water gegeven. De claim dat hij goed tegen droogte kan, lijkt niet helemaal op te gaan. De boom is er heerlijk van bekomen en het bladverlies is gestopt. Droogte: zo eenvoudig kan het soms zijn. 

do, 12/01/2023 - 13:43
peterplant

Het forum is geschikt genoeg, maar in de wintermaanden kijken er minder mensen naar. 

Specialisten in Citrus zullen er niet veel zijn, ja er zijn genoeg mensen die een plant in leven weten te houden en dan denken dat ze een specialist zijn.

Het in leven houden van een plant in een waterdichte pot is een soort Russische roulette. Als je met verstand water geeft, lukt het vaak enige tijd. Geef je een keer te veel water dan zal een gedeelte van de wortels afsterven door verrotting of zuurstofgebrek. De ene keer overleeft een plant dat, een andere keer niet.

do, 12/01/2023 - 17:59
GreenConnection

Ik krijg het idee, dat Peter98 niet helemaal beseft wat hydrocultuur inhoudt. De kreet '' ik heb de boom flink water gegeven'' is nu juist wat bij een hydrosysteem op lange termijn niet werkt. 

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag