Bladverlies Citrus Sinensis

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 06/12/2022 - 10:41
peter98

Bladverlies Citrus Sinensis

enkele maanden geleden hebben wij een grote Citrus Sinensis aangeschaft we -gezien de kou- sinds 4 weken binnen hebben staan en in een lichte erker willen laten overwinteren. Sinds 2 weken begint er blad af te vallen om voor ons onbekende oorzaak. Het blad lijkt te verdrogen. 

Goed om te weten:

- na aankoop hebben we de plan in een andere pot gezet die 1.5x groter is. 

- geplant in citrusaarde, geen klei

- 15 cm hydrokorrels op de bodem en hierin een watermeter geinstalleerd

- na het planten een paar liter water gegeven, 2 weken geleden 20 liter waarbij de watermeter voldoende uitsloeg. De grond is niet bijzonder droog (ook niet op een vinger diepte)

Onze vragen:

- moet de plant meer water? 

- ligt het aan iets anders? (er zit een beschadiging op de stam, maar het blad valt ook van andere stammen af)

Bedankt voor jullie ervaringen, raadgevingen en tips. 

di, 06/12/2022 - 13:18
peterplant

Bladval kan natuurlijk komen door verandering van luchtvochtigheid en lichtintensiteit. Maar ik denk ook dat het onmogelijk is om de boom in leven te houden in een waterdichte pot, al of niet met een watergeefsysteem. 

wo, 11/01/2023 - 15:42
peter98

Bedankt Peter voor je nuttige reactie. Je bent de enige wat we erg waarderen. 

Blijkbaar zitten hier weinig citrusspecialisten en is dit forum minder geschikt om breed advies in te winnen. Graag willen we een stukje feedback delen. 

Inmiddels zijn we ruim een maand verder en hebben de boom flink water gegeven. De claim dat hij goed tegen droogte kan, lijkt niet helemaal op te gaan. De boom is er heerlijk van bekomen en het bladverlies is gestopt. Droogte: zo eenvoudig kan het soms zijn. 

do, 12/01/2023 - 13:43
peterplant

Het forum is geschikt genoeg, maar in de wintermaanden kijken er minder mensen naar. 

Specialisten in Citrus zullen er niet veel zijn, ja er zijn genoeg mensen die een plant in leven weten te houden en dan denken dat ze een specialist zijn.

Het in leven houden van een plant in een waterdichte pot is een soort Russische roulette. Als je met verstand water geeft, lukt het vaak enige tijd. Geef je een keer te veel water dan zal een gedeelte van de wortels afsterven door verrotting of zuurstofgebrek. De ene keer overleeft een plant dat, een andere keer niet.

do, 12/01/2023 - 17:59
GreenConnection

Ik krijg het idee, dat Peter98 niet helemaal beseft wat hydrocultuur inhoudt. De kreet '' ik heb de boom flink water gegeven'' is nu juist wat bij een hydrosysteem op lange termijn niet werkt. 

Reactie toevoegen

Forum afbeelding
Meer informatie
  • Bestanden moeten kleiner zijn dan 10 MB.
  • Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
  • Afbeeldingen worden passend gemaakt binnen: 800x800 pixels.
E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hier invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.