Peter met de tentjes over de bananen

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 08/02/2011 - 15:28
edwardkarin

Peter met de tentjes over de bananen

Hoi Peter,

Hoe gaat ie nu, met de tentjes.

Het is vandaag al zo mooi weer, maar weghalen lijkt me nog niet slim, want er kan nog kou komen natuurlijk.
Wanneer haal jij alles weg en gaat het goed zo met de musa-stammen, ik heb er nog eens een keer gecheckt maar ze lijken bij mij nog goed te zijn, voelen hard aan.

gr. Edward

di, 08/02/2011 - 15:48
peter42

? Bedoel je mij soms?

di, 08/02/2011 - 16:47
edwardkarin

Hee, kerel ja natuurlijk....

Gaat ie, ik was ff. weg op dit forum, tja winter staat alles stil he.

Mijn vraag was, die stammen die kunnen nog wel ff. voort in de kokers bij mij, bij jou de tentjes?
Ik heb mijn sensor eruitgehaald een paar weken geleden omdat ik wel weet hoe alles werkt nu en hoe warm het word eronder, of liever gezegd in de kokers.
Met de verlichting aan werd het rond de 16 graden, bij buiten -4 graden.

Met de zon erop nu, word het gemakkelijk 20 graden, maar later als de zon onder gaat, zakt de temp. weer snel naar de buitentemp. in de kokers.

De stammen lijken nog hard te zijn, wat ik 3 weken geleden gecontroleerd had.

Ik heb de stam van mijn musa basjoo red, nog niet gevoeld, maar door de golfplaten kokers zie ik dat ie nog rechtop staat, dus verpapt zal ie niet zijn, hoop ik?
de musa basjoo red kan niet veel verdragen, maar als het in zo'n koker niet onder het vriespunt komt, dan moet ie het redden natuurlijk.

Maar ik geef toe, goed systeem van jou, het werkt goed, althans dat denk ik wel, moet het nog echt zien, maar als de stammen rechtop staan en in een koker zijn ze hard, dan zijn de anderen ook goed, de verlichting/verwarming ging overal tegelijk aan.

gr. Edward

di, 08/02/2011 - 17:26
jeremaine

Mijn Musa Sik. en Musa Basjoo staan nog steeds op zolder, direct bij het raam van de dakkapel. De Musa Basjoo ziet er nog vrij goed uit. De Musa Sikkimensis ziet er nu even wat minder uit. Zit nog maar één blad aan, de anderen zijn gaan knakken, omdat ze slap en zwaar werden. Wel zitten er nog 2 gezonde zijscheuten aan. Ik kan niet wachten tot ze weer de tuin in kunnen, dat doet ze goed.

di, 08/02/2011 - 18:23
edwardkarin

Jeremaine, je bedoelt dat er bladeren zijn geknakt, ooh da's niet zo erg, komt wel weer goed.
Ik heb op mijn zolder een musa lasiocarpa, die snijdt ik stteds af een stukje, dan zie je een gezonde bovenkant van de stam maar vervolgens word dat weer bruin en droogt het weer in, geen uitloper, maar de banaan is in orde verder.
Hij krijgt licht genoeg op de zuidkant, ik heb een zolder met rechte gevels en met een deur naar het dakterras, dus geen dakraam zoals bij de meeste mensen.
Toch is ie niet aan de groei, watergift hou ik goed bij etc...

Tja het moet naar buiten, maar ja het is pas 8 februari.
Wel mooi weer vandaag maar vannacht kans op een paar graadjes vorst.

En ik denk er in maart pas echt aan, half maart zo'n beetje.
Dan is de zonkracht groter en de winterkansen wel erg klein geworden, nu nog niet.

di, 08/02/2011 - 20:15
peter42

Hoi Edward, de mijne staan niet in tentjes maar in mijn kas, en die hebben de winter weer prima doorstaan. Ik heb een paar dagen gehad dat de temperatuur rond de 3 graden was in de kas, maar dat is dan net genoeg, want zover ik weet kunnen ze dat best hebben, als het maar niet weken achter elkaar is, en dat was dus niet zo, en was het overdag over het algemeen een graad of 6 tot 8. Nu loopt de temperatuur overdag al snel op naar een graadje 13, dus de kachel brand nu niet meer, en steek ik die alleen nog aan als het 'snachts een paar graden gaat vriezen, dus blijven ze nog tot de ijsheiligen in de kas staan.
Verder heb ik al wel wat bladeren moeten wegknippen, maar ook dat schijnt wel normaal te zijn. Het gaat er dan ook om dat de stam overblijft zodat de basjoo's weer groter kunnen worden dan vorig jaar.
Ik heb er ook een lotusbanaan tussen staan, en die heeft wel erg veel
last van slap wordende bladeren die bruin en geel werden, en heb ik die dan ook flink uitgedund. ik heb hem ook al flink wat water gegeven,
want ik dacht dat het daar aan lag, maar de onderschaal zat al snel vol, en heb ik die vandaag maar leeg gegooid, want ik denk eerder dat die nu te nat staat, en daar kan een banaan ook niet zo goed tegen.
Ik zal morgen wel even een paar foto's maken met hoe het er in de kas uitziet.

di, 08/02/2011 - 22:25
edwardkarin

Ik dacht altijd dat jij tentjes had en daaronder bananen, wat heb je dan wel onder je tentjes?
Of doe je dat niet meer op die manier?

Wat bedoel je met 3 graden dat kunnen ze wel hebben, uiteraard +3 kunnen ze zeker wel hebben, maar -3 word een probleem zeker voor de lotusbanaan.

Het gaat er mij om dat ik stammen overhou in de volle grond, daar staan de kokers overheen, de bananen in de blokhut staan ook vorstvrij, maar dat is makkelijker met m'n thermostaatkachel, dat vind ik minder zorgwekkend.

Maar ik denk dat het goed gaat bij mij.

Bladeren heb ik niet meer eraan, die heb ik nadat ik de kokers plaatste al weggeknipt natuurlijk.
Ik heb op diverse plekken in de tuin dus straks musa basjoo stammen die hopelijk weer gaan uitlopen.

Wachten met weghalen van de kokers tot ijsheiligen duurt wel erg lang, aangezien als de zon die eropstaat de kokers aardig verwarmt eronder.

Uiteraard verwarm ik niet als de temp. niet onder het vriespunt komt, waarom zou ik?
Een musa basjoo stam kan zelfs -3 a -4 verdragen zonder schade, niet al te lang.

wo, 09/02/2011 - 03:17
peter42

Ik heb nooit geen tentjes gebruikt. Ik heb sinds 2 jaar een kas waar alles in staat, en met 3 graden bedoel ik boven nul natuurlijk.
Verder weet ik dat een banaan een graadje nachtvorst kan verdragen,
dus durf ik ze wel begin mei buiten te zetten, dus een week of 2 voor de ijsheiligen, want zoals ik al eerder vertelde, mijn plaats ligt erg beschut, dus hier wordt het nooit zo koud als op de boerenbuiten zal ik maar zeggen.
Als laatste heb ik nu wel geleerd dat ik de bladeren in de winter er niet hoef aan te laten zitten, omdat deze het volgende voorjaar toch verloren gaan door ouderdom, en dat scheeld dan een hele hoop ruimte in de kas,
dus ook prettig voor mij, want dan kan ik voortaan overal fatsoenlijk bij,
wat nu niet het geval is. Ook denk ik dan geen last meer te hebben van spint of witte vlieg, want dat heb je snel met bananen die warm overwinteren.

wo, 09/02/2011 - 18:13
edwardkarin

Ja oke dat je +3 graden bedoelde dat begreep ik ook wel, beetje overbodig van mij.
Maar jij was toch degene van de tentjes of vergis ik me nou?

Ik weet dat jij een grote kas hebt gemaakt dit doe je nu voor de 2e of 3e winter dacht ik?

Ik weet dat jij weinig planten in de volle grond hebt, maar in kuipen ook je palmen.

Maar ik denk dat het hier bij mij goed gaat, ik ga ze wel uitpakken als de temp. wat omhoog gaat en de nachten wat warmer worden, dat zal ergens in maart zijn, want dan lopen ze meestal al uit als het warm is onder de golfplaten kokers, door de warmere zon die er dan op staat.

Vandaag was het mooi weer, je kan het voorjaar al ruiken buiten, lekkere boerenlucht en de zon voel je ook al.

gr. Edward

wo, 09/02/2011 - 19:09
peter42

Nee, ik ben peter met een kas over z'n bananen.
Ik heb jou afgelopen najaar geadvisseerd om tentjes om je planten te maken met daarin een gloeilamp of lichtslang, en een thermostaat ertussen.

Verder staat bij mij alles in potten omdat ik een kleine plaats heb die altijd ramvol staat, en waar in de zomer een opzetzwembad komt te staan die in de winter weer plaats moet maken voor de kas, en dan moet ik
tijdens die jaarlijkse verbouwing alles aan de kant kunen zetten.
Daarnaast doet de ene plant het ene jaar minder dan de andere, en dan is het handig als je een beetje kunt schuiven, en de grote en kleine planten de ruimte kunt geven die ze dan nodig hebben.
6 bij 9 is mijn plaats, afdak en schuur niet meegerekend, maar op die 6 bij 9 staat een grote dennenboom, mijn tuinset met parrasol, het zwembadje, een border met een serringensruik euonimusstruik en nog een struik waar ik de naam niet van weet, een stuk of 20 bananen, 1 lotusbanaan, 1 grote en 2 kleine trachycarpussen, een oleander, een paar hortensias, een roebelinii palm, 3 staande rekken met begoniainfo-icon's, nog wat potten en hangbaskets met begonias en petuniainfo-icon's, en een varen, dus proppie en nog eens proppie vol, en een boel werk, maar als het lekker weer is, ben ik liever in de tuin bezig dan dat in binnen ga zitten, want moet je al 8 maanden van het jaar vanwege het rotklimaat dat we hier hebben, en heb ik het er graag voor over.

wo, 09/02/2011 - 22:26
edwardkarin

Ja ja ik weet het weer, maar omdat jij mij er zo mee hebt geholpen met deze methode en alles uitgelegd hebt, dacht ik dat je zelf dit ook toepast.
Maar jij verplaatst inderdaad van alles.

Ik begrijp je goed hoor, en dat je er zo'n paradijs van maakt op 6x9 meter is zowieso al positief, beter dan een coniferentuin(ik bedoel een standaard Nederlandse saaie tuin).

Je zou misschien kunnen overwegen om de naaldboom en andere beplanting vervangen voor trachycarpus palmen, is maar een suggestie.

Alles in een tentkas is op zich perfect, nu ik zie hoe het werkt met mijn bananen.

In ieder geval gaat ie goed Peter, en op naar een vroeg voorjaar!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag