Phoenix roebelini

16 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 15/03/2011 - 14:11
Bauke

Phoenix roebelini

Kan de Phoenix roebelini (behoudens nachtvorst) al naar buiten, of is het nog te koud? Standplaats is tuin op het zuiden.

Alvast mijn dank.
Bauke

di, 15/03/2011 - 19:35
D_SDennis

Ik heb m al buiten staan. Maar hou het weer in de gaten!

di, 15/03/2011 - 19:49
Bauke

Bedankt voor de snelle reactie. Hij gaat naar buiten, want de hele winter in een verwarmde kamer heeft hem geen goed gedaan.

di, 15/03/2011 - 20:54
D_SDennis

Kijk dan wel heeeeeeel erg uit met zonlicht! Hou m uit de zon anders ziet ie er niet meer uit....
overigens heb ik m al voor het tweede jaar binnen overwinterd. Gewoon in de huiskamer, maar wel voor de openslaande deuren. Wel op het noorden overigens. Maar daar groeit ie gewoon rustig door in de winter. Nooit geen problemen.

wo, 16/03/2011 - 13:46
edwardkarin

Alle kuipplanten naar buiten nu, want binnen of onder de winterverpakking kan nu funest worden, de zon geeft al veel kracht op de winterverpakking, dat kan rot of schimmel geven.

Een nadeel, de verpakking moet in de aanslag staan of je kuipplanten weer verplaatsen voor een of meerdere nachten i.v.m. de nachtvorst.

Voorlopig staat er niets op het programma, maar a.s. maandagnacht kon het in delen van het land weleens -1 worden, is niet ernstig maar toch uitkijken.

Zeker voor de bananen, en de phoenix roebelini zal er ook niet blij mee zijn, hoewel ie het kan hebben.

vr, 18/03/2011 - 14:22
Jardin Exotique

16 Maart, alle kuipplanten naar buiten nu ? Vind je dat niet héél erg vroeg ? Ondanks je kanttekening zou ik het zelf nooit doen. Enkele Phoenixsoorten zullen hier weinig problemen mee hebben maar om nu te zeggen dat alles naar buiten moet ...

vr, 18/03/2011 - 14:22
RdB

Ook ik heb de meeste wat hardere kuipplanten al weer een week (een enkele langer) buiten staan. Het is de keuze tussen binnen kwijnen of buiten zetten en vast aan de zon wennen maar dan wel de nachttemperaturen goed in de gaten houden. Veel orchideeen en bromelia's staan nog wel binnen en blijven dat ook nog wel minstens een maand.

Ruud

vr, 18/03/2011 - 16:54
Bauke

@ D-sdennis,
U waarschuwt voor de zon. U bedoelt denk ik het wennen aan zonnestralen? Ik heb de plant namelijk al twee zomers in de volle zon staan en hij deed het prima.

vr, 18/03/2011 - 17:14
D_SDennis

Precies, natuurlijk mag ie in de zon als ie lekker veel vocht krijgt. Maar na de winter is het blad niet meer gewend aan felle zon. je bladeren verbranden dan gewoon.Na een paar weken in de schaduw kun j mrustig in de zon zetten. MIk zou eerst nog de felle middagzon vermijden, maar uiteindelijk kan die daar ook gewoon tegen.

vr, 18/03/2011 - 17:18
Bauke

Hartelijk dank weer voor de snelle reactie!

za, 19/03/2011 - 15:58
peter42

Ik heb er ook een, en die heeft het jaren zeer slecht gedaan.
Blad dat al bruin werd voordat het uberhaupt uit was gekomen, en ook bestaande bladeren die de geest gaven. Ik heb hem toen in een schaduwrijk hoekje gezet, maar ook daar deed hij het niet beter. Daarna heeft hij een winter bij een inmiddels ex vriendin in de woonkamer voor het raam gestaan, maar ook dat was funest vanwege de droge lucht. Nu heb ik hem 2 winters in mijn kas laten overwinteren, en dat gaat goed, want hij begint er nu eindelijk iets beter uit te zien. Eind april gaat hij weer naar buiten, en dan weer in z'n schaduwrijke plekje, want ik denk niet dat hij tegen volle zon kan, en ik dan anders weer terug bij af ben.

za, 19/03/2011 - 17:09
D_SDennis

Hij kan prima tegen de volle zon, maar essentieel is het voor deze soort zeker niet. In de zon moet ie echt met zijn wortels in een schotel water staan en dan groeit ie echt goed!

Het gekke is dat ie bij mij nog geen blad verliest in de winter, ook niet door droge lucht. Hij maakt een boel speren aan, maar deze ontvouwen zich nauwelijks. maar zodra ie weer buiten staat en het is mei, juni, dan ontvouwen alle speren zich en heb ik weer nieuw blad. Daarna gaat de groei gewoon in een leuk tempo door.

Probleem met deze soort ontstaan meestal omdat men te lang wacht met verpotten. De plant heefgt in notime zijn pot doorworteld en is dit het geval, dan is de kluit in een middag al weer droog, zo'n drinker is het. Maar je ziet er niet zoveel aan, dat is het linke. Maar als je dan een of twee dagen nog geen water geeft, is het kwaad al geschied.

Dus zeker met doorwortelde pot in het groeiseizoen op een schotel water. Of zorgen dat ie steeds een grotere pot krijgt zodat de potgrond als buffer dient. Je zult zien dat de groei echt veel beter gaat!

za, 19/03/2011 - 18:05
peter42

@ Dennis
Een oom en tante van mij hebben er ook een, en dat zijn geen tuinierders,en die hebben hem wel eens een winter onbeschermt buiten laten staan, en die doet het prima. Dus is het toch een beetje moeilijk om te zeggen waarom de ene het beter

za, 19/03/2011 - 20:22
D_SDennis

Uitzonderingen zijn er altijd. Ik geef alleen aan wat een roebellinni (wat een maam eigenlijk...) gemiddeld nodig heeft. Kijk maar naar zijn herkomst. Zonnig, maar ook schaduw. Altijd met zijn voeten in de nattigheid. Het is een tropische soort.

za, 19/03/2011 - 20:28
jeremaine

Een Phoenix R. onbeschermd in de winter buiten overwinteren, dat vind ik echt uniek, want volgens mij lukt dat vrijwel nooit in onze regionen. Zelf vind ik het één van de meest lastige palmen. Als mijn Phoenix R. het ooit niet zal redden begin ik er echt niet meer aan. Hoewel het best een leuke plant is om te zien. Toch doen ze het buiten het best, vooral lekker warm weer, motregen erbij, dat vinden ze geweldig.

za, 19/03/2011 - 20:57
D_SDennis

...ik ben ook bang dat Peter een P. canariensis bedoeld. Ook op andere fora is het buiten overwinteren, zelfs met verwarming, nog nooit iemand echt succesvol vergaan.

Onderwerp gesloten