Stukje tekst van een exotische tuinvriend...

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 30/07/2006 - 22:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Stukje tekst van een exotische tuinvriend...

Niet alles is geschikt voor ons klimaat.

Lees de tekst van een Belgische tuinvriend waar ik veel e-mailcontact mee hebt.

Nee, eerlijk gezegd zie ik de exotenrage stilaan met lede ogen aan want er worden te veel planten aangeboden uit totaal andere (lees droge en hete) klimaten die weinig of geen kans op overleven hebben in ons klimaat.
Daaronder vallen de bovenvermelde Yuccainfo-icon's maar ook bvb. Agaves, grasbomen e.d. De meest geschikte exoten komen nl. uit het oosten en vooral uit China zoals Trachycarpus, Fatsiainfo-icon, Musa basjoo, Albizzia, Aspidistra, bamboes, etc.
De Amerikaanse exoten zijn al een stuk minder interessant en zeker diegene uit Centraal-Amerika, Afrika of Australie zijn nauwelijks toepasbaar zonder enige bescherming. In Zuid-Amerika heb je nog wel een aantal interessante planten maar ook deze zijn niet altijd zonder risico.
Er is een markt gevonden en daar profiteert men nu volop van uiteraard met het etiketje 'winterhard tot ...'. Jammer ...

zo, 30/07/2006 - 23:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Helemaal mee eens! Wel vind ik Noordamerikaanse bomen erg interessant en toepasbaar, maar die gelden nauwelijks meer als "exotisch" (Catalpainfo-icon, Magnoliainfo-icon tripetala en macrophylla, Sequoia's etc...)

ma, 31/07/2006 - 00:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Goed opletten! deze planten zijn zeer vorstbestendig en mits droog gehouden goed winterhard, wanneer ze niet droog gehouden worden gaat de winterhardheid met sprongen naar beneden.
dus zijnwel winterhard wanneer je de juiste omstandigheden creeerd! maar dat is nu juist de uitdaging
ps agaves en yuccainfo-icon's hebben het al een heel aantal jaar goed naar der zin in m'n achtertuin en besparen me een hoop sproeiwerk
in de zomer en onkruid hoef ik ook nauwelijks te wieden in tegenstelling tot m'n bananen, bamboe,fatsiainfo-icon's e.d
dus je moet je iets meer inleven in de klimatologische omstandigheden waar de planten vandaan komen en bijv. geen yucca's midden in een grasveldje zetten want dat is vragen om dode planten!
gr
Ruud

ma, 31/07/2006 - 12:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Precies Ruud

Als ik sommige forums lees mag wel eens gezegd worden dat er voor internet ook leven bestond, ook toen waren er exotenliefhebbers..., yuccainfo-icon's uit usa zoals rostrata's worden al meer dan 20 jaar met succes aangeplant ook in Nederland, dus dat heeft al vast niks met een nieuwe markt te maken. Het is alleen dat internet voor meer bekendheid gezorgd heeft, het is niks nieuws eigenlijk.

Aanplant is met goede resultaten, dat er af en toe een plant sneuvelt door samenlopende omstandigheden ja dat kan, een gewone tuinplant gaat ook wel eens dood maar dat valt niet zo op omdat ze niet zoveel kosten.

yucca's moeten ook beworteld zijn voor de winter willen ze winterhard zijn, de meeste agaves dien je s'winters af te dekken voor nattigheid, ze zijn dus alleen droog winterhard.

Dus gewoon een kwestie van eerst informeren hoe je ermee om moet gaan.
ps, yucca's groeien niet in een platte zandbak van een woestijn zoals de meesten denken, maar ook op bergketens van 3ooomtr hoog waar het flink vriest

Groet marc

di, 01/08/2006 - 13:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is wel zo dat deze dingen tegenwoordig bij bergen geimporteerd worden en overal te koop zijn zonder dat er enige uitleg bij de aankoop wordt gegeven en dat ze inderdaad wat lastiger te houden zijn dan bijv trachy's e.d, maar dat geldt voor meer planten die als exoten worden aangeboden.
Het is maar net hoeveel aanpassingen aan de grond en winterbescherming je wilt doen!

Wanneer winterbescherming en grotere aanpassingen aan de grond/standplaats je teveel werk is dan kom je inderdaad uit op de door jouw vriend genoemde planten.
Wanneer je er iets meer aan wilt/kunt doen zijn er toch echt wel meer soorten goed mogelijk!

Ook is je woonplaats toch wel belangrijk, want ook in ons kleine landje zijn er toch behoorlijke verschillen in wintertemperatuur te vinden.

bedenk wel het zijn planten die aan de rand van hun kunnen moeten presteren in ons land dus er kan ook onder goede omstandigheden wel eens wat sneuvelen, maar dat schept weer ruimte voor andere planten.

gr Ruud

wo, 02/08/2006 - 02:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

helemaal mee eens .....Ik ben bijv. fan van heel veel soorten exoten...mijn tuin staat er vol mee maar ik ben (helaas?) ook in de ban van Heliconia's Etlingera's en vele andere echte tropische planten,deze kunnen zeker niet buiten overwinteren en dus staan ze bij mij in huis het hele jaar door of het grootste gedeelte......
bij mij houdt het niet op met de tuin.......en ik denk dat er veel meer mensen zijn, als ik dan zie wat er dan wel eens aangeboden wordt in tuincentra etc...kan heel mooi zijn, maar je moet wel reeel blijven over wat mogelijk is met zon plant, en inderdaad niet teveel van de etiketten uitgaan maar ook nog zelf een beetje gezond verstand gebruiken.....

wo, 02/08/2006 - 12:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik ben vrij nieuw op het gebied van exoten, ben begonnen met een Trachycarpus en een Washingtonia robusta en per toeval op jullie site terecht gekomen.
Als je alles maar gelooft wat de tuincentra's je zeggen kom je naar vele euro's later erachter, dat die het vaak niet helemaal weten en vaak maar wat zeggen.
Nu is het voor mij een sport om met kleine beetjes mijn verzameling uit te breiden. Daar hoort ook bij me goed te informeren over de planten voor dat ik ze koop. Dit kan b.v. d.m.v. forum's zoals deze.
Groetjes Spriet

do, 03/08/2006 - 02:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste spriet,met je robusta heb je nu net een plant die het in de meeste gevallen niet redt in ons land zelfs met tenten en kerstboomverlichting, verwarmingskabels e.d.
gr.
Ruud

do, 03/08/2006 - 19:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

toch zijn er mensen met goeie ervaringen met de Robusta...weet ik toevallig...

vr, 04/08/2006 - 02:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb zelf geen ervaring met washingtonia's maar wat ik op andere forums lees zijn het verdomd moeilijke palmen om meerdere jaren goed te houden!
Ik zeg niet dat het onmogelijk is want ook op die andere forums
heb ik wel eens foto's gezien van washingtonia'sdie wonderwel
redelijk goed de winter doorkomen ergen op een warme plek in het land en dan tegen een zuidmuur aan oid maar geloof me het is echt niet de makkelijkste palm om in de winter over te houden!
(ik heb het niet over zaailingen want die schijnen er nog wel eens makkelijk door te komen)
Gr.
Ruud
Misschien een ander topic openen hierover?
Ben wel benieuwd ze zijn in ieder geval niet duur dus wel een experiment waard!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag