Trachycarpus

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 26/11/2008 - 17:45
kraikkonen

Trachycarpus

Beste mensen,

Ik zou graag jullie mening willen horen. Ik heb deze TF nu ongeveer een dik half jaar in de grond. De groei sloeg vanuit de pot meteen aan in de volle grond. Hij is dan inmiddels ook alweer een stuk groter dan deze foto doet vermoeden, maar dit is het meest heldere foto exemplaar wat ik tot nu toe heb.

Wat is jullie mening omtrent deze TF? Heb van palmbomen nog niet heel veel verstand, dus zou graag van jullie horen of dit een goeie basis is.

- staat in de volle zon
- grond mengsel van zand en potgrond
- laagje grind

In ogenschouw genomen dat de groei meteen aansloeg neem ik aan dat de basis niet slecht is?

Luut

Trachycarpus
wo, 26/11/2008 - 17:48
Frankko123

Ziet er prima uit. Zijn ook gemakkelijke palmen.

do, 27/11/2008 - 01:12
ed ressiv

Kijk even bij de samenwerkingsbladen als er daarna nog vragen zijn dan lanceer ze maar.
Groetjes
Hans

vr, 28/11/2008 - 11:19
kristof p

ziet er goed uit en het enige 'minpunt' dat ik zie is dat de palm wat ingesloten zit tussen wat Buxusinfo-icon en vloertegels waardoor je hem tijdens de zomer het beste af en toe eens goed water geeft. aan de ene kant zal hij al moeten concureren met de Buxushaag en de vloertegels houden aan de andere kant veel water tegen...ze kunnen wel tegen wat droogte maar hij zal stukken sneller groeien als je hem veel water geeft ;).

gr
Kristof

za, 29/11/2008 - 01:21
Matthijss

Leuk zo schattig was die van mij ook, nu vier jaar later is hij groter dan ikzelf, stammetje van een halve meter, enorme bladeren stam overigens veel dikker dan die kuipplantjes uit het tuincentrum. Ik zou me meer zorgen maken over je buxushaag;-) Misschien gaan die stoeptegels ook wel omhoog komen.
Die van mij groeit overigens nu nog door op dagen boven de 10 graden. Zijn overigens volgens mij erg sterke wortelaars, zoals de meeste palmen, dus na het eerste jaar lijkt water en mest ook niet meer nodig. Wat in ieder geval erg verstandig lijkt is dat je eentje zonderstam hebt, die van jou kan in de volle grond lekker een stevige basis (dikke stam) vormen, zon ding in een kuip heeft vaak zo'n dun stammetje en kleine blaadjes, en die stam wordt dan nooit meer dikker.(en daar betaal je dan honderdvijftig euro voor)
Volgens mij zijn dit geen kuipplanten;-)

za, 29/11/2008 - 13:21
kristof p

hoi Matthijs,

klopt dat een Trachycarpus na het eerste jaar geen extra water nodig heeft maar hij zal het zeker aprecieren. hoe meer water een Trachycarpus tijdens het groeiseizoen krijgt hoe beter hij groeit! in zijn natuurlijke habitat regent het meer dan dubbel zoveel als hier...
als je Trachycarpus al zo goed groeit moet je je eens voorstellen hoe meer hij ging groeien met veel extra water en in het voorjaar enkele kilo's gedroogde koeiemest ;).

gr
Kristof

za, 29/11/2008 - 19:22
Matthijss

Zou kunnen, maar ikdenkdat hij in deze tuin allang op dediepte zit met zijn wortels waar altijd water is, en mest zit er ook voldoende van nature in de grond. probleem met water geven is eigenlijk ook dat andere planten eromheen dan ook water krijgen, en mijn druiven en olijfbomen en alle anderedingen wil ik juist zo droog mogelijk houden.
Ik woon op derand van de oude zuiderzeedijk, kleiig zand en alleswat men vroeger maar kon vinden, (Bouiwpuin pijpekoppendus eigenlijk hoef ik niks te mesten, verder laat ik altijd alle blad liggen, en heb ik de buren gevraagd om hun blad ook bij mij ind de tuin te keilen.
Neem overigens aan dat hij dus ook prima kan zwemmen en tegen natte vorst kan? Of is die neerslag daar toch een soort moesson waarbij het in de winter kuirkdroog is?
Beetje koeiepoep is overigens erg goed voor de doorworming van de grond.
Water is hier volgens mij zelden een beperkende factor maar inderdaad, als het langer niet regent staat mijn trachycarpus stil, de groeiexplosie als het weer regent maakt danwel weer veel goed.
Ik heb echter het idee dat planten van droogte vorst en dat soort dingen op den duur sterker worden. betere weerstand tegen ongedierte etc, dan als ze permanent op hun maximale groei zitten

zo, 30/11/2008 - 13:08
kristof p

hoe meer een palm kan groeien hoe meer reserves hij aanmaakt voor de winter en hoe sterker hij dus door de winter komt, groeistilstand door gelijk welke factor maakt ze niet sterker!
Bij fortunei/wagnerianus/sp nani tal maakt dit echter niet zoveel uit, die zijn zowieso goed winterhard.
er is geen enkele palm die van droogte houd maar wel tegen droogte kan. geef zo'n palm (bijv. brahea armata, Butia,...)tijdens het groeiseizoen veel water en ze gaan stukken sneller groeien.

je moet ze natuurlijk niet verzuipen maar in het geval van Trachyarpus geef ik ze in het voorjaar (maart/april tot en met juni/juli) soms dagelijks 30L water tijdens perioden met niet veel of geen regen. in de zomer doe ik dit alleen bij warme droge perioden.
naargelang het weer in het najaar stop ik met extra water geven rond eind september en laat de grond wat uitdrogen voor de winter...
sommige palmen zoals P. roebelenii zet ik tijdens het groeiseizoen met hun voeten in de vijver.

gr
Kristof

di, 02/12/2008 - 01:08
Matthijss

Tja, maar dagelijks watergeven leidt wel weer tot nachtelijk woest gallopperende horden slakken, en wat mij betreft is er niets dat in de volle grond staat dat meer dan een keer per week water nodig heeft. In het voorjaar probeer ik inderdaad in verband met slakken en onkruidgroei de tuin lekker droog te houden en waar ik water wil zet ik gewoon een fles op zijn kop.
Over trachycarpus weet ik het nog niet, maar een phoenix of jubaea (die laatste heb ik niet) trekt het na verloop van tijd waarschijnlijk wel uit de tuin van de buurvrouw die iedere dag haar perkplantjes staat te sproeien.
Ik geloof wel dat je bij een jonge plant de groei van de bovenkant wat stimuleert door veelvuldig watergeven, maar ik vind toch dat wortelgroei ook enigszins gestimuleerd moet worden.
Feit dat hij bij droogte aan de bovenkant minder laat zien betekent voor mij niet dat hij niet groeit, misschien investeert hij wel in enorme wortels,fotosijnthese staat volgens mij niet stil zolang er nog redelijke hoeveelheden vocht in de grond zitten, van die dikke witte wortels waar dan weer enorm veel water en energie in kan worden opgeslagen, ik denk dat planten sterker worden door ze aan verschillende omstandigheden te laten wennen. Grondwaterpeil van mijn tuin ligt door drainage voor kelders, (stadstuin) sowieso beneden 1..20 meter.
Is het immoreel om palmen zodanig af te richten dat ze het water bij de buren gaan halen?;-)
Ik steek volgend weekeinde eens een schep in de grond op een meter of drie van mijn Schattige palmboompje.
Overigens heeft mijnes enorme bladeren, dus erg veel dorst lijkt hij niet vaak te hebben.

Onderwerp gesloten