Trachycarpus Fortunei planten

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 10/05/2015 - 23:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Trachycarpus Fortunei planten

Hallo allemaal,

Ik heb uit zaad een paar trachycarpus fortunei palmen opgekweekt en de grootste hebben nu ongeveer 35cm stam en staan nog in een pot.
De palm begint zichzelf nu omhoog te drukken uit zijn (grote) pot, dus wil ik hem maar eens in de volle grond gaan plaatsen in mijn tuin.
Maar..... Ik woon in Zeeland, vlak bij de kust, dus vaak erg veel en harde wind, bij storm is alles hier gezouten (wit laagje op de auto's), en de tuin bestaat uit dikke klei. Ook staat het grondwater hier vrij hoog, dus in de herfst staat bijna elk jaar de tuin ongeveer een maand onder een dun laagje water (ondanks dat ik overal gaten van één meter diep heb geboord en met grind heb gevuld als afwatering).
Achter in de tuin heb ik al een trachy in de volle grond staan, en die doet het goed.

Mijn vraag is nu.... Hoe kan ik deze palm het beste planten in de volle grond en hoe kan ik het plantgat het beste voorbereiden (diepte, formaat, afwatering, grondsoort, enz).

Alvast bedankt en met vriendelijke groet,
A. Bos

zo, 10/05/2015 - 23:38
GreenConnection

Lees alles over Trachycarpus op de Exotische Samenwerkingsbladen:
https://tinyurl.com/y4mdcfc3

di, 12/05/2015 - 14:23
Fam-Bos

Nou... Ik kon uiteindelijk niet veel informatie vinden over het beschermen van de wortels tegen water, en wat te doen met harde kleigrond.

Ik heb de palm inmiddels geplaatst in een flink gat van ongeveer een halve meter diep. De bodem van het gat bestaat uit knetter harde dikke kleigrond. Daarop heb ik een laagje kiezels gestrooid en verder het gat opgevuld met potgrond gemengd met zand. Ik hoop dat het zo goed gaat.
Ik ben wel bang dat de palm met zijn wortels af en toe een paar weken in het water komt te staan, maar daar kan ik niet veel aan doen. Door de dikke kleilaag onder de grond blijft er in de herfst vaak enkele weken water op de grond staan doordat de kleilaag het water tegenhoud. Het water zakt dan in de loop der dagen maar langzaam weg tenzij het inmiddels weer hard heeft geregend, en dat komt in de herfst vaak voor waardoor er vrijwel elk jaar wel een paar weken water op de grond blijft staan. Ik heb dus verspreid door de tuin al vele gaten geboord van ongeveer een meter diep en die opgevuld met kiezelstenen als afwatering, maar ook dat lijkt niet echt te helpen. Ik weet hier zelf verder geen oplossing voor.
Ik hoop dat het goed gaat met de palm op zijn nieuwe standplaats.

di, 12/05/2015 - 15:24
GreenConnection

Het lijkt me dat gaten van 1 meter diepte veel te weinig is. Je zult de kleilaag moeten doorbreken en daar is meer diepte voor nodig.

di, 12/05/2015 - 16:14
Fam-Bos

Maar hoe krijg je zoiets voor elkaar dan ?
Mijn grondboor is niet langer, ik heb hem tot aan het handvat in de grond gedraaid. Ik zou niet weten hoe ik diepere gaten kan maken ?

di, 12/05/2015 - 17:02
GreenConnection

Er zijn bedrijven, die dat komen doen of je huurt zo'n boor. Google maar eens op 'grondboor' en je komt ze wel tegen.
Vaak is dan het probleem voor jaren opgelost.

wo, 13/05/2015 - 13:01
Fam-Bos

Tja, heb het gezien, maar ik ben natuurlijk niet echt van plan om een berg geld te betalen voor een gaatje van mischien 2 meter diep.
Bovendien zit ik nog met het probleem dat ik niet zeker weet of het wel verstandig is om de kleilaag te doorbreken in verband met eventueel kwelwater dat omhoog kan komen. Het schijnt dat hier aan de zeeuwse kust zoute kwell kan zorgen dat er zout water omhoog komt waardoor dan alsnog alles dood gaat in de tuin ?
Maarja.... Hoe diep zit dat zoute water, is dat een risico voor mij en mijn tuin ?
Een hoop vragen dus waar vrij moeilijk een wijs antwoord op te vinden is.

In ieder geval bedankt voor alle infomatie en tips.

wo, 13/05/2015 - 19:44
de haan

Informeer eens bij een loonwerker of grondboorbedrijf in de buurt hoe het met het zoute kwelwater zit

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag