trachycarpus fortunei probleem

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 24/03/2009 - 17:05
palmfanatico

trachycarpus fortunei probleem

Ik heb een grote 4 stammige trachycarpus fortunei voor de deur staan, in een groot plastic wijnkuip. vorig jaar zag ik dat hij wat vaag droge en gelige punten maakte, maar dat was in de zomer niet meer het geval nadat ik ze heb afgeknipt. Nu zie ik weer dat de boom behoorlijk dorre (soms opgerolde) punten krijgt,en soms wat gelige stippen op de bladeren, of gewoon geel kleurig word aan de punten. ik maak me wel een beetje druk. nu is het de vraag of het komt omdat hij mischien te weinig water heeft, of iets van te weinig voedsel krijgt (hoewel ik hem wel voeding geef uit een fles vloeibaar, maar dan vanaf maart tot en met einde zomer) en wat voor voedsel of stof zou hij kunnen missen? te nat staat hij zeker niet omdat het water gewoon onder uit de grote plastic wijnkuip loopt, en ik geef hem eigenlijk ook geen water in de winter (heel af en toe wat, de regen kan er wel bij. zodra het zonnetje komt zoals nu geef ik hem meteen wel water).(misschien te weinig water in winter?) of toch iets van lichte vorst schade omdat hij in een pot staat? lijkt me raar want het is hier niet kouder dan -9 geweest. en de andere trachycarpussen vertonen niet hetzelfde probleem, hoewel die wel in de volle grond staan.
Hij vangt wel veel wind, maar dat doen de andere trachys ook omdat ze allemaal voor staan.
ik hoop dat ik erachter kan komen waarom dit nu weer gebeurd.
hieronder 2 foto's

groeten Marco

trachycarpus fortunei probleem
di, 24/03/2009 - 17:06
palmfanatico

hier de hele boom.
zoals je ziet zijn ook aan de nieuwe bladeren de punten best dor en verkleurd.

trachycarpus fortunei probleem
di, 24/03/2009 - 23:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lijkt me toch de droogte gedurende de winter. Veel palmen groeien het hele jaar, zij het langzamer bij lagere temperaturen, maar dan moet er wel water zijn.

di, 24/03/2009 - 23:10
ed ressiv

Daar zit hem de kneep, in de winter water geven en dan vorst? kwalijke zaak.
Beschermen tegen vorst ook op de grond,ruim rond de palm, dan kun je hem nog redelijk water geven in de winter, dan krijg je ook die bruine bladeren niet. Ik weet het het blijft moeilijk, maar een winter zoals we gehad hebben is dat volgens mij de beste optie,
Hier ben ik benieuwd naar de reactie van andere forumleden.
Groetjes
Hans

wo, 25/03/2009 - 15:09
jeremaine

Hallo,

Ook mijn Trachy heeft wel een paar bladeren waar dit probleem zich voordoet. Ik had afgelopen koude periode wel een dikke laag schors rondom het wortelbereik liggen, maar desondanks is mijn blad ook wel wat verkleurd, maar niet écht ernstig naar mijn inziens.

Mijn theorie rondom de gespleten/verdroogde blad einden is toch de combinatie van vorst/droogte en natuurlijk zijn de uiterste bladpunten het meest gevoelig hiervoor, omdat dit het dunste gedeelte is van het blad. Ook door enkele stormen waarbij sommige bladeren langs andere bomen e.d. gingen schuren heb ik wat bladschade.

Wel valt mij op dat bij een nieuwe speer de kleur van het blad (binnenzijde) dusdanig lichtgroen is, dat het bijna geel is, het ziet er wel fris uit, dus niet dood-geel . Ik heb dit wel vaker gezien bij enkele Trachy's, maar vraag me af of meerderen hier ervaring mee hebben, moet dit misschien nog opkleuren als het blad helemaal uit is. Bij vorige speren heb ik er niet zo erg op gelet.

vr, 27/03/2009 - 01:42
BolleJos

S winters geef ik er zelf de voorkeur aan om de stam van de in mijn pot staande palm in te wikkelen met een paar jutezakken welke ik vervolgens aftape met huishoudfolie.
Deze combinatie is winddicht en laat overtollig water weglopen indien het regent tijdens een vorstperiode.
De bladeren zelf bescherm ik niet.

Tevens snoei ik hem in voor en najaar, elke snoeisessie 4 bladeren dus zeg maar 1 niveau. Op deze manier zitten er altijd 8 gezonde mooie groene jonge bladeren aan en hij krijgt op deze manier sneller een grote stam.

za, 28/03/2009 - 00:56
edwardkarin

Knip die leleijke bladeren dan toch af, deze trachycarpussen groeien wel weer uit hoor, ze zijn verder toch gezond, die winterklap komen ze wel te boven, vanaf volgende week gaan we ruim in de 15 graden of erboven, dus het komt goed.

gr. Edward

za, 28/03/2009 - 12:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Pas op Edward, maandag wordt nachtvorst voorspeld!

za, 28/03/2009 - 17:28
edwardkarin

Ja ik heb het gezien greenconnection, landelijk tussen de -1 a -3 graden, ik had de weerberichten niet meer gevolgd.
Maar dat is maar kort, de dagen duren al zolang dat het 's morgens na 09.00u. al niet meer vriest.
Maar je hebt gelijk, we moeten nog oppassen.

gr. Edward

Onderwerp gesloten