Trachycarpus fortuynei in de volle grond ??

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 28/03/2005 - 00:33
superpalm

Trachycarpus fortuynei in de volle grond ??

Hallo, wij zijn bezig onze nieuwe tuin te beplanten, nu hebben we een hele mooie trachycarpus die de laatste jaren flink is gegroeid maar hij zit nog steeds in de "emmer" waarin we hem toen kochten. Nu willen we hem overzetten in de volle grond. Hoe moeten we dat doen en waar moeten we zeker rekening mee houden en moeten we de grond waarin hij komt te staan nog bewerken. Zag laatst bij een tuincentrum zgn Kokospotgrond is dit wat?
Hoop vragen maar ik hoop dat er mensen zijn die ons kunnen helpen,

Alvast bedankt Martin

ma, 28/03/2005 - 02:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Maak een ruim plantgat

Giet onderaan het plantgat een paar centimeter keien en zand (voor een goede drainage)

Zet de trachy in het plantgat en voeg de uitgegraven aarde toe samen met wat zand (zodat het water makkelijker weg kan vloeien)

Voeg ook wat organische meststof toe en klaar is kees.

Het is wel mogelijk dat de trachy 2 of 3 jaar niet verandert/groeit, maar daar moet je je geen zorgen over maken. Dat is absoluut normaal, want een Trachy houdt er niet van om verplant te worden

ma, 28/03/2005 - 20:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik maak altijd een ruimer plantgat als de kluit, dan boor ik in het plantgat 5 gaten van een meter (dobbelsteen), in deze gaten schuif ik 5 pvc pijpen deze stort ik vol met split (kiezel), daarboven op ook nog 10 a 15cm split, dus onder in het plant gat ligt een dikke laag split, dan meng ik zwarte grond met potgrond en lava steen als aanvulling om en onder de kluit.
Ik heb hier goede ervaringen mee, en doe dit zo'n al 20 jaar.
Succes met je palm, Jerry

ma, 28/03/2005 - 23:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Okee ,Jerry1 . Maar stel je graaft een gat van 0,5 meter diep,je komt daar grondwater tegen. Dan kan je wel grindbedden en drainage aanleggen,maar dan trek je het water aan, uit de hele regio! Je moet dik boven het grondwaterpeil zitten (20a30 centimeter), leg desnoods een heuveltje aan,als de trachy maar niet met zijn voeten in het grondwater staat. Het ligt aan de grondwaterstand,wat voor type drainage je nodig hebt,geen grondwater? Dan is goed waterdoorlatende grond voldoende.

di, 29/03/2005 - 03:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

En wat kokosgrond betreft,ben ik het wel met arjantendam eens. (zie een paar berichten lager). De grond is te los om een grote plant stevig neer te zetten. Maar voor de plant is het een heerlijke grond,dat weet ik zeker. Dus maak een mixje van kokosgrond 15% potgrond 60% en de rest compost. (ik ben geen voorstander van compost,vanwege de onkruidzaden die er inzitten,je schoffelt je zelf de pl...). Iemand andere samenstellingen?

di, 29/03/2005 - 17:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je wil dat de boom sneller aanslaat dan moet je rizopon geven
(stekpoeder) de dwingt de plant hormonaal tot wortelgroei en zodoende slaat hij eerder aan. Voor het beste resultaat plant je hem in de volle grond met goede drainage.

di, 29/03/2005 - 18:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je hebt gelijk harry, maar als ik dat tegen kom gaat hij daar niet de grond in, ik ga uit van een droog gat, het gat ligt bij mij meestal wel enige dagen open, en dan kun je al zien of er grond water in je gat loopt, moet het natuurlijk niet gaan regenen.
Groeten Jerry1

ma, 01/05/2006 - 00:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Plant hem zeker in volle grond. Zet op een windarme plaats en een goedgedraindeerde grond. Maak een goed gat doe er wat zand, stenen en potgrond in. Druk goed aan en klaar is kees. Ik heb al jaren trachycarpussen en heb ze nog nooit beschermd tegen de kou. Hebben al -10 graden uitgestaan. Na enkele jaeren in volle grond beginnen zij echt goed te groeien.

Onderwerp gesloten