wilgen eind maart knotten

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 27/03/2005 - 22:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

wilgen eind maart knotten

Ik heb een hele hoop vrij jonge knotwilgen "geërfd" die zo op het zicht best geknot worden. Ik heb begrepen dat dit in principe op dit moment niet echt meer gebeurd, maar is dit ook echt dramatisch voor de boom?

ma, 28/03/2005 - 22:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Eenmaal geknot dient men de bomen elke drie á vier jaar opnieuw te knotten, omdat de takken snel weer uitgroeien en anders te zwaar worden voor de stam. Als je pas knotwilgen hebt aangeplant moet je in het eerste groeiseizoen de pruik strikken (uitdunnen) en de takken van de stam snoeien. In het derde of vierde jaar moet je hem voor de eerste keer knotten. In het vijfde of zesde jaar moet je opnieuw de pruik strikken (8 à 12 takken laten staan). In het zevende of achtste jaar moet je de boom volledig knotten. Hierna knot je de boom best eens in de drie tot vijf jaar. Als je langer wacht met het knotten is de kans groot dat de bomen worden aangetast met de watermerkziekte. Je knot best tot op ongeveer 5 cm van de knot. Het knotten gebeurt best in de periode van half november tot half maart, omdat de sapstroom in de boom dan het geringst is.

do, 31/03/2005 - 04:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

bedankt voor het zeer gedetailleerde antwoord, maar eigenlijk wilde ik vooral weten of het knotten van wilgen in begin april echt schade aan de boom toebrengt. De boompjes zijn eerder jong en de takken stevig uitgegroeid, zodat ik (een beetje) vrees voor doorscheuren. Het is dus kiezen voor het minste kwaad. Eigenlijk hoopte ik dat iemand mij kon vertellen dat knotten zo laat in het voorjaar geen onoverkomelijke schade aan de boom toebrengt, dan kon ik de knoop (en knot) snel doorhakken.

do, 31/03/2005 - 23:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Snoeitijdstip: in het voorjaar voordat ze beginnen uit te lopen, of in de herfst na de bladval. Nu snoeien betekent op zijn minst het verliezen van enorme hoeveelheden nuttige energie. Beter is te wachten tot de herfst.

zo, 11/02/2007 - 13:44
wilgenwerk

Hoewel enige tijd geleden wil ik toch reageren.
Ik vind de antwoorden van Jolanda geweldig. Ik zou het op prijs stellen als ze met mij contact zou willen opnemen, omdat ik hoop dat ze mij ook meer kan vertellen over het onderhoud van wilgen (knotten)en hetverwerken van wilgen, vlechwerken etc groet toon van den Broek

Onderwerp gesloten