Tuin nu veranderen of in het voorjaar?

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 16/09/2010 - 20:33
rtilburg

Tuin nu veranderen of in het voorjaar?

Ik ben al enige tijd aan het overwegen om mijn tuin wat te gaan aanpassen.
Momenteel bestaat mijn tuin uit: een terras tegen het huis met daarachter een grasveld met aan beide kanten een border. Met daaracher wederom een klein terasje wat omgeringd wordt door bamboes.

Mijn tuin bestaat voornamelijk uit subtropische planten zoals musabasjoo, trachycarpus Fortunei, Trachycarpus Wagnerianus, Chamearops Hummulis, Canna's, Ensete Maurelii, bamboes, Jasmijn, Lavendel, Rosemarijn enz enz.

De niet winterharde planten gaan sowiezo naar een vorst vrije ruimte toe. En alle planten die normaal gesproken de winter kunnen overleven wil ik dus gaan verplaatsen.

Mijn plan is om het gehele grasveld eruit te halen. Hiervoor in de plaats wil ik een groot formaat betontegels laten leggen. Met wederom wat borders en open stukken voor de beplanting. Ook wil ik nog een vijver gaan aanleggen.

Denken jullie dat dit nu al mogelijk is, of kan ik toch beter tot het volgende voorjaar wachten?

do, 16/09/2010 - 20:39
etna

dit is zeker geen probleem maar moet nu ook geen maand meer wachten hè.

mvg dieter

do, 16/09/2010 - 22:27
KRISTOFD

in het voorjaar zijn meer planten ter beschikking alles loopt nu op zijn einde. Vooral voor een vijver is het wat laat om deze nog deftig te kunnen
aanplanten. bestratingen,terras kan men zolang het niet vriest.

do, 16/09/2010 - 23:16
D_SDennis

Als ik het goed begrijp wil je je exoten ook gaan verplaatsen. Alleen dat al zou ik willen afraden. Met weer zo'n strenge winter loop je wel risico's die groter zijn dan normaal. Ik zou komende winter gebruiken om je ontwerp en je plannen goed uit te denken. Dan starten in februari of maart, al naar gelang het weer, met de uitvoering. met name de aanleg van een vijver is, zoals al aangegeven, geen goed idee. Daarvoor moet je in mei zijn, als de watertemperatuur plantengroei toelaat. Beetje afhankelijk van het type vijver wat je wilt natuurlijk.

vr, 17/09/2010 - 00:12
chimeara

Het verwijderen van gras en het eventueeel aanleggen van terras zou nu nog kunnen. Terras leggen alleen als het + 5 graden blijft 's nachts. Zoals al gezegd zou ik zeker geen planten gaan verplaatsen nu.

Klik eens op onderstaande link. Daar staat een overzichtsfoto van mijn tuin. Misschien doe je er ideeen aan op. Een vijver heb ik echter niet.

Ondertussen is er wel een en ander veranderd. Afgelopen winter was een ramp en ik heb veel verliezen geleden.

http://tinyurl.com/y4fcd3oa

vr, 17/09/2010 - 18:12
edwardkarin

Ik sluit me aan bij Dennis, ik heb ook ooit trachycarpussen uitgegraven en weer aangeplant in deze tuin, maar het duurt even voordat ze weer wortelen in andere grond of op een andere plek.
Bij mij was het april in 2004 dus ik zat qua tijd erg goed.
Een palm nu kopen die in een pot/kuip staat is wat anders die heeft geen wortelschade, maar wel als je een palm nu uit de grond gaat steken.
Dit is van toepassing op alle exoten en dat is inderdaad niet slim omdat nu te gaan doen, als je weer zo'n koude winter gaat krijgen ben je de pineut.

Als je nu nog een exoot gaat aanplanten uit een pot, kan dat nog wel, is misschien ook niet de goede periode, maar uitsteken, dan maak je express wortelschade, en dat moet genezen en dat heeft warmte nodig, en groei die factoren nemen nu flink af.

Ja bestraten en gazon weghalen kan altijd natuurlijk, ook aanplanten nog wel, waarom niet.

Edward

za, 18/09/2010 - 00:00
rwo

Niet juist de tijd om een vijver aan te leggen?
wachten met vis
gr
Ruud

za, 18/09/2010 - 01:03
edwardkarin

Van vijvers weet ik niet veel, zal best.

Dan wordt het moeilijk, en geen planten verplaatsen en geen vijver, dan maar wachten denk ik...

za, 18/09/2010 - 14:04
D_SDennis

De reden waarom je een vijver beter niet aan kunt leggen in het najaar is omdat zich voor de winter geen biologische evenwicht ontwikkelt. De kans is dus heel groot dat je in het voorjaar begint met een groene soep waarin het nagenoeg niet mogelijk is om de boel weer op orde te krijgen. Maar zoals ik al schreef is het afhankelijk van het type vijver wat je wilt. Wordt het een koivijver, zonder planten en een hightech filtersyteem, dan zou je je vijver wellicht al wel aan kunnen leggen. Maar idd wachten met vis.

za, 18/09/2010 - 19:24
KRISTOFD

wil je met succes planten gaan verplaatsen en herplanten kan je die best even rondstekken met een spade zodat ze gedurende enkele maanden een compacte wortelkluit maken en dan kan je die zonder veel schade en groeistagnering gaan verplanten.

ma, 20/09/2010 - 20:04
mariette

Vorstgevoelige planten zou ik pas in het voorjaar verplanten. Ze staan nu goed en hebben een fijn wortelgestel. Wanneer je nu verplant treedt er een verstoring van de wortels op en moeten de planten nieuwe wortels maken. De planten zijn dan veel gevoeliger. Wachten tot na de vorst lijkt me beter. Met een tuingroet, Maríëtte Verlaan feng-shui-tuin.nl

ma, 20/09/2010 - 22:17
Sobbe

Het najaar is een prima tijd om de tuin op de schop te nemen en planten te verplanten. Omdat de grond nog relatief warm is kunnen planten goed herstellen en aanslaan. (tropische planten niet verplanten dit moet in het voorjaar als er geen kans op nachtvorst meer is. Ook de aanleg van een vijver kan prima maar houd er rekening mee dat je in het voorjaar het water moet verversen ook in het voorjaar als vijverwater goed is pas de vissen er in. Voordeel van alles in het najaar: doen is dat als de lente aanbreekt alles direct kan bloeien en groeien en je niet meer hoeft te zwoegen. Echter ik zou niet te lang meer wachten omdat het weer er niet beter op wordt en alles moet natuurlijkm voor de winter klaar zijn.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag