vreemde groei Trachycarpus F.

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 22/08/2012 - 12:58
jeremaine

vreemde groei Trachycarpus F.

In het voorjaar heb ik een Trachy F. met iets meer dan 1 meter stamlengte in de volle grond gezet.

Nu viel mij al op bij aankoop dat sommige waaiers niet uitgevouwen waren, terwijl bij de nieuwste bladeren dit wel weer het geval was.

Nu circa 5 maanden verder zijn er wederom een paar speren omhoog gekomen, maar het blad blijft gewoon ingevouwen, terwijl de bladstelen al aardig op lengte zijn gekomen. Heeft iemand enig idee wat dit kan zijn?

De groei is overigens nog niet echt optimaal, maar dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het feit dat de energie nu grotendeels in het wortelen zit. Echter het niet uitvouwen van het blad is dus blijkbaar ook al eerder voorgekomen bij dit exemplaar, omdat ik dit bij wat ouder blad ook tegen ben gekomen.

do, 23/08/2012 - 02:21
Draco

Kan er sprake zijn van vorstschade? Na de laatste vorstperiode toonde mijn Trachycarpus hetzelfde verschijnsel. Ondertussen is de groeipunt afgestorven maar draagt de palm nog steeds een groen niet-ontplooid blad. De nieuwe bladeren die tijdens een vorstperiode al waren aangelegd kunnen als gevolg van de bevriezing in verschillende mate zijn aangetast.

do, 23/08/2012 - 14:26
jeremaine

@draco; deze palm heeft tijdens deze winter niet buiten gestaan, deze stond veilig in de kas bij een tuincentrum en heeft geen vorst gehad. Het vreemde is dat het oudste blad waren normale waaiers, vervolgens een stuk of 3 stelen met waaiers die niet ontv

vr, 24/08/2012 - 20:18
Draco

Ander mogelijke oorzaken zijn een (verminderde) conditie van de wortelkluit of de algemene voedingstoestand. Als de palm weinig of geen voeding of vocht heeft gekregen tijdens het verblijf in het tuincentrum, kan de groei ook stagneren hetgeen dan pas op een verlaat tijdstip tot uitdrukking komt. Na eventueel verpotten en een goede verzorging zou het negatieve gevolg op den duur moeten wegebben.

za, 25/08/2012 - 12:51
jeremaine

Misschien is dat het, gelukkig is de groei er niet uit al gaat het niet keihard, maar het niet opvouwen van de speren blijft voor mij een merkwaardig verschijnsel. Ik hoop dat deze de winter goed gaat doorkomen, ik zal 'm in ieder geval wel extra aandacht geven, omdat het 't eerste jaar in de volle grond is voor dit exemplaar. Gelukkig staat deze wel op het minst koude plekje van de tuin.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag