water geven in een kas

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 16/02/2010 - 13:15
peter42

water geven in een kas

Hoi, ik heb mijn bananen en overige planten in een zelfgemaakte kas staan, en daar is het altijd een paar graden boven nul, dus dat gaat goed.
Daarnaast heb ik maar 1x per maand water gegeven, want het lijkt mij dat
je in de winter niet zoveel hoeft te geven omdat de meeste planten dan toch stilstaan. 1x was alles een beetje erg droog geworden, maar over het algemeen is het hardstike vochtig in de kas, dus lijkt het mij dat er genoeg water in de potten zit. Wat ik wel heb is dat er toch een hoop bladeren van de bananen slap en bruin zijn geworden, en heb ik die maar afgeknipt omdat die gingen schimmelen, e nwilde ik niet dat die schimmel
de rest aantast. Is dat nou toch nog van de kou of komt dat door te weinig water geven?
ik heb er ook een ventilator in staan die dag en nacht draait om zo toch een beetje luchtverplaatsing te krijgen.

di, 16/02/2010 - 13:40
peter42

Btw, ik heb ook nog 3 trachy's in potten staan die niet in de kas staan,
en die potten heb ik ingepakt met tempex plaatjes, dus hebben die trachy's nu 2 maanden geen water meer gehad. Kan dat kwaad, of hebben die genoeg aan het vocht wat nog in de potgrond zit?

di, 16/02/2010 - 20:47
D_SDennis

Even logisch nadenken. ALs de kluiten verdrogen heb je ook een probleem. te nat is ook niet goed. Maar alleen jij kan vaststellen wat de vochtigheidsgraad is. Dus met je vingers in die pot en dan beslissen: watergeven of niet. Maar onthoud dat de waterbehoefte niet groot is met deze koude!

wo, 17/02/2010 - 08:47
t172069

Voor 7,95 € zijn er hygro- vochtigheids meters te koop, een zeer handig hulpmiddel bij overwintering van exotische planten.Hygrometer - vochtigheidsmeter

Uw planten nooit meer te NAT of te DROOG.

Planten op het juiste tijdstip van water voorzien is zeer belangrijk. Met deze vochtigheidsmeter kunt u aflezen of de potgrond voldoende vochtig is of te nat of te droog.

Een geweldige manier om te zien of planten van water moeten worden voorzien.

Zeer eenvoudig te gebruiken door de pin in de grond te steken en het na 1 minuut wachten van de display af te lezen.

Rode zone = te droog (of ideaal voor cactussen en vetplanten)
Groene zone = ideale vochtigheidsgraad (voor de meeste planten)
Blauwe zone = te nat (of ideaal voor waterplanten)

Ideaal bij gebruik voor kamerplanten aangezien te nat of te droog staan daar een van de meest voorkomende oorzaken van het wegkwijnen of afsterven van de planten is!

Belangrijke kenmerken: geen batterijen nodig, makkelijk af te lezen wijzerplaat
Totale hoogte: 29 cm waarvan de meetstaaf goed is voor 19,5 cm.

water geven in een kas
do, 18/02/2010 - 17:57
peter42

Bedankt voor de reacties.
sommige kluiten waren aan de droge kant, en heb ik die 2 weken geleden maar weer eens water gegeven en nu vandaag weer, en ga ik dat nu voortaan elke week doen want het wordt al weer wat warmer allemaal.
Met die strenge vorst vond ik dat niet echt nodig omdat de meeste potten nog vochtig genoeg waren, en lijkt het mij dat de planten dan zo goed als geen water meer opnemen. ook de vloer in de kas is altijd nat en is het
erg vochtig, dus dacht ik dat dat wel genoeg was om de winter door te komen. de temperaturen laegen tussen de 3 en de 10 graden boven nul, dus
hebben alle planten het overleeft, alleen heb ik wel en hoop bladeren moeten verwijderen van de bananen, maar dat zal wel normaal zijn, omdat je in de zomer ook regelmatig ouwe bladeren moet blijven verwijderen omdat ze gewoon op een gegeven moment op zijn.

ps, ik heb ook nog ene oleadner in de kas staan die andere winters buiten heeft gestaan, en daar heb ik wel goed aan gedaan, want die had deze strenge winter vast niet overleeft. De vraag is dan ook of ik die nog beter een tijdje in de kas kan laten of nu al naar buiten kan doen?

do, 18/02/2010 - 18:14
D_SDennis

Een oleander laat je liefst zoveel mogelijk buiten staan, in de zonnigste hoek van de tuin. Pas naar binnen als ze enkele graden vorst voorspellen. Maar weer naar buiten als het weer ietsjes warmer is. oleanders die je zo behandelt blijven sterk, compact en bloeien goed (vormen goed knoppen, bloeien pas als ze voldoende warmte krijgen later in het seizoen). en ventileren die kas als het even boven nul is, open zetten, zodat de boel goed kan drogen.

do, 18/02/2010 - 18:35
peter42

Mooi, dan gaat die oleander morgen weer naar buiten.

Onderwerp gesloten