Winterweer.

55 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 23/01/2009 - 01:43
Matthijss

Winterweer.

Vandaag lijken de GFS langetermijnkaarten weer een winters karakter te krijgen voor over pakweg 12 dagen, dat valt allemaal wel degelijk onder kristallenbolprognoses, maar het is wel anders dan de afgelopen jaren, toen het winterweer ook in geen enkel model enigszins te voorschijn kwam.
Ik wist dat ik met mijn palmbomen in detuin het risico nam zekwijt te raken, behalve misschien de trachycarpus, die in artis ook de verschrikkelijk lange winter van 96 en de korte extreem felle koude van 97 overleefd had, (wel wat vergeeld) Zijn er ook mensen die echt dachten dat het hier nooit meer zou vriezen? Dertien jaar geen strenge winter is ook voor de echte opwarming voorgekomen,tussen 63 en 79 had je ook best een phoenix in amsterdam kunnen hebben, (een paar keer inpakken dat wel.)
Die klimaatsverandering die is er echt wel, daarom is het ook interressant om exoten aan te planten, vooral de spectaculaire opwarming van voor- en najaar maken het groeiseizoen langer, maar geen enkel klimaatmodel sloot een strenge winter uit.

vr, 23/01/2009 - 09:16
edwardkarin

Tja het is nog ver weg, wat is winterweer, 's nachts lichte vorst en overdag ruim boven het vriespunt?

Overigens laat de nieuwe pluim weer iets anders zien, maar waar hebben we het over 4 februari is te ver weg om daar zinvol over te speculeren.
Les niet op weerfora, want daar zien ze vaak winter in elke weerkaart al is er 15 graden boven nul voorspelt.

Nachtvorst komt de komende week ook weer in beeld, zelfs de -4 komt alweer op de voorspelling voor dus tja... het kan nog.

Ik lees hoe jij ook plezier beleeft aan winterweer, en dat mag uiteraard ook, maar voor ook jou exoten zal als er zo'n 2e periode volgt een flinke dreun gaan krijgen, en ik vrees dat het voor vele de dood gaat betekenen voor diverse exoten denk dan aan een butia in de volle grond, chamaerops in de volle grond, cordyline in de volle grond, mits er weer strenge vorst of langdurig matige vorst voor gaat komen?
Dat zal echt funest zijn samen met het vele vocht wat nu in de grond zit.

Dus ik hoop dat het zo doorsudderd richting maart, met een plaagstootje meegenomen met evt. lichte vorst, dan moet het toch echt voorbij zijn, maar het kan heel anders uitpakken.

vr, 23/01/2009 - 22:51
Matthijss

Welnu, alser iets is wat ik niet hoop isdat het zo doorsuddert richting maart, grafweer, leuk voor de plantjes, maar dan mag het wel wat warmer, vorig jaar was ik in januari en februari gewoon in korte broek aan het hardlopen. overigens kan het over dik twee weken ook alweer flink lente worden, maar hoge temperaturen zitten er ook niet in. Overigens wel een goed plan van je om zo'n jubaea te kopen, levert minder stress op;) kan de nederlandse winter prima hebben.
Verder zien mijn phoenixen er uit of ze nog best een vorstperiode kunnen hebben, wel zijn er een aantal bladeren wat verfomfaaid, maar bij nadere beschouwing zijn dat de langes prieten die eraan zaten toen ik zebij AH gekocht heb,de bladeren die buiten gegroeid zijn zijn volledig onbeschadigd, ook het puntje dat zich door de bescherming geboord had, maar wat wil je, het koudste is hier min 10 ofzo geweest, en de meeste exoten moeten dat kunnen hebben. Ook zijn de geimproviseertde tentjes misschien wel effectief geweest, doorzichtig plastic, en een deken eroverheen bij kans op meer dan min 10, ook een pet-flesmet heet water in een wollen sok omn de warmte afgifte te vertragen kan geholpen hebben. Voor mijn phoenixen hoop ik op siberische omstandigheden tussen mei en oktober!

za, 24/01/2009 - 02:01
edwardkarin

Ik keek nog even naar mijn kleine cordyline australis die leek het zonder bescherming overleeft te hebben, maar deze zakt nu toch in elkaar, stam is al zachter, dus over en uit ermee.

Die phoenixen van jou, hoe groot zijn deze, heb je foto's?
Met welke exoten heb je nog meer succes gehad nu, behalve je phoenixen?

De aanschaf tussen phoenix en een jubaea van dezelfde afmeting heeft een stuk prijsverschil, de phoenix is veel couranter uiteraard.
Toch heb je flink je best moeten doen, want ook een phoenix canariensis in Amsterdam redt normaliter dit weer wat we hadden nooit.
Dan komt de butia capitata in beeld en de trachycarpus.

gr. Edward

za, 24/01/2009 - 11:14
Matthijss

Ik heb nu twee klein phoenixen, vande albert heyn, een olijfboompje dat als klein grapje begonnen is (15 CM in minipotje een trachycarpus die echt groot begint te worden, (weinig stam, veel blad) een opuntia, die vanwege slakken op het balkon van de bovenbuurvrouw staat, en twee kleine chamaearopsen, alles in goede gezondheid. Ik denk wel dat de ligging van mijn tuin een voordeel heeft, februari maart en april zijn extreem veel warmer dan omgeving, vijg en druif hebben 2 a 3 weken verschil met durgerdam.

Andere exoten ben ik nog niet aanbegonnen, maar ik heb ookniet zo veel ruimte
Het grootste deel van mijn tuin wordt door een kolossale esdoorn, (kan dat spul niet verboden worden in de stad.) overschaduwd.
Ik zou ontzettend graag opuntia's in de volle grond kweken, maar ik heb hier een type huisjesslak, die buiten destadniet veel voorkomt,dat ook heel erg van cactussen houdt. Bescherming (heb alleen maar de phoenixen echt beschermd, bestond uit het in een boog bij elkaar binden van biuitenste bladeren, daar plastic alstentje overheen en twee keer met strenge vorst oudewollen dekens overheen, en een fles met warm water in een sok eronder. Ik denk dat debeste bescherming toch een soort tentje moet zijn, wordt minder klef, en blijft warmer. ook is de hele plant inclusief voet dan beschermd. Afgezien van de trachycarpus, die als klein plantje nog 25 euro gekost heeft, waren het allemaal plantjes onder een tientje of stekjes.
Dus hebik daar ook minder stress van als het een keer mis zou gaan.
Mocht het overigens een warme zomer worden en de phoenixen overleven de rest van dezewinter wordt het natuurlijk een stuk zorgelijker;)
Misschien moet ik dan kassen gaan bouwen van landbouwplastic, zoals beroepskwekers doen. (zoals die tunnels)
Ik zou overigensals ik jou was misschien ook maar een paar phoenixjes kopen bij de supermarkt, als je erbij bedenkt dat ze ook kunnen kapotvriezen, kost een tientje bij desupermarkt en ze meestal een stuk langer mee dan een boeket snijbloemen. Ook denk ik dat spaarzaam mesten, of alsje zuiderzeeklei onder je tuin hebt liggen, helemaal niet, behalve voor de structuur, de planten sterker maakt.

za, 24/01/2009 - 13:08
rwo

Slakkengif? (de milieuvriendelijke)
Zo hou ik mijn Opuntias ook aardig intact
Gr.
Ruud

za, 24/01/2009 - 13:26
kristof p

mijn Phoenix heeft het ook goed gedaan tijdens die koude van laatst. ik heb hem beschermd door de bladeren op te binden, kerslichtjes rond de plant en een laagje vliesdoek. hij heeft zo twee weken ingepakt gezeten zonder te luchten. toen ik hem vorige week terug uitpakte vreesde ik het ergste mede omdat ik hem nooit had gelucht maar hij is enkel wat in de war door hem op te binden...

zo ziet mijn Phoenix er momenteel uit.

Winterweer.
za, 24/01/2009 - 13:28
kristof p

waar ik ook aangenaam verast door ben is mijn P. dactylifera die al die tijd buiten onbeschermd in kuip heeft doorstaan zonder enige schade! staat wel droog en goed beschut tussen enkele muren van het huis en onder een overhang maar toch...sterke jongen!

gr
Kristof

za, 24/01/2009 - 13:29
kristof p

waar ik ook aangenaam verast door ben is mijn P. dactylifera die al die tijd buiten onbeschermd in kuip heeft doorstaan zonder enige schade! staat wel droog en goed beschut tussen enkele muren van het huis en onder een overhang maar toch...sterke jongen!

gr
Kristof

za, 24/01/2009 - 14:07
Matthijss

Was die laatste ook als zaailingetje begonnen, en had jeer niet aan gedacht hem in te pakken? Overigens komt zo'n ingpakte plant met kerstlichtjes eromheen niet eens ondernul volgens mij. Die phoenixen van mij zien er ongeveer hetzelfdeuit, iets kleiner denk ik nog, maar op die foto staat geen duidelijk referentieobject. Hoe oud is die op de foto?
Ik denk overigens ook dat dat speerrotverhaal veel te maken heeft met de conditie van de palm voor de vorst.

za, 24/01/2009 - 13:56
Matthijss

@ruud, slakkengif is dodelijk, maar de beestenblijven georganiseerde strooptochten houden uit naburige tuinen, en courgettes en opuntia's staan bij deze slakken als voorgerecht op de kaart en de korrels nemen zedan als toetje.
Overigens staan deze s

za, 24/01/2009 - 14:13
edwardkarin

Hoi Matthijss, dat helpt toch niet zoveel vorst, hier sterft het ook van de slakken, mijn mooie hostainfo-icon's he, dat staat op het hoofdmenu.

Vind jou verhaal wel grappig, je woont leuk de voorstelling die ik me maak bij jou situatie.

gr. Edward

zo, 25/01/2009 - 01:41
kristof p

Mathijs,

de dactylifera is er eentje die ik vorig jaar in maart heb gekocht met de bedoeling die als kuipplant te houden maar had geen plaats meer om deze binnen te zetten dus deze moet noodgedwongen de winter buiten doorbrengen.
tot mijn verassing is hij nog eens aardig gegroeid in een jaartje tijd.

dit is de dactylifera in maart 07(foutje, dit moet 08 zijn) toen ik hem gekocht had...

Winterweer.
za, 24/01/2009 - 19:53
kristof p

dit is hem vandaag...vind dit geen slechte groei voor een dactylifera in zo'n frisse zomer.

Winterweer.
za, 24/01/2009 - 21:20
Matthijss

Als je hem toch niet naar binnen haalt, waarom niet de volle grond proberen? (of in ieder geval een veel grotere pot, Bij een zuidmuur doen ze het volgens mij prima. Vind de kleur en de vorm van het blad leuker dan canariensis, overigens. Ik ga binnenkort ook maar enige tientallen van die palmen zaaien.

za, 24/01/2009 - 21:35
edwardkarin

Zeker een mooie hoor, Kristof die Marc deVrome heeft toch een hele grote in de volle grond?

Het kan wel met deze is harder dan de canariensis.

gr. Edward

za, 24/01/2009 - 22:07
Matthijss

Wel dan op zoveel mogelijk zon en zomerwarmte planten denk ik. Laten we allen bidden voor een Siberische zomer!

ma, 26/01/2009 - 15:19
Matthijss

De 10daagse geeft nu voor het einde,

Grote kans op aanhouden van droog weer, er valt weinig te zeggen over wind en temperatuur

, wordt dus hogedrukweer, kan bij zuidelijke aanvoer dus knallend hoge temperaturen betekenen, max 12 graden met nachtvorst, (terrasweer) maar ook heel erg laag, bij aanvoer van koude lucht, daarbij kan het ook nog ander weer worden, want die modellen zijn niet onfeilbaar. Zon is altijd fijn.

ma, 26/01/2009 - 15:32
edwardkarin

GFS gaat na 3 feb. al voor lage druk, en dan lijkt het me slechter te gaan worden, met niet erg koude bovenluchten, dus van hetzelfde regen en wind.

ECMWF gaat voor hoge drukopbouw boven Scandi. ik zie alleen maar op de kaarten een oostelijke stroming, met weinig wind, dus rustig, ik zie het hoog of de as van het hoog niet kantelen wat dan een zuidelijke stroming zou gaan veroorzaken, dat willen wij allen wel, ik zie het op de nieuwe 06z kaarten niet.
KNMI geeft dit echter wel aan, maar aan de temp. voorspelling doen ze geen uitspraken.

In de pluim die denk ik erg onbetrouwbaar is, zit de oper erg laag, ik hoop het maar niet, maar ik vrees van wel, hoewel het aantal leden sterker is geworden voor meer lagere temp.

Afwachten op de nieuwe kaarten vanavond?

12 graden is denk ik een droom tot nu toe...

ma, 26/01/2009 - 16:49
Matthijss

De verschillende scenarios staan ook bij beoordeling ecmwf model
12 graden is een beetje overdreven, maar 10 zit wel in de pluim
Het GFS wordt iedere zesuur ververst, en die kaarten geven een indicatie van wat mogelijk is, Is echter deterministisch, dus maar 1mogelijkheid, en dat kan net eentje zijn die er compleet naast zit. Bij de vijftig lijntjes vanhet eps horen ook vijftig verschillende kaarten.
Vrijwel alle lijnen van het ensemble laten keurige zaagtanden zien voor de temperatuur, dat duidt op hogedrukweer, immers bij passerendedepressies verloopt het temperatuurgedrag over dedag grilliger.
Verder kijk ik ook naar de druk en stroming op grotere hoogte, dat levert allerlei indicaties op over het mogelijke weer, als er hele rare krullen indestraalstroom komen dan kan dat betekenen dat er blokkades komen, zo weet ik nog goed dat in december 1995 de vliegtuigstrepen in een noodvaart naar het westen woeien.
Overigens heb ik gisteren om de zes uur alles bekeken, en kom ik nu tot maar een conclusie, er valt niet veel over de temperatuur te zeggen, behalve dat een klassieke westcirculatie er niet in zit, maarin februari kunnen de temperaturen ook al flink omhoog bij hogedrukweer, afhankelijk van de temperatuur van de bovenlucht en de aanvoer.

ma, 26/01/2009 - 17:16
edwardkarin

Hoi Matthijss, ik probeer er iets van te begrijpen, en dat gaat me wel goed af, ik weet wat de OPER is en de ENS gem. etc... maar jij weet ook heel wat, leuk om te lezen van je.

Ik weet alleen nooit wat men bedoelt met 'ver in het UGB' of ietsdergelijks? En nog meer termen die ik op 'google' nog weleens nazoek.

Waarop is de kans het grootst denk je, en waar haal jij de info vandaan, ik heb in mijn favorieten 'meteociel' deze is interessant met de diagrammen van de GEFS, en 'wetterzentrale' en uiteraad de website van de ECMWF zelf ook, meteoconsult.

Ook lees ik op forums als weerwoord, maar daar zitten velen die alleen maar winter in de kaarten zien, je krijgt er geen algemeen beeld, maar ik lees graag hun kennis erover, trek zelf een conclusie.

Simpel ik hoop dat het zo blijft, ik begrijp dat bv. jij graag weer wil schaatsen en dat winterweer erg leuk is, ik heb er geen hekel aan echt niet hoor, laatst met de kids en de slee op het ijs over Almere-stad uitkijken hebben we volop gefilmd, maar mijn plantjes he, moeten we weer inpakken en het wordt er niet beter op dat is een feit.

gr. Edward, hopen op die 10 graden, laat het gebeuren yep...

ma, 26/01/2009 - 17:46
Matthijss

Ik haal op het ogenblik het meeste uit weer.nl, veel gfs kaarten, maar kleinere gebieden en uit meteonet.nl, verder de pluimen van het knmi en het praatje bij de pluim. Weet jij ergens de middellange 10 dagen van ecmwf te vinden (kaarten)
Verder weten we gelukkig uiteindelijk nooit wat voor weerhet gaat worden overmeer dan vijf dagen, dus moet je altijd voorbereid zijn op 15 graden vorst, ook als geen enkel model dit laat zien,
Dus de schaatsen moeten altijd goed geslepen zijn, en je moet op de ijsbaan trainen als je van natuurijs houdt (saai!)
(deze laatste twee dingen had ik niet goed voor elkaar dit jaar)
De verpakkingen voor deplanten moeten altijd in de aanslag liggen.
Weldenk ik dat er op het gebied van bescherming vanexoten nog veel winst te halen valt, die trachy kwekerij in limburg had volgens mij onbeschadigd erdoorheen gekund, simpelweg door er meer sneeuw op tescheppen, onder de sneeuw vriest vhet niet hard, ik weet nog goed hoe,in 1997, ik was toen negen jaar, mijn vader met een glunderende blik uit de tuin kwam met prei, na weken strenge vorst kon hij ze, na de sneeuw weggeschept te hebben, zo uit de zachte grond trekken.
Mijn geraniuminfo-icon haal ik vanavond wel even binnen, ik probeer nu een geranium de winter door te trekken, de financiele risico's zijn beperkt, maar het zou wel fraai zijn. Staande geraniums kunnen behoorlijke struiken worden denk ik.
Verder denk ik met die palmbomen wel, zeker met die phoenixen, hoe langer het goed gaat, hoe ingewikkelder het wordt, despanwijdte van de trachy's is redelijk beperkt, maar hoe een phoenix in te pakken als de bladeren 3 meter zijn?

ma, 26/01/2009 - 19:07
Matthijss

Weer.nl zegt nu 50% kans op serieuzere koude, maar het ergste zou danten noordenvan ons langsgaan, wel hogedrukopbouw scandinavie, ik zie alleen maar om de zes uur veranderende scenario's, Ik vind het wel een spannende winter.
Ook denk ik dat we ook vorst nodig hebben om deze hobby een beetje spannend te houden. Ik houd de bescherming in de aanslag.

ma, 26/01/2009 - 20:17
edwardkarin

Situatie volgens GFS 12z op 01 februari a.s.

Geen extremen qua koude, opbouw lage druk ten westen van ons.

Winterweer.
ma, 26/01/2009 - 20:18
edwardkarin

03 februari a.s.

Winterweer.
ma, 26/01/2009 - 20:18
edwardkarin

05 februari a.s.

Winterweer.
ma, 26/01/2009 - 22:29
Matthijss

Zo, wil je de schaatsanalyse of de palmboomvriendelijke versie hebben?
(nu allemaal van die smileys, maar goed)
Eigenlijk doen de modellen het wel goed de laatste twee weken, ze kwakkelen, en het weer kwakkelt ook.
Vanwege mijn schaatspassie, en ook doordat mijn schaatsen een keer omdat ik haast heb gehad door iemand onoordeelkundig geslepen zijn, wat weer tot een peesontstekinkje o.i.d. geleid heeft, staar ik mezelf suf op die weerkaarten.
Deze kaartjeszijn moeilijk te duiden, maar ik doe het toch.l

Kaartje 1 februari:

Op het oog bijnaeen klassieke winterse kaart, stevige hogedruk boven scandinavie, en, als je de isobaren bekijkt met ongeveer tien graden van hoog naar laag, een stevige strakke oostelijke stroming, hoera, vriesweer. Er ligt wel een depressie, maar met een beetje goede wil trekt die de middellandse zee in , dan trekt het koudetransport extra aan (windkracht zes hier) en kunnen de raionhoofden vergaderen. Oppervlakkig gezien kan zo een depressie de kou ook extra aantrekken. Dan moet die kou er echter wel zijn en dat lijkt er nog niet op.
Dit soort kaartjes doet echter het hart van de winterliefhebber harder kloppen.

Kaartje 3 februari.

Nog steeds oostelijke aanvoer, maar ziet er niet heftig uit, dekern vanhogedruk lubbert wat weg naar het zuidoosten, op een paar honderd meter hoogte wordt het al warm boven nederland, het kan nog steeds vriezen aan de grond, maar bestendig lijkt het niet. (bedenk wel dat die twintig graden vorst in limburg in een dergelijke situatie tot stand gekomen zijn, toen was de dooi op een paar honderd meter hoogte al ingezet. Die koude zat, als je de hele atmosfeer in aanmerking neemt in een dun laagje aan de grond, een vliesje koude lucht.)

5 februari.

Helemaal niks, de blouwe kleuren suggereren een zeer omvangrijk lagedrukgebied, maar de drukverschillen zijn klein, waarschijnlijk naar kil weer, volstrekt onschadelijk voor palmbomen, grijs, onbestemd, valt niks over te zeggen. Geen schaatsweer geen terrasweer en uitwaaien op het strand kan ook niet, omdat het niet waait.

Voor de lol kun je deze run dan weer vergelijken met de run daarvoor, waardoor je dan tot de conclusie kunt komen dat je zeker dezewinter erg weinig kunt zeggen over het weer over meer dan een week.

di, 27/01/2009 - 03:15
edwardkarin

Hoi Matthijss,

Toch een vreemde combinatie je wilt winterweer merk ik en je wilt exoten houden, moet kunnen maar als je, je schaatsen kan ombinden moet je, je exoten goed beschermen.

Je kijk op de kaarten, dat was ook zelf mijn indruk, ik ga eens speuren zit in de nachtdienst en heb de tijd.

Overigens vlakbij jou, in het VLTC-gebouw, dat mooie gebouw met die grote schotel erbovenop.

Ik begrijp ook het microklimaat bij je, Amsterdam he warme stad...
Ik heb er zelf gewoond, sinds 1995 in het mooie gezonde 'uhhumm' Almere.

Met een grote tuin vol met exoten die ik graag wil behouden, dus kom op met die zuidelijke stroming.

gr. Edward

di, 27/01/2009 - 08:46
Matthijss

De pluim laat nu ook een aantal leden met 10 graden zien, maar bijdebeoordeling van het knmi worden die niet genoemd. Het zaailingetje (uitgespuwde pit) van dactilifera gaat wel weer even naar binnen.
Met een beetje mazzel komt monnikendam weer in zicht voor waterlandisnu een paar nachtjes matigevorst al voldoende, marken hoorn enkhuizen en staveren zie ik nog niet gebeuren, maar dat peesje moet het ook maar houden, ik denk inderdaad dat het stadsklimaaat wel helpt, maar met oostelijke aanvoer over bevroren markermeer helpt dat niet meer, ik heb maar 600 meter stad aan die kant. Overigens zijn er ook veel planten die wel houden van wat vorst, riessling druiven raken nogal in de war met die extreem warme winters, alshet blad in december er nog aan zit is de rustperiode voor snoei nogal kort. (Riessling komt uit continentalere klimaten.
Hoe is de stand bij je exoten nu overigens? Ik zie bij mijn phoenixen nog steeds geen noemenswaardige schade, zelfs de kleintjes bij muiderpoort in de buurt staan er nog fris bij, en die waren helemaal onbeschermd. Misschien is dat ook wel het geheim, in begin december wat lichte vorst, daarna een warmtegolf om bij te komen (vlak voor de kerst nog hardgelopen inkorte broek) om toch voorbereid de winter in te gaan.

di, 27/01/2009 - 12:59
palmfanatico

Volgens het KNMI kan het na deze week (vooruitzichtgen van februari )weer koud gaan worden met strenge vorst, check deze page even die ik gekopieerd heb.

woensdag 28 januari tot en met zondag 01 februari 2009
Rustig en droog weer met zonnige perioden en een toenemende wind. 's Nachts lichte vorst.

wo do vr za zo

Minimumtemperatuur (°C) -2 -4/-1 -3/0 -1/+1 -2/+1
Middagtemperatuur (°C) 2 3 2/5 3/7 3/6

Windrichting Z ZO ZO ZO O
Windkracht (bft) 3 3 3 4 4

Verwachting 6 tot 9 dagen vooruit
maandag 02 februari tot en met donderdag 05 februari 2009
Grote kans op aanhoudend droog weer met dalende temperaturen (kans op matige vorst). De windsnelheid is nog erg onzeker.

dinsdag 27 januari 2009 07.13 uur

greetz marco :D

di, 27/01/2009 - 14:00
Matthijss

Ja had ik ook gezien, maar de gfs kaarten geven het nog niet echt, en de pluim laat alle mogelijke temperaturen zien. Het totaalbeeld voor europa lijkt wel duidelijk, ergens komt er een blokkerend hogedrukgebied, maar waar, dat maakt dus het verschil tussern +10 en - 10 verderop in februari is dat ook bijna als dagelijkse gang mogelijk bij extreme droogte.
Ik zag vanmorgen nog geen overgang naar stabiel winterweer, maar aan de andere kant geven de kaarten wel alle kansen op koude, echte westcirculatie met een stabiele straalstroom en aanvoer van warme maritieme lucht zie ik ook niet komen.
Om de 10 daagse beter te kunnen duiden is er bij specialistische verwachtingen de beoordeling ecmwf model, ik vind het knmi verreweg de beste nederlandstalige, minder scoringsdrift, objectiever en met de nodige slagen om de arm. Erwin krol vind ik overigens erg goed, als hij harde uitspraken doet gebeurt het meestal ook, anders houd hij het op misschien wellicht.
Overigens was het vroeger zo, dat echte vorstperiodes zleden juist voorspeld werden, zewisten wel dat het ging vriezen, maar hoeveel, dat is moeilijk, heeft volgens mij ook met het klimaat te maken, Vorst en oostenwind is altijd de minderheid geweest, daaromweet iedereen nog de koude winters vanaf zijn zesde levensjaar op te noemen, doordat het minder vaak voorkomt zal het ook moeilijker in de modellen liggen.
Voor desituatie nu maakt het uit of dat hogedrukgebied nu ten noorden oosten of westen komt te liggen, daarom kunnen ze wel zeggen dat het waarschijnlijk droog blijft, maar niet zo goed wat voor temperatuur en wind(richting) daarbij komt.

di, 27/01/2009 - 15:05
@Cees

Afgelopen nacht vroor het 4 graden in Valkenswaard en rond het middaguur was de 0 graden bereikt. De grond is inmiddels keihard en ontdooit niet echt met actueel + 1,5 C. Ik ben niet deskundig op het gebied van weerkunde. Ik hou wel de korte termijn voorspellingen in de gaten om mijn TF te beschermen na drie opdonders van -20 een paar weken geleden.

Ik heb een korte termijnkaartje van Valkenswaard en voor Edward Almere bijgevoegd.

di, 27/01/2009 - 15:02
@Cees

Valkenswaard

Winterweer.
di, 27/01/2009 - 15:03
@Cees

Almere

Winterweer.
di, 27/01/2009 - 18:11
Matthijss

Tja, het begint er nu wel weer tamelijk winters uit te zien, de pluim van het knmi begint ook schaatsen te suggereren.
Overigens vind ik het als schaatsmaniak ook wel leuk om op dit forum over het weer van gedachten te wisselen, als je op weersites waar de winterliefhebbers zitten zijn er wel erg veel mensen die in een lichte drukdaling bij hawaii aanleiding zien om een siberische winter te voorspellen, zoals edward reeds opmerkte.

di, 27/01/2009 - 18:54
edwardkarin

Kijk even naar de nieuwe GFS 12z, die is nu onderweg, is er bijna al op weeronline, dan daalt de luchtdruk na 3 feb. alweer snel.

Knmi heeft zijn gegevens van het EC. ik heb de EC 12z niet, dus het is wachten op de nieuwe, wat jij ziet is al een oude pluim denk ik.

Men suggereert zoveel, maar echt koud gaat het denk ik toch niet worden.

P.s. waar woon je in Amsteram, prinseneiland toch? Spaarnedammerbuurt.
of was het westerpark, je zegt 600 meter stad naast je tot het Markermeer.

gr. Edward

di, 27/01/2009 - 22:52
Matthijss

Indische buurt, dus niet precies 600 meter, er zit ook nog flevopark en wat ijburg, maar dat is toch allemaal nogal open, ik bedoel weinig dichte stad.
Op zeshonderd meter hemelsbreed houdt de stad eigenlijk een beetje op.
Een vluchtige blik op weer .nl levert een redlijk consistent verhaal op, wel oostenwind, koude, geen echte diepvrieskoude, door hardere wind en aanvoer van warmte uit hogere luchtlagen, prima voor je planten, kunnen hoop ik wel een paar keer -5 hebben. voor schaatsen op de gouwzee hebben we overigens nu niet meer dan drie nachten min 5 met wind nodig, het water en de bodem eronder zijn erg koud, al het koude water van het markermeer wordt de gouwzee ingestuwd door de wind en het zwaardere warme water gaat onderlangs naar friesland, nu dat peesschedeontstekinkje nog.

di, 27/01/2009 - 19:33
kristof p

dalende luchtdruk...dat is iets dat ik nu wel eens graag hoor. dit duid toch meestal op een zuid/west stroming?

gr
Kristof

di, 27/01/2009 - 23:08
Matthijss

vaak wel, maar hoeft niet, bij bulderend koude winters, die in de annalen genoemd worden, 79 en 63, waren er juist ook flinke depressies in het spel,
Buys ballot stelde dat de wind vanhoge naar lage druk stroomt, en met een afwijking naar rechts, en die afwijking is nogal groot, zodat de wind eerder parralel dan haaks op de isobaren stroomt, zeker boven zee.
Kijknaar het de kaartjes hierboven, alsde depressie ten zuiden van ons langstrekt, gaat het harder waaien, en als de kern ergens in belgie ligt hebben we hier noordoostenwind. Extreme transportkou ontstaat vaak door een krachtig hogedrukgebied ergens in scandinavie en een naderende depressie die ten zuiden van ons ligt, kan in het middellandse zeegebied liggen, in 79 werd er ook ergens windkracht 11 gerapporteerd. Zo kan het ook in de tweede helft van de winter onder hogedrukinvloed al behoorlijk warm worden, denk een hogedrukgebhied met de kern bij de alpen, dan hebben we zuidwestenwind, maar die wordt dan met een bocht uit het middelandse zeegebied of zelfs uit afrika hierheen over frankrijk getransporteerd, met ook warmte in de hogere luchtlagen en de invloed van de zon haal je in februari hoge temperaturen dan wordt het gauw 12 graden overdag of meer, maar snachts kun jedan nog nachtvorst hebben door uitstraling.

wo, 28/01/2009 - 00:09
Matthijss

GFS legt nu weer rap een aparte hogedrukkern recht boven nederland, omdat er geen sneeuw wordt verwacht en geen erg koude bovenlucht zou dit tweedingen kunnen betekenen, lichte tot eventueel misschien matige vorst in de nacht en overdag al behoorlijk wat warmer, of, bij vochtige lucht, mist en temperaturen zowel snachts alsoverdag niet ver vanhet vrispunt,
Omdat de gfs kaarten om dezes uur een ander plan laten zien lijkt het deterministische niet erg betrouwbaar, de pluim laat ook een grote spreiding zien, de pluim is wel erg betrouwbaar, diezegt namelijk dat er heel wat mogelijk is. quatemperatuur, maardat de kans op neerslag erg gering is.

wo, 28/01/2009 - 05:44
edwardkarin

Ja Matthijss ik weet het.

De vooruitzichten van het KNMI zijn inmiddels ook ververst, we blijven zo doorsudderen met maxima van rond de +2 a +3 en minima voor Almere rond de -2 a -3 graden, tja van mij mag dit hoor.
Toch is dit gevoelig kouder voor de exoten, want de temp. zal naar gelang deze tijd langer onder het vriespunt zijn dan erboven, dus werkelijke ontdooiing heb je alleen in de zon.

Er tekenen wel veranderingen na 3 februari, veelal met een lagere luchtdruk, maar de neerslagsignalen blijven erg laag.
Maar eens afwachten, ik denk dat de kern boven Italie een diepere oostelijke stroming gaat maken, bewolkt en koud dus vanaf 3 februari.

EC laat mogelijk een zuidelijke stroming ontstaan, maar die lucht is van oorsprong vochtig, met de koudere bovenluchten zie ik mist ontstaan gedurende deze tendens.

Tot 3 februari is de verwachting wel zeker...

wo, 28/01/2009 - 06:58
edwardkarin

Woensdag, 05.30u.

Ik zit in mijn nachtdienst de nieuwe GFS run van 28-01 00z te bekijken de kaarten druppelen op weeronline binnen, de nieuwe kaarten laten een strak hoge drukkern liggen vanaf 1 februari boven Scandinavie, de aanvoer wordt duidelijk oost, maar na 3 februari een splitsing van een nieuwe kern boven GB. dat kan ons voordeel zijn in de minima qua temp. die dan niet zover dalen, de klassieker een laag koerst van noordwest naar zuidoostelijke richting boven zuid-Europa te stationeren.
De druk blijft over +312h dalen, oostelijke stroming.

gr. Edward

wo, 28/01/2009 - 12:10
palmfanatico

Ik heb alle berichten een beetje gelezen, maar het is moeilijk te zeggen wat er komt en niet, het knmi zegt in ieder geval wel dalende temperaturen tot alweer -6 graden, dus het word wel inpakken weer. :S

Minimumtemperatuur (°C) -4 -6/-3 -4/-2 -4/-2 -5/-3
Middagtemperatuur (°C) 2 1/4 2/4 1/3 0/+3
Windrichting ZO ZO ZO O O
Windkracht (bft) 3 3 4 4 4

woensdag 28 januari 2009 03.17 uur

Verwachting 6 tot 9 dagen vooruit
dinsdag 03 februari tot en met vrijdag 06 februari 2009
Grote kans op voortzetting van het huidige weertype.

woensdag 28 januari 2009 03.17 uur

wo, 28/01/2009 - 12:58
Matthijss

Tja als het echt gaat vriezen moet ik me wel zorgen maken over de Peroneus,
die heeft wel forse klappen gekregen.

wo, 28/01/2009 - 22:04
jeremaine

Gevoelsmatig kunnen we volgens mij beter de weersomstandigheden hebben die nu zijn voorspeld, dus lichte/matige vorst in de nacht en overdag zonnig en een fractie boven nul, alles beter dan regen en winterse buien met temperaturen net boven nul. Zie als voorbeeld het weer in Locarno/Ascona, waar zeer veel Trachy's e.d. staan, daar zijn de winterse omstandigheden vaak zoals nu voor de komende dagen wordt verwacht.

Schimmels en ziektekiemen krijgen nu veel minder kans met het relatief droge weer, want vocht in de speer in combinatie met kou is schadelijker voor de palm, of zijn de forum-gebruikers het niet met mij eens?

do, 29/01/2009 - 09:07
edwardkarin

woensdag 04 februari tot en met zaterdag 07 februari 2009
Grote kans (80-90%) op overgang naar een wat wisselvalliger weertype met overdag temperaturen boven het vriespunt en 's nachts kans op lichte vorst.

donderdag 29 januari 2009 03.50 uur

bron: KNMI

do, 29/01/2009 - 16:12
Matthijss

Tja, dat zoudan weer het weerzijndat zo gevreesd wordt, koude noordstroming met nattesneeuw en (forse) nachtvorst. dat hebben mijn plantjes echter zo vaak onbeschermd doorstaan, dat ik me daar ook niet erg druk over maak.
Jekunt overigens, (afgezien van weerhobbyisme) volgensmij het beste het knmi gewoon in de gaten houden, geen speculaties en objectieve informatie over de mate van (on)zekerheid.

vr, 30/01/2009 - 03:35
edwardkarin

GFS 18z bekijken Matthijss van 29 januari, of wachten op de GFS 00z van 30 januari maar die moeten nog komen tijdens dit schrijven, na dinsdag een westelijke stroming, aanlandige wind, verder kan je het wel invullen.
De winterkaars gaat weer uit voorlopig, maar het klokje tikt toch door.

Edward

vr, 30/01/2009 - 16:54
Matthijss

Ik heb het niet meer zo op GFS, iedere zesuur verandert hij. Verder vraag ik me af of ik mijn phoenix nu wel of niet moet inpakken vanavond, ik ga even naar het knmi Al die langetermijnverwachtingen leiden tot valse hoop of valse vrees, en echt duidelijk zijn dekaarten niet, Noch een stabiele omega blokkade, en zeker ook geen warmere westcirculatie, kwakkelen dus, planten kunnen zich niet herstellen, en echt schaatsen zit er ook niet in. verder geen weer om over te klagen vandaag, terrasje gepakt!
Phoenix begint nu wellangzaam aangetast te, raken maar vanuit de periferie, het oude blad gaat er waarschijnlijk aan.

vr, 30/01/2009 - 17:13
edwardkarin

Hoe bedoel je Matthijss, waarom nu paniek, ik had nog gekeken de GFS 06z was nog goed toch, en op het forum weerwoord vallen de kaarten tegen, dat is voor onze plantjes een goed teken, als het voor hun tegen valt krijgen we een weertype die niet winters zal zijn.
Ik zal eens de kaarten bekijken, maar GFS 00z en 06z tonen over +72 uur geen ander beeld.
Ook in de toelichting op het ECMWF model schrijft zachter worden.

Nogmaals de phoenix canariensis gaat het absoluut niet redden, ik had altijd mooie palmen tijdens en direct na een vorstperiode, maar later krijgen ze toch speerrot en het verkleuren van de buitenste bladeren gebeurd zowieso wel, het blijft bij jou lang uit dat zeker.
De minima van een phoenix canariensis ligt ergens rond de -6 a -7 graden, het is ook een zone 9 plant, of bij ons een kuipplant.

Ondanks dat de butia capitata ook wat bruin is, groeit de kern wel weer uit, en ook deze toch veel hardere plant heeft een tik gehad bij mij, maar dat was 4 jaar geleden ook al zo.

Anders de jubaea chilensis maar die is erg duur, en een kleiner exemplaar die ik in de volle grond heb staan, kon ik de speer zo uittrekken, maar die loopt toch weer uit.
Ik had dit namelijk al eerder.

Phoenix heb ik nog nooit kunnen redden de winter 2007/2008 raakte ik een kuipplant kwijt aan speerrot en dat was al een flinke jongen hoor, maar een nachtje -5 a -6 en overdag +2 graden was kennelijk al genoeg, ook deze werdt later pas minder, tot je alles er uit kan trekken en dat stinkt ook nog, gebeurt is het dan.

gr. Edward

vr, 30/01/2009 - 17:40
Matthijss

Het is bij die phoenixen vreemd genoeg juist de speer die zich prima houdt, misschien het zoetst? Er is geen sprake van paniek, maar groeizaam weer zit er nog niet in. Merkwaardig genoeg blijkt de phoenix die twee jaar geleden bijna naeen te late snoeiactie van mijn ex er nu erg fris bij te staan. De aantasting vande buitenste bladeren van mijn twee phoenixjes gaat wel rustig door, maar misschien is dit ook een teken van voortschrijdende winterhardheid, dat de binnenkant later aangemaakt is en dus toen de plant langer buiten stond sterker is geworden. Benbenieuwdof die speerrot nog moet komen, maar de kern ziet er volledig onaangetast uit, de buitenste blaadjes waren al wat gevlekt aanhet einde van de laatste vorstperiode. Ben overigens beniewd hoe die westlandse phoenixen de elfstedentocht doorgekomen zijn, dat blijft een raadsel.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag