Hoe groen is elektrisch rijden nou echt?

Elektrische rijden wordt door veel mensen gezien als een van de oplossingen voor de klimaatcrisis. Omdat elektrische auto’s geen uitstoot veroorzaken, gaan veel mensen ervanuit dat dit beter is voor het milieu dan brandstofauto’s. Toch is er ook een groep mensen die beweerd dat het verschil helemaal niet zo groot is en dat elektrische auto’s ook vervuilend zijn. Wij zochten uit hoe groen elektrisch rijden nou echt is en hoe een laadpunt thuis kan bijdragen aan een nog groenere rijervaring.

Directe en indirecte uitstoot
Om te beoordelen hoe groen elektrisch rijden nou echt is, moeten we kijken naar de productie- en gebruiksfase. De productie van een elektrische auto is in veel opzichten gelijk aan de productie van een brandstofauto. Het grote verschil zit hem in de grote accupakketten die elektrische auto’s nodig hebben om verre afstanden te kunnen rijden. Uit onderzoek is gebleken dat de productie van een elektrische auto, mede door de accu, over het algemeen meer uitstoot veroorzaakt dan de productie van een brandstofauto.

Hoewel de elektrische auto dus met een achterstand begint, produceert deze gedurende de gebruiksfase geen uitlaatgassen meer. Hierdoor wordt de achterstand op de brandstofauto na gemiddeld 39.000 kilometer ingehaald. Gezien de gemiddelde levensduur van een auto ongeveer 220.000 kilometer bedraagt, levert dit een aanzienlijke milieuwinst op. Toch zal het in de realiteit langer duren voordat de elektrische auto groener is dan de brandstofauto. Dit komt omdat veel energie momenteel nog opgewekt wordt door bijvoorbeeld gas- en kolencentrales. Hierdoor is er tijdens het elektrische rijden ook sprake van indirecte uitstoot. Echter, zelfs als er hoofdzakelijk op grijze energie wordt gereden, is de elektrische auto nog altijd groener dan een brandstofauto.

Thuis milieuvriendelijk opladen
In Nederland wordt ruim 44% van alle elektriciteit opgewekt in gascentrales. Het is daarom aannemelijk dat de elektrische auto vaak opgeladen zal worden met grijze stroom. Gelukkig zijn er verschillende opties die ervoor kunnen zorgen dat uw elektrische auto zo groen mogelijk wordt opgeladen. Zo kan het natuurlijk zijn dat u al een energiecontract heeft voor groene stroom. Wanneer u thuis zonnepanelen heeft, is het met verschillende laadpalen mogelijk om uw auto enkel op te laden met zelf opgewekte energie. Wat kost een laadpaal met deze functie? Dat verschilt per merk en type.

Hoe groen elektrisch rijden echt is hangt voor een deel af van de manier waarop de elektrische auto wordt gebruikt en met welke stroom deze wordt opgeladen. Met een eigen laadpaal kan je ervoor zorgen dat je altijd zo groen mogelijk op pad gaat. Ben jij benieuwd welke laadpaal het beste bij jouw situatie past? Bij 50five helpen ze je graag met vrijblijvend en professioneel advies!

Auteur: 
webmaster
Categorie: 
Diverse
omhoog
0 waarderingen.
Ik vind dit een goed bericht

Reactie toevoegen

E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hier invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.
Stel een tuinvraag