Zachte winter???
#1
zo, 26/11/2006 - 16:57
Zachte winter???
Hallo exoten-liefhebbers, ik las een bericht op het forum van de website https://peekURL.com/zr8mRY4 over de komende winter, het gaat om een kersverse voorspelling.
Niemand kan het uiteraard weten maar toch gerelateerd aan het huidige weertype denken veel meteologen dat het zeker zacht gaat verlopen, met soms een uitzondering en wat nachtvorst met ook kans op een paar ijsdagen, maar een sterke koude periode met aanhoudende ondermaatse temperaturen zien ze niet zitten.
Ik lees een en nader in dat forum, hoewel je als exoten liefhebber en liefhebber van warme temperaturen, je snel vervelende reacties terug krijgt, er zitten nogal veel winterfreaks die liever zien dat het -40 gaat worden.
Er wordt ook veel onzin uitgekraamd daar en de een weet het beter dan de ander, ik discusseer weleens mee, maar ik wordt omdat ik bekend sta als warmte liefhebber en exoten liefhebber compleet van de kaart geveegd, geen forum voor mij dus.
Desondanks haal ik er weleens iets uit, o.a. de winter voorspellingen en degene die daarop reageren lees ik graag en daar probeer ik een beeld uit te halen.
Laten wij hopen dat het lekker zo blijft, voor mij mag het vorstvrij blijven, musa basjoo's die doorgroeien in de winter, zou toch wat zijn zeg?
Als iemand iets te vertellen heeft over zijn visie op de winter, dan lees ik dat graag, het is natuurlijk een gerelateerd onderwerp voor onze liefhebberij.
Ikzelf denk dat de koude perioden al aan het afbouwen zijn de laatste 10 winters, daarbij met de globale opwarming die nu sterker doorzet als eerder, verwacht ik soms matige kou en daarbij zal de neerslag bij afkoeling van de lucht veelal in de vorm van sneeuw of natte sneeuw gaan vallen.
Met andere woorden een kwakkelwinter met een zachte stroming.
Wat voor winter het wordt, kun je eigenlijk helemaal niet voorspellen. Dat is gewoon onmogelijk. Het enige wat je kan vaststellen is dat de laatste jaren steeds minder en minder koude periodes voorkomen en als ze er al zijn, zijn ze kort of zeer laat in de winter.
Ik lees ook regelmatig het dorum op weerwoord en 90 % van de weerliefhebbers vind de winter het topseizoen. Hoe kouder en hoe meer sneeuw hoe liever. Sommigen denken echter dat we hier in Scandinavië, Alaska of Siberië wonen en hopen steevast op die gedroomde winter die een maal in de twintig jaar voorkomt, nu mss eerder voorkwam.
Als exotenliefhebber hoop ik dat het zo lang mogelijk zacht blijft en verwacht ik dat er wel enkele koude periodes gaan volgen maar nooit lang. maar het hoeft maar 1 nacht streng te vriezen en dat is genoeg om al verschillende exoten om zeep helpen. Zolang het niet kouder wordt dan -5 tot enkele uren -8, is er niks aan de hand.
ik ben vooral een zonaanbidder en hou van warm weer.....maar ik hou ook van winter.......net als ik van alle 4 de seizoenen hou.
Tuurlijk als exotenfreak zou je het liefst het hele jaar door 20 graden minimaal zien maar de realiteit is nog steeds dat je in Nederland woont....ik kan enorm genieten van de winter en ik vind het dan ook heel vreemd dat de bomen kaal zijn en er een temperatuur is van 17 graden.....het past gewoon niet bij elkaar.
Door die warme temperaturen krijg je gewoon van dat kwakkelweer....veel regen en harde wind...wie zit daar op te wachten? Geef mij maar lekker windstil kraakhelder weer met temperaturen rond het vriespunt....
maar das mijn bescheiden mening.............
Als het voorlopig zo zacht blijft, zie ik wel gevaar voor de reeds ingepakte planten. Eventuele doorgroei, maar ook broei in de bescherming kan problemen opleveren.
Aan voorspellingen doe ik niet. Hoelang is het geleden dat we 2 elfstedentochten achterelkaar hadden?
niet te vlug juigen januare en februare moeten nog komen
Het is wel veel besproken, de warmte nu en de aanhoudende warmte tot half december.
Voor mij mag het.
Wel uitkijken met de al aangebrachte winterdek nu.
gr. Edward
Laat het maar wat kouder en droger worden dan gaan de planten tenminste afgehard de winter in en zijn ze weer een stukkie sterker
voor wanneer er echt wat kou komt!
En ach die bananen zien er bij mj toch al niet meer uit met al die wind,
gr.
Ruud
Nee dat klopt bij mij ook niet meer, alleen de stammen nog ik had de bladeren al afgesneden, vernield door de wind.
Kouder wordt het voorlopig niet, sommigen op dat forum van weeronline, denken dat er iets is maar wat? Het is absurd warm nu, maar ja staat er kou half december tegenover dan is het weer gecompenseerd.
Voor mij mag het zo blijven hoor.
De tuin staat er goed bij vind ik.
het zal onget***eld zon winter worden als we de afgelopen 2 jaar hebben gehad....een pak sneeuw en kou in maart.
De seizoenen verplaatsten zich al heel lang......ik bedoel neem nou de witte kerst...ik kan me er niet eens eentje heugen...en dan ben ik toch al 38 lentes.
Maareehh een witte kerst heeft dan natuurlijk niet zoveel met verschuivingen te maken vind ik. met -3 kun je het ook al voor elkaar krijgen om een witte kerst te zien. En voor de kerst werd het echt wel een keer -3 in al die jaren gok ik (eventueel met neerslag). Het toeval wil alleen dat het niet wit is met kerst, zo simpel zit dat.
Gr. Michiel
nee maar ik ken mensen die in december jarig zijn (ook begin december) die zoiets hebben van: vroeger lag er altijd sneeuw met mijn verjaardag dan was het al echt winter in december....nu bijna niet.
Ach.......het fenomeen "witte kerst" wordt wel erg geromantiseerd. Met mijn 57 jaren kan ik me maar een paar echte witte kerstdagen herinneren, dus laten we niet teveel overdrijven. 't Staat wel leuk op de kerstkaarten, maar de werkelijkheid in ons land is nu eenmaal anders.
...ik heb nog nooit een witte kerst gehad in de 22j dat ik hier rondloop. wel veel regenachtige kerstdagen.
Als het zo doorgaat, zien we nooit een witte kerst meer, daarin tegen kan het ook wel weer zo zijn, dat als de winters zachter worden er meer sneeuw gaat vallen.
Sneeuwval heb je vaak met temp. rondom 0 of net onder 0 en vochtige lucht uit het noordwesten/noorden.
Piet Paulusma heeft de algehele opwarming ook al aangehaald in zijn weerpraatje 2 dagen geleden, dus het begint zich wel te tekenen vind ik.
Let wel, ik lees hier berichten dat het voor een aantal ook wat kouder mag worden, maar als het zo blijft dan blijft je tuin wel intact zoals ie nu is, of het goed is weet ik niet, want insecten zijn er ook nog steeds.
Ik hoop zelf dat we geen diepvrieskou krijgen, want dat geeft ellende voor onze planten, maar koud zal het wel worden, daar ontkom je niet aan denk ik?
Voorlopig nog zacht tot 10 december, verder kan je de betrouwbaarheid van de voorspelling niet meer serieus nemen, voor na 10 december.
Ik ben exotenliefhebber en weeramateur...
Het probleem is dat ik dol ben op palmen,maar ik houd ook van winterweer..beetje tegenstrijdig dus....Ik las dat je meekletst op het forum van weeronline maar daar niet gewaardeerd wordt.
Ik zelf klets mee op het forum https://peekURL.com/zvadLWs en daar worden mensen die van warmte houden wel gewoon gerespecteerd...
Ik zal me gelijk even voorstellen :
Ik ben Roy woon in Vught.
Ik heb een trachycarpus fortunei buiten in pot met 10 cm stam en een Phoenix Roebellini binnen met een stammetje van 15 cm,die groeit aardig op het moment..
Daarbij heb ik vandaag 15 zaden trachycarpus fortunei gezaaid in zaai/stekgrond...
Ik heb de potjes in een plastic kist staan met een glasplaat erop om de warmte te bewaren...af en toe zet ik lamp erboven om het wat op te warmen...Er staat een thermometer in en ik let erop dat de temperatuur boven de 20 C blijft...Ben benieuwd of en wanneer ze gaan kiemen...
Hallo Roy,
Welkom, wat betreft het forum van weeronline, ik ben soms wel erg tegendraads en dat accepteren ze niet, dan loopt het vaak uit op kinderachtige heen en weertjes, al zeg ik hetzelf ik ben er ook schuldig aan natuurlijk.
Tja de winter en jij bent weeramateur, wat is jou idee?
Ik denk dat ie zacht verloopt, met soms een speldenprik, maar over het algemeen zacht.
Ik zit er niet mee als dat zo is, voor mij hoeft het niet ik ben echt een exoten liefhebber en vrees ondanks dat het tot -5 niet nodig is toch altijd voor mijn tuin, tja zo ben ik.
Maar zoals het nu is en voorlopig tot half december blijft is erg extreem lijkt me, mocht de winter zacht verlopen dan word het wel erg vreemd en gaat de opwarming wel snel.
Leuk wat jij doet zelf kweken, ach je bent een exoten liefhebber let maar op, als het eenmaal januari is geweest verlang je erg naar het voorjaar.
Bedankt voor je correcte reactie, heel netjes hoor.
gr. Edward
Ik denk dat het nog lang zacht blijft...
Over het verloop van Januari en Februari durf ik eigenlijk niets te zeggen,het kan alle kanten op! We zullen het wel zien...
Winter na een warm najaar?
Bron: Meteo Consult
Datum en tijd: 8.10.06 06:49
Bij het maken van een ‘winterverwachting’ spelen veel zaken een belangrijke rol. Ondermeer blijkt dat jaren met een druk orkaanseizoen een lichte voorkeur lijken te hebben voor een koud vervolg gedurende de winterperiode. Maar zoals altijd zijn op deze regel ook uitzonderingen te vinden.
Wordt de winter boeiend (met veel vorst en sneeuw) of volgt kwakkelweer? De volksweerkunde is in deze optimistisch, want enkele spreuken luiden: ‘Oktober warm en fijn, het zal een strenge winter zijn’, of omgekeerd: ‘Oktober nat en koel, een zachte winter, voorgevoel …’ Meer statistisch beoordeeld blijkt inderdaad dat de kans op een koude winter na een warme oktober groter is dan andersom. Als bijvoorbeeld gekeken wordt naar oktobermaanden met een gemiddelde temperatuur 11,5 graden of hoger (sinds 1901 waren dat er 15), dan leverden zeven van die winters (exclusief seizoen 2004-2005) redelijk tot flink wat vorst op met een vorstgetal van 100 punten of meer. Het blijft de komende maanden dus spannend!
Vooralsnog blijven de temperaturen hoog voor de tijd van het jaar, mede hierdoor is de overgang van het seizoen alleen maar merkbaar door het korten van de dagen. ’s Ochtends komt de zon pas laat uit bed en gaat ’s avonds vroeg/plots onder. Verder is ook de natuur nog behoorlijk groen.
Een periode met mooi najaarsweer wordt in de volksmond ook wel oudewijvenzomer genoemd. Over de oorsprong van dit begrip lopen de meningen uiteen. Dit is niet verwonderlijk, want het najaar kent verschillende oplevingen met allemaal hun eigen benamingen. In Nederland en Vlaanderen wordt een zomerse periode rond 29 september het Sint- Michielszomertje genoemd. Begin oktober heet zo’n periode Kranenzomer, rond 11 oktober het Sint Gummaruszomertje en rond 11 november spreekt men van de Sint-Maartenszomer. In het noorden van Amerika noemt men mooi nazomerweer ‘Indian Summer’.
Wie niets aan het toeval wil overlaten, kan in het najaar voor een zonvakantie ook naar het zuiden van Europa gaan, maar in tegenstelling tot in de zomermaanden is het weer daar dan niet altijd meer even stabiel. Oktober en november zijn in het westelijke en centrale beken van de Middellandse Zee relatief natte maanden. Vooral door het warme zeewater worden in deze periode buien gegenereerd. Voor vrij stabiele zomerse omstandigheden zijn het zuiden en zuidoosten van Turkije, evenals de noordkust van Egypte een betere keus. Statistisch raakt het weer daar pas vanaf half november in verval.
Wat de ‘winterverwachting’ ook is of de winter gaat brengen. Ik verlang nu al naar de tijd dat ik weer in de tuin kan werken!
Ik weet niet of er een lijn in zit, ik denk gewoon op dit moment dat je serieuze kou kan verwachten eind januari, omdat dan de afkoeling het grootst is, maar voorlopig laat de winter zich nog niet zien, zeker in 2006 niet meer.
Het hoge drukgebied lijkt af te koersen naar de Balkan eind december, zo blijven we onder rustige omstandigheden en veelal droog weer.
Dan komt de weg wel weer vrij voor storingen, dus januari zal wel weer wisselvallig beginnen en nat wellicht... hoe verder dat kan niemand vertellen.