19 ) Ensete ventricosum

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 06/12/2008 - 21:26
ed ressiv

19 ) Ensete ventricosum

Tekst overgenomen uit;
Burnie, G. et al, (1999) Botanica (Nederlandstalige editie), p. 329.
(isbn 3-8331-1254-9)

Voorstellen van de Ensete
De 7 soorten van dit opmerkelijke geslacht van reusachtige tropische kruiden werden vroeger tot het bananengeslacht Musa gerekend dat ongetwijfeld de nauwste verwanten bevat. Ze zijn inheems in de Afrikaanse en Aziatische tropen en hebben een onvertakte, ondergrondse stengel waaruit een enkele, op een stam lijkende valse stengel groeit. In het midden van de kroon, die bestaat uit grote,uitwaaierende bladeren,vormt zich een bloeistengel met een hangende aar met bloemen die half verscholen zitten tussen grote schutbladen. Na het rijpen van de banaanachtige vruchten sterft de plant af.
Het zijn imposante, zij het kortlevende sierplanten.
Cultivatie;
Zet deze niet winterharde planten in de volle zon of halfschaduw in een rijke, vochtige maar goed doorlatende grond, beschut tegen de wind. In het voorjaar zaaien; zonder een warm zaaibed verloopt het kiemen grilliger.

Bron; Lodewijk.p van dit forum.
De tekst is ongewijzigd, alleen de plantennamen zijn nu steeds voluit genoemd.

Het verschil tussen Ensete ventricosum en Ensete ventricosum 'Maurelii' is er eigenlijk niet, het is hetzelfde soort alleen 'Maurelii' heeft een rode kleur.

1. Zaden oogsten
2. Zaaien en zaad behoeftes
3. Zaailingen
4. Water, grond en bemesting
5. Licht en Temperatuur
6. Groei, bloei en scheuten
7. Overwintering

(1). Zaden oogsten ( zaden te koop op verscheidene sites)

De zaden oogsten is makkelijk zodra je Ensete ventricosum in bloei hebt zullen er snel bananen vormen die niet eetbaar zijn, je kan ze laten rijpen door de banaan weg te laten rotten op eigen risico.

(2). zaaien en zaad behoeftes

Planten van de zaden de zaden zijn makkelijk te planten en zijn vrij groot, laat ze 24 of 48 uur weken op 30 C maar niet langer dan dat anders ontkiemen ze nog moeilijker.
Leg er een dun laagje zand overheen, de beste grond om ze in te planten is zaaigrond met wit zand en een beetje turf aangezien de PH licht zuur moet zijn voor de zaden en de zaailingen.

Ze hebben een temperatuur minimaal van 20 C nodig om te ontkiemen, in tegenstelling tot andere bananen hebben ze geen temperatuur fluctaties nodig om te ontkiemen hoewel dit wel het kiemprocess versnelt. (dus overdag bijv op 30 graden houden en s'nachts op 20 , 15 kan maar er ontkiemen minder zaden)

Wel belangrijk is dat de zaden veel licht krijgen het is bekend dat bananen planten sneller kiemen als ze op een lichte plaats worden gezet het liefst zon wanneer mogelijk is.

(3).Zaailingen

Wanneer de zaden uit zijn gekomen laat ze dan groeien en ga ze niet meteen verpotten omdat ze erg gevoelig daar voor zijn, daarom laat ik ze in bakken met zand ontkiemen en niet in zipbags.

De kiemelingen niet in direct zonlicht zetten en niet nat houden maar alleen vochtig, vochtige lucht zorgt voor snellere groei en mooiere bladeren.

(4). Water grond en bemesting

Deze banaan houd van een licht zure , organisch voedingstof rijke grond. Goede drainage raad ik persoonlijk aan zolang je maar een vochtvasthoudende grond gebruikt.

Hoe vaak water geven hangt af van de hoeveelheid zonlicht en de temperatuur vanaf 20 C een keer per week bewateren.
Ik heb een klein experiment gedaan met deze banaan omdat er op veel forums berichten staan dat deze banaan snel het loodje legt door veel water en daardoor niet geschikt is voor een nat klimaat.

ik heb 3 weken lang mijn Ensete ventricosum 'Maurelii' verzopen in een grote pot met veel organische en rottend materiaal op de grond en onder in de pot + overbemesting.
hij leeft nu nog en groeit zelfs sneller, hij heeft ook de schimmels overleefd.
ze zijn geschikt voor een vochtig klimaat.
Hij mag niet uitdrogen zelfs niet in de winter, in de winter licht vochtig houden !

Ze houden van veel mest , gebruik daarom ( als ze iets ouder zijn ) een sterkere mestof, langzaamwerkend kan ook zolang er maar veel stikstof in zit. alle bananenplanten houden van veel stikstof.

za, 29/12/2007 - 17:10
ed ressiv

Vervolg; Bron, Lodewijk.p van dit forum
(5). Licht en temperatuur.

Deze banaan houd wel van en hoge temperatuur mits het niet droog is in de lucht, bij hete droge zomers zal deze banaan in de zon snel verkleuringen krijgen dus dan kan je hem beter in semi-schaduw zetten. qua licht accepteerd hij veel. persoonlijk vindt ik hem qua uiterlijk beter tot zijn recht komen in halfschaduw.

(6)Groei en bloei en scheuten

Het is een snel groeiende plant en is ook geschikt voor binnenshuis, als alle voorwaarden boven nagekomen worden zal dit zijn groei zijn.

Binnen zonder zonlicht, wel daglicht 20 C' : een blad per drie weken soms per twee weken

Binnen met kunstmatige belichting 20 C : een blad per 2 weken hij groeit minder in hoogte.

Binnen met zon 20'C : een blad per anderhalf week, hij groeit meer in hoogte, buiten met zon op 20 C' groeit hij ongeveer ook zo.

Buiten in de Zomer 25 C' 30 C' veel zon of halfschaduw: een blad per week.

Buiten 10 to 15 C: groeit weinig maar meestal een blad per paar weken.

Hij kan tot 9 meter groot worden maar in mildere klimaten zal het hooguit 4 meter zijn.
http://tinyurl.com/y57jz53o

Bloeien doet hij zelden in dit klimaat
Hij maakt geen zijscheuten aan (''pups'') het komt wel voor dat de plant onder enorme stress dit doet.

(7) Kou en overwintering

Ik wil eerst zeggen dat de Ensete ventricosum 'Maurellii' mooiere kleuren krijgt mits het kouder word, hoe kouder hoe roder de bladeren daarom vinden veel mensen het waard om hem buiten te laten staan en zelfs te laten overwinteren.
de Ensete ventricosum heeft dat niet, alleen de 'Maurelii' heeft rode bladkleur.

Wat gebeurt er bij welke temperatuur, schade aan plantendelen ?

Bladeren gaan er slecht uitzien iets boven het vriespunt 2/ 3 graden krijgen mogelijk bruine vlekken of gaan iets slap hangen ( hangt ook af of hij afgehard is en beschermd staat )

Stengel krijgt alleen onder 0 graden schade en de bladeren gaan bij onder de 0 ook kapot , toch kan deze banaan best wel ''een'' nacht - 2 hebben zonder veel stengel schade.

De wortel moet volgens testen in verschillende klimaten winterhard zijn tot -6,5 graden.

Overwintering hoe ?

De stam en bladeren door de winter krijgen is mogelijk door hem binnen te halen of om er een kas om heen te maken en te verwarmen. de bladeren afknippen en de stengel inpakken met hooi garandeerd niet overleving van de plant , gebruik van kerstverlichting is wel mogelijk maar de banaan word er niet mooier op en het is veel werk.

afknippen van de stengel tot 10 cm boven de grond kan ook, dikke laag hooi en bladeren overheengooien en zorg dat er geen water bijkomt i.v.m vorst ( gebruik plastic of iets dergelijks ). na het afknipper kan je hem ook uitgraven en binnenhalen dit kost weining ruimte.

Hij moet sowieso uit de wind staan dus beschermd het is geen windbestendige plant de bladeren scheuren snel, wind = ook meer kou

Het is geen betrouwbare plant om buiten te overwinteren, ik heb een winter hem overwinterd en de volgende winter die vrij mild was heeft hij het loodje gelegd (stam afgenkipt en de wortel grond beschermd) mogelijk door schimmel.

ik heb verscheiden berichten gelezen in Engeland waar mensen hem bij milde winters verscheiden keren hebben overwinterd.
ook in Amerika in SE Tennessee zone 7b hebben ze hem met succes kunnen overwinteren door hem tot de grond af te knippen en te beschermen. Ik denk dat je op deze manier hem tot -6 kan beschermen maar zal niet gegarandeerd overleven, -3 is geen probleem voor de wortel.
uiteraard hangt het er ook van af hoe oud de plant is, groter exemplaar overleefd het waarschijnlijk beter.

Kroisos:
26-12-2007 hoi,
Ik heb toch andere ervaringen met het overwinteren van de Ensete ventricosum 'Maurelii' . hier rotten ze weg als je ze nat en koel overwintert. tijdens de zomer mag je ze zowat verzuipen maar tijdens de winter behandel ik ze als een cactus en geef ze niks van water meer tot ze terug naar buiten mogen ook al het water dat in de bladoksels staat giet je best uit voor je ze naar binnen haalt.

Tip, als je van je moederplant een hoop scheuten wilt hebben moet je de moederstam afsnijden tot bijna aan de wortels,je mag zelfs de moederstam compleet laten rotten! na een tijdje gaan er massa's nieuwe scheuten opkomen die je later kan wegsnijden en oppotten. de nieuwe scheuten zijn ook wat beter bestand tegen de kou dan de moederplant.

gr
kristof

wo, 26/12/2007 - 19:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ensete ventricosum
(kuipplant, Arboretum Het Leen Eeklo/B - JDL/02AUG2004)

19 ) Ensete ventricosum
wo, 26/12/2007 - 19:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ensete ventricosum 'Maurelii'

(kuipplant, Arboretum Het Leen Eeklo/B - JDL/02AUG2004)

19 ) Ensete ventricosum
wo, 26/12/2007 - 22:34
ed ressiv

Ensete ventricosum.
Foto via Lodewijk.p

19 ) Ensete ventricosum
wo, 26/12/2007 - 23:26
ed ressiv

Ensete ventricosum 'Maurelii'
Foto; Lodewijk.p

19 ) Ensete ventricosum
wo, 26/12/2007 - 23:26
ed ressiv

Ensete ventricosum 'Maurelii' in bloei.
Foto via Lodewijk.p

19 ) Ensete ventricosum
vr, 17/07/2009 - 10:16
lily-anne

Ik dacht dat de ensete ventricosum maurelli nooit bloeide - heb ik het verkeerd of is dit een getrukeerde foto
groetjes
Lily-Anne

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag