Ascocenda Princess Mikasa blue

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 17/12/2008 - 15:23
Tinus79

Ascocenda Princess Mikasa blue

Hoi,

Inmiddels heb ik een aardige verzameling orchideeen. Wat ik nog graag zou willen is een Vanda/Ascocenda. En na wat lees- en kijkwerk op internet is mijn oog gevallen op de Ascocenda Princees Mikasa blue.
Heb ik het nou goed begrepen dat dit ook een Vanda (achtige) is, maar dan iets kleiner van stuk en een betere groeier/bloeier?

De meeste foto's van Vanda's die ik zie zijn Vanda's die voor het raam hangen. Bij mij is dat geen optie, omdat ik daar in de zomer echt (hete) zon heb vanaf een uur of 2 a 3. Voor zover ik begrepen heb is dat niet goed voor de plant.
Ik zou deze Vanda (mag ik die Ascocenda zo noemen eigenlijk?) daarom graag bij mij thuis aan de muur hangen. Het is een mooie grote witte muur, met verder niets eraan en de groene bladeren en blauwe bloemen lijken me zo mooi afsteken tegen die muur. Die muur is vlakbij dat raam (maar daar komt de zon dan pas einde van de middag op). Zou dat licht genoeg zijn? En niet te heet/brandend?

Ook vraag ik me af hoe mensen hun Vanda's besproeien, water geven, nat houden etc. Als je de loshangende wortels wilt besproeien, dan worden je ramen toch elke paar dagen kletsnat? En het drupt allemaal op de vensterbank of vloer...? Elke paar dagen de plant daar weghalen en ergens anders besproeien en uit laten druppelen lijkt me ook niks.
Zijn er hier mensen die hier ervaring mee hebben? Hoe doen jullie dat?

En dan rest mij nog de vraag of iemand weet waar ik deze Princess Mikasa blue (goede kwaliteit, maar toch ook niet te duur) kan kopen.

Alle informatie die jullie verder nog hebben over de(ze) Vanda is welkom.

Groet,
Tineke

wo, 17/12/2008 - 16:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vanda's worden in de praktijk nauwelijks gehouden. Het zijn bijna altijd Ascocenda (= Ascocentrum x Vanda). Een uitgebreid verhaal is te vinden bij de NOV: https://tinyurl.com/yyo3vbya Lees ook de twee vervolgen.

Dat lekken kun je voorkomen door hem in een grote vaas te kweken. Zelf heb ik deze Princess gewoon voor het raam hangen en ja, dat druipt op de vloer: daar kunnen de plavuizen wel tegen. Zomers speelt hij buiten. Dan krijgt hij de natuurlijke regen + 1x per week verdunde mest (1/10 aanbevolen hoeveelheid). Bloeien doet de plant 1 a 2 keer per jaar.

Ascocenda's bij tuincentra hebben vaak al zoveel van mishandeling te leiden gehad dat er veel ernstig verzwakt materiaal tussen zit. Bij goede orchideeen verkooppunten in NL/Be kun je echter goed terecht. Deze kun je o.a. vinden bij NOV.

Ruud

wo, 17/12/2008 - 16:37
Tinus79

Bedankt voor je snelle reactie Ruud.
Op het forum van NOV zag ik inderdaad ook dat iemand heel succesvol Vanda's in vazen kweekt. Persoonlijk lijkt me dat minder mooi. Maar ja, misschien wel handiger met nattigheid.

Vanaf wanneer kan de Vanda ongeveer naar buiten? En wanneer moet ie weer naar binnen? Welke temperaturen kan ie hebben bedoel ik dus eigenlijk.

Groet,
Tineke

wo, 17/12/2008 - 20:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bij mij gaat deze zo eind april naar buiten en ergens in oktober naar binnen. Beetje afhankelijk van het weer. Nachtvorst kunnen ze echt niet hebben maar verder kunnen ze buiten aanzienlijk beter tegen kou en vocht dan binnen.

Ruud

wo, 17/12/2008 - 21:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb een stuk of 10 Vanda's, de oudste is nu 5 jaar en bloeit meerdere keren per jaar. Ze hangen bij mij in de zomer buiten en in de winter aan een raam in een koele kamer, ze krijgen dan in de badkamer om de paar dagen een douche en dat afdruipen duurt niet lang. Daar waar ze hangen staan dan weer grote schalen met andere orchideeën op de tabletten die dan het nog eventuele overgebleven afdruipsel opvangen zonder dat het op de vloer terecht komt. Ascocenda's heb ik zowel met loshangende wortels als in bark en die doen het ook allemaal goed, maar die heb ik nog niet zo lang, is nog even afwachten.

vrgr.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag