bitterzout

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 21/02/2016 - 10:50
Fanny

bitterzout

Beste plantenliefhebbers,
Ik liep gisteren door de Intratuin, en bij de orchideeën stond een spray om de bladeren van orchideeën te bemesten ik vroeg mij af of dit ook met bitterzout zou kunnen.
groetjes Fanny

zo, 21/02/2016 - 15:28
RdB

Geen van beiden. Pure onzin.
Ten eerste heeft een blad alleen aan de onderzijde huidmondjes, dus sprayen aan de bovenzijde helpt niet. Ten tweede zijn de huidmondjes bij de meeste orchideeen alleen 's nachts open (Crassulainfo-icon Acid Metabolisme oftewel CAM) Dus overdag sproeien zet alleen maar zout af. Ten derde kan ik mij niet voorstellen dat orchideeen, al zouden de huidmondjes openstaan en zou daar zout water in terecht komen daar blij van worden. Want hoe voorkom je overdosering (met verbranding of vergiftiging als resultaat).
Conclusie: mesten doe beter via de wortels. Die zijn er op gebouwd.
Hier een interessant verhaal over bladbemesting bij tuinplanten:
https://tinyurl.com/yxf7cv3d

zo, 21/02/2016 - 22:37
Fanny

Bedankt voor de uitleg Rdb
Ik zal de link eens lezen.
groetjes Fanny

zo, 28/02/2016 - 12:23
niekh

Het artikel dat hierboven staat gaat over tuinplanten, niet over orchideeën. Uit onderzoek blijkt dat de opname van meststoffen via het blad bij orchideeën juist wel effectief is. De opgenomen stoffen worden sneller teruggevonden in de plant en met name in de pseudobulben. Bij bemesting via wortels wordt over het algemeen een groter percentage van de meststoffen opgenomen, maar dat gaat veel langzamer. Omdat orchideeën vaak in zeer open media groeien of zelfs zonder medium (denk aan vanda's) is die manier van voeden en veel meststoffen dus niet lang genoeg bij de wortels blijven wordt dit voordeel weer teniet gedaan. Uit onderzoek blijkt dat het uiteindelijk weinig verschil maakt of er via wortel of blad gevoed wordt. Beiden leveren per saldo hetzelfde resultaat. Voor planten met een slecht wortelgestel of met een echt tekort aan meststoffen is bladbemesting beter omdat het sneller gaat. Juist omdat de opname via blad zo snel gaat is het belangrijk de dosering laag te houden, anders vergiftig je de plant. Ik heb zelf ooit met bitterzout bladbemesting een paar planten proberen te redden en binnen 24 uur de dood in gejaagd. Met Peters-mest en nog meer met de kristalvormige Miracle-Gro in lage dosering heb ik als bladbemesting goede ervaringen.

Onderwerp gesloten