Brede wespenorchis spontaan in mijn tuin.

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 11/03/2016 - 22:43
Alice 777

Brede wespenorchis spontaan in mijn tuin.

Ik woon nu 5 jaar in dit huis. Ik heb een hoek huis. Achter de inrit heb ik een stuk beetje rommel tuin, groeit veel klimop, en licht veel kreupel hout. Daartussen staat een muur, en daar achter licht zeg maar de (echte) tuin. Nu vond ik vorig jaar 3 Brede Wespen orchis in dat stuk tuin achter de inrit. Zag meteen dat het een orchidee was, maar wist nog niet welke, dus ging ik het internet afzoeken. Toen vond ik een plaatje van de wespen orchis, ik dacht, dat is hem. Maar ik weet dat er veel zijn die op elkaar lijken, dus wist het nog niet 100% zeker. Maar toen las ik dat ze het goed doen tussen klimop en kreupel hout, ja toen wist ik het zeker, hahaha.
Maar ik weet bijna zeker dat hij al die jaren ervoor dat ik hier al woon er niet stond, want dan had ik dat zeker wel eerder gezien. Maar er groeit dus daar wespen orchis van nature. Heb hem helaas moeten verplanten omdat we dat stuk tuin gaan opknappen, en dan zou die zeker het lootje leggen. Dus ik heb hem vorig jaar met een grote kluit uit gegraven, en op een schaduw plekje in de (echte) tuin gezet. Hopelijk komt ie terug dit jaar.
Mijn vraag is dus, als die terug komt, wanneer kan ik ongeveer verwachten dat ie zijn kop boven het zand steekt ? En dat zou dus ook betekenen dat die schimmel waar ze mee in symbiose leven in mijn bodem zit, of niet ?
Groetjes Alice

Brede wespenorchis spontaan in mijn tuin.
zo, 13/03/2016 - 03:08
Goudviskweker

Het lig er aan hoe diep je hem heb ingegraven.

zo, 13/03/2016 - 12:15
Libosa

Ik heb geen flauw idee of hij het verplaatsen zal overleven, orchideeën kiezen vaak hun eigen plekje in de tuin, is tenminste mijn ervaring. Maar wat gaaf, dat hij spontaan in je tuin gekomen is, ben een tikkeltje jaloers ;)
Het zou leuk zijn als hij ook weer terugkomt en inderdaad wat jammer, dat je hem moest verplaatsen, wat ik me ook wel weer kan voorstellen. Misschien toch ook weer een beetje een rommelhoekje van maken met wat dode takken en zo als dat toch de omgeving is, waarin hij het liefst groeit. Of het ook zo werkt, weet ik niet, maar het kwam wel in mij op...
Zelf heb ik ook een paar tuinorchideeën: bosorchis en gevlekte rietorchis, Venus vrouwenschoentje en herfstschroeforchis, maar de laatste 2 doen het niet zo geweldig meer :( De andere 2 doen het echter prachtig en zaaien zich uit, waarover ik me soms kan verbazen, waar ze dan terecht komen om aan te slaan.
Ik hoop echt voor je, dat hij weer terug komt en hopelijk heeft iemand een helder antwoord op je vraag.
Groetjes Lily

zo, 13/03/2016 - 12:51
Alice 777

Misschien niet het beste idee, maar ging niet anders. Ik heb hem bloeiend verplaatst, en dus net zo diep terug in de grond gedaan als dat ie stond. Hij heeft daarna gewoon door gebloeid en daarna zelfs zaad gevormd. Heb hem ook altijd als het even niet regende, water uit de vijver gegeven, in plaats van kraan water, want kraanwater zijn ze ook geen fan van.
En ik had nog wat zaad van de riet orchis, wel al oud, uit 2008, maar ik meen ergens gelezen te hebben dat het zaad van deze vrij lang kiem krachtig blijft. Dus dat zaad heb ik gezaaid op de plek waar de wespen orchis voorheen stond en ook een deel waar de wespen orchis nu staat. Ben benieuwd of het werkt. Ach ja we zien wel, was een klein werkje,en nee heb je, ja kun je krijgen ;-)
En op het deel waar de wespen orchis nu staat, heb ik inderdaad ook meteen een klimop geplant. Verder staat er maagdenpalm en varens, want dat stuk is echt helemaal schaduw, daar groeit niks anders.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag