cambria odonto glossum

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 09/05/2007 - 22:40
laura baijens

cambria odonto glossum

ik heb deze Orgidee gekocht en nu heb ik het idee dat hij in een erg klein potje zit, de wortels komen er aan de bovenkant uit.
moet ik hem overplanten en zo ja moet dit in speciale grond.
ik heb helemaal geen ervaring met orgideeen maar ik wil er graag meer over weten.

alvast bedankt
groetjes laura

wo, 09/05/2007 - 23:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik dacht heel even dat het over orgieën ging, maar het zal dan toch over orchideeën gaan.
Het is normaal dat er bovenaan wortels gevormd worden en als je gaat verpotten moet dit inderdaad in speciale orchideeëngrond.

vrgr

wo, 09/05/2007 - 23:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik neem aan dat je de naam overgenomen hebt van het kaartje bij de plant. Helaas klopt daar helemaal niets van. De kweker of handelaar maakt er (zoals helaas wel vaker) een puinhoop van de naamgeving.

De naam Cambria hoort maar bij één hybride: De Vuylstekeara Cambria "Plush". Dit is een kruising uit 1931 die vanwege zijn mooie bloem en gemakkelijke kweek zeer populair is geworden. Vanwege zijn populariteit zijn er vele kwekers die totaal andere hybrides met de naam Cambria tooien want dat verkoopt zo lekker. Inmiddels is er een grote groep hybriden ontstaan die onder deze naam verhandeld wordt. Zo worden nu veel zogenaamde multihybriden (hybriden die zijn ontstaan uit kruisingen uit meerdere geslachten) Cambria's genoemd. Voor de verzorging thuis maakt dat weinig uit, alle soorten worden als de Vuylstekeara verzorgt. De Vuylstekeara zelf is ook een meergeslachten hybride onstaan uit kruising van Cochlioda, Miltonia, en Odontoglossum (dat is dus één woord maar zelfs dat ontgaat de kweker).

Ruud

wo, 09/05/2007 - 23:45
laura baijens

bedankt voor jullie reaktie, maar nu weet ik nog niet of de plant in een grotere pot moet je of nee.
sorry maar ik weet nog niets van deze mooie planten, vandaar dat ik inderdaad de naam heb overgenomen van het kaartje dat er bij zat.
maar het is nooit te laat om dingen te leren zeggen ze.

wo, 09/05/2007 - 23:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nog wat over de verzorging: zet de orchidee in goed drainerende orchideeën grond. Verpot of na de bloei of wanneer de nieuwe scheuten'minimaal 5 cm groot zijn. Als de bloei achterblijft enige weken iets kouder zetten, ook na de bloei is een lichte rust (iets koeler en droger) bevoorderlijk. 's Zomers mag de plant buiten spelen, dat komt groei en bloei ten goede. Hij zal dan in de herfst/winter in de kamer bloeien. Verder veel licht maar geen direct zonlicht. De oude bloemstengel kun je na de bloei verwijderen, deze zal niet herbloeien.

Ruud

wo, 09/05/2007 - 23:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Oh ja: orchideeen worden beter in te krappe dan te ruime potten gekweekt, het feit dat er wortels boven op komen is normaal voor een epiphyt. Verpot eens per twee/drie jaar. Of jouw orchidee nu of volgend jaar verpot moet worden is op afstand moeilijk te beoordelen. Als de "grond" er nog gezond uitziet zou ik een jaar wachten.

Ruud

wo, 09/05/2007 - 23:48
laura baijens

dank je ruud, ik ben nu al weer wat wijzer geworden.

do, 10/05/2007 - 23:46
Spatho

Als je een foto van je plant plaatst kunnen we je misschien nog wat meer helpen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag