De lusten en lasten van een orchidioot

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 29/09/2011 - 17:42
Draco

De lusten en lasten van een orchidioot

Nadat ik enkele jaren succes had met één Phalaenopsis, kreeg ik vorig jaar zin om de collectie uit te breiden, zodat ik nu een heel kleurenspectrum heb.
Ik deel sindsdien mijn belangstelling voor dit geslacht met een kudde wolluizen, die ik met wisselend succes poog te bestrijden. Vooralsnog is de tussenstand onbeslist. Tussen de bloeiperiodes sproei ik met Calypso, maar steeds ontspringt een aantal deze dans. Nu de planten weer bloeien jongt het grut weer aan en is mijn enige strijdmiddel de penseel gedoopt in geestrijk vocht. Soms resteert alleen de radicale oplossing GFT. Minder planten en grotere tussenruimtes maakt de zaak dan enigszins beheersbaar.

Groet,

Draco

do, 29/09/2011 - 17:51
Tippi

Voor een horrorverhaal te zijn vind ik dit prachtig geschreven!

Ik heb al gemerkt dat er hier zijn die Admire gebruiken (niet alleen spuiten
maar ook in het gietwater, en ik weet niet of dit in België ook zo heet en
verkrijgbaar is), natte tabak op de bark heb ik hier ook al zien passeren, en
alles afnemen rondom met (pure?) alcohol.
Gelukkig voor mij heb ik al deze zaken nog niet zelf moeten uitproberen. Voor
meer tips kijk je best even naar een topic hier iets onder, 't geeft zelf aan
dat het over de wolluis gaat.

Succes!

vr, 30/09/2011 - 00:09
Draco

Admire staat ook in mijn gifkabinet, maar mijn streven is toch om zonder bestrijdingsmiddelen te werken. Met de overgrote meerderheid van mijn planten is nooit iets aan de hand, die staan 's zomers buiten. Met tropische kamerplanten heb je bijna altijd sores. Calypso zou ook een systemische werking hebben via opname door het blad; of dat ook geldt voor Phalaenopsis?
Afwisseling van middelen is zeker een optie om resistentie te omzeilen. Maar zonder duurzaam resultaat rest alleen nog de GFT bak. Ik heb dit voorjaar enkele aangetaste planten naar buiten verbannen. De orchideeën bleken meer koudebestendig dan gedacht. Pas door opkomst van het slakkenlegioen legden ze het loodje.
Ik heb ook even bij juffie gekoekeloerd, dompelen is het beste lees ik daar volgens Ruud. Ook een heel gedoe met een emmer en handschoenen en waar laat je het resterende gif na afloop? Dan toch maar liever wegkieperen en een nieuwe 'schone' plant gekocht.

vr, 30/09/2011 - 03:02
Sjaaks

Wolluizen kunnen ook leven op de wortels, daarom ontkom je naar mijn idee niet aan dompelen van de bark als je ze wilt bestrijden bij Phalaenopsis.
Kwekers gebruiken ook gif, dus zo milieu vriendelijk is je nieuwe plantje niet als je ze vervangt ;-)
Just my 2$centjes.

Groetjes Nicole

za, 01/10/2011 - 01:34
Draco

Ik dacht dat die wortelluis worden genoemd en ja biologisch gekweekte sierplanten zul je niet vaak aantreffen. Phalaenopsis wordt echter via weefselkweek vermeerderd. Dus als er bij de verdere opkweek net zo schoon wordt gewerkt zou wolluisinfectie niet op moeten treden. Waarschijnlijk raken planten besmet als ze bij het tuincentrum te lang in de verkoop staan.

za, 01/10/2011 - 02:12
Sjaaks

Ik heb een paar jaar terug tijdens de wintermaanden Orchideeën van een vriendin verzorgd, met wolluis. Ze raakte de besmetting maar niet kwijt. Ze had twee opvallende dingen tegen me gezegd: ze zaten alleen in haar Phalaenopsissen en ze behandelde alleen die planten waar ze een besmetting op zag.
Omdat ik destijds zelf zo'n 80tal Orchideeën in huis had heb ik ze opgevangen op voorwaarde dat ik ze zowel mocht spuiten als dompelen. Allemaal... ook de planten waar niks op zou zitten volgens haar. Ik hield haar planten trouwens op een gesloten kamer waar ook mijn katten geen toegang hadden.
Terwijl ze over haar planten vertelt (de dag dat ze gebracht werden) zagen we de krengen ook op wortels van een Phalaenopsis equestris. Halverwege de pot zwaaiden ze naar ons achter het raampje.

Ik ben de planten gaan spuiten met Admire en als uitvloeier een beetje afwasmiddel. Al na de eerste behandeling bleek dat er een flink 'nest' zat in haar grote Paphiopedilum. Eerst totaal verborgen maar naar boven komen 'zwemmen' doordat flink gespoten had. Potten ook gedompeld. Resultaat, de besmetting was eindelijk na 2 jaar sukkelen van haar kan opgelost.
2 x gespoten en 2 x gedompeld in 21 dagen tijd.

Kwekers kunnen nog zo schoon werken maar schadelijke insecten komen gewoon de kas invliegen hoor. Daar helpt niets tegen behalve... juist ja... al zullen er ook best kwekers zijn die bv natuurlijke vijanden in zetten.

Helaas zie ik regelmatig in bloemenwinkels en tuincentra planten die duidelijk wolluis of bv spintmijt besmetting hebben. Voor mijn gevoel kun je wel planten vervangen, maar met elke plant die je binnenhaalt haal je ook weer een mogelijke besmetting binnen.

Wolluizen maar ook mijten kunnen zich ontzettend goed verstoppen, in het hart, tussen de bladeren aan de stam. Ver buiten jouw oog... slapende ogen aan bloemstengels zijn ook favoriet en zelfs in een gesloten bloemknop (zonder zichtbare schade) kun je ze aantreffen!

Succes met je wolluizen probleem. Meer afstand tussen de planten zal zeker helpen.

Je bracht met aan het twijfelen door je opmerking over wortelluis en ik ben gaan zoeken naar de levenscylcus van de wolluis.

Op https://tinyurl.com/y2lqrm2d
vond ik het volgende (ook elders bevestigd gevonden):

Seasonal History
Mealybug over-winter in the soil on roots or on the plant. They hide in crevices on the bark, under loose bark and other protected areas such as curled leaves.

Beknopte vertaling voor wie het Engels niet machtig is:
Wolluizen overwinteren in de grond op de wortels van de plant. Ze verbergen zich in in kleine holtes in bast, onder losse bast en andere beschutte plaatsen zoals onder gekrulde bladeren.

Groetjes Nicole

za, 01/10/2011 - 02:14
Sjaaks

Nog een PSje,
vrouwelijke wolluizen kruipen alleen, de mannetjes kunnen vliegen dus zou voldoende afstand deels moeten kunnen werken.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag