Hoe je een duurzaam lichtplan maakt voor in huis: 10 tips

Als je wilt dat je huis duurzaam is, is het belangrijk om te investeren in goede verlichting. Goede verlichting draagt niet alleen bij aan een aangename sfeer in huis, het is ook beter voor het milieu. In dit artikel geven we je 10 tips voor het maken van een duurzaam lichtplan voor in huis.

Tip 1: Gebruik natuurlijke lichtbronnen
Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke lichtbronnen. Zorg ervoor dat er voldoende ramen zijn in huis en zet de gordijnen open wanneer het licht buiten goed is. Op die manier hoeft je verlichting minder vaak aan te staan en bespaar je energie.

Tip 2: Maak gebruik van LED-verlichting
LED-verlichting is steeds meer in opkomst. Dat is niet voor niets, want het is een stuk energiezuiniger dan traditionele (gloeilamp)verlichting. Als je de verlichting in huis wilt vervangen, is het dus verstandig om te kiezen voor LED-lampen. Daarnaast zijn er steeds meer (slimme) LED-lampen op de markt die je met je smartphone of tablet kunt bedienen. Je kunt alles gemakkelijk online bestelling bij een webshop in duurzame verlichting.

Tip 3: Let op het licht in huis
Wanneer je een nieuw lichtplan maakt of de verlichting in huis wilt vervangen, is het belangrijk om te letten op de lichtsterkte en de kleur van het licht. Zo moet de verlichting in de woonkamer anders zijn dan in de slaapkamer. In de woonkamer is bijvoorbeeld fijn om wat meer sfeervolle en minder functionele verlichting te hebben, terwijl in de slaapkamer juist het omgekeerde geldt.

Tip 4: Gebruik lichtsensoren
Een goede manier om energie te besparen is door gebruik te maken van lichtsensoren. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Zo zijn er sensoren die ervoor zorgen dat de verlichting automatisch aangaat wanneer het donker wordt en uitgaat wanneer er niemand in de ruimte is. Op die manier hoef je nooit meer te bedenken of je de verlichting wel of niet uit hebt gedaan en bespaar je energie.

Tip 5: Gebruik timers
Een andere manier om energie te besparen is door gebruik te maken van timers op je verlichting. Zo kun je ervoor zorgen dat de verlichting in de woonkamer bijvoorbeeld automatisch uitgaat wanneer je naar bed gaat. Op die manier hoef je nooit meer te bedenken of je de verlichting wel of niet uit hebt gedaan en bespaar je energie.

Tip 6: Gebruik bewegingssensoren
Een bewegingssensor is eigenlijk hetzelfde als een lichtsensor, alleen gaat de verlichting dan aan wanneer er iemand in de ruimte is. Dit is ideaal voor verlichting in de hal, gang of wc. Zo hoef je nooit meer te bedenken of je de verlichting wel of niet uit hebt gedaan en bespaar je energie.

Tip 7: Let op de plaatsing van de verlichting
Wanneer je nieuwe verlichting aanschaft of je lichtplan aanpast, is het belangrijk om te letten op de plaatsing van de verlichting. Het is namelijk niet alleen belangrijk dat de verlichting goed werkt, maar het is ook belangrijk dat de verlichting niet in de weg zit. Zo kun je bijvoorbeeld een lamp kiezen die
je aan de muur bevestigt in plaats van een vloerlamp. Op die manier bespaar je energie en voorkom je ongelukken.

Tip 8: Kies zorgvuldig je verlichtingsarmaturen
Wanneer je nieuwe verlichting aanschaft of je lichtplan aanpast, is het belangrijk om te letten op de verlichtingsarmaturen die je kiest. Zo zijn er armaturen die speciaal ontworpen zijn om het licht beter te verdelen en die je dus minder vaak hoeft aan te schaffen. Op die manier bespaar je energie en geld.

Tip 9: Gebruik dimmers
Een dimmer is een handig apparaatje waarmee je de lichtsterkte van je verlichting kunt aanpassen. Zo kun je ervoor zorgen dat de verlichting in huis nooit meer te fel of te donker is. Dimmers zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een draadloze dimmer, waardoor je de verlichting gemakkelijk met je smartphone of tablet kunt bedienen.

Tip 10: Investeer in zonnepanelen
Als je echt wilt investeren in een duurzaam lichtplan, is het aan te raden om te investeren in zonnepanelen. Zonnepanelen zijn namelijk een goede manier om energie op te wekken en je huis duurzaam te maken. Op die manier bespaar je niet alleen energie, maar ook geld.

Auteur: 
webmaster
Categorie: 
Diverse
omhoog
0 waarderingen.
Ik vind dit een goed bericht

Reactie toevoegen

E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hier invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.
Stel een tuinvraag