Groei van bloemstengel Phalaenopsis

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 22/02/2008 - 18:32
Tinus79

Groei van bloemstengel Phalaenopsis

Hoi,

Laatst een hele mooie zacht gele phalaenopsis gekocht met rozig hart. Hij heeft 2 bloemstengels met aan beide stengels kleine vertakkingen. Op beide 'hoofdtakken' waren al enkele grote knoppen waarvan er al 1 a 2 open waren. Inmiddels zijn er op beide hoofdtakken nog 1 a 2 knoppen opgegaan. Heel erg mooi!
Maar nu heb ik het idee dat de kleine vertakkingen en de rest van de hoofdtak niet meer verder groeit en er dus in elk geval geen bloemen zullen komen op de kleinere vertakkingen.

Hoe kan ik de groei van de bloemstengel stimuleren? of aan de gang houden? Hoe kan ik ervoor zorgen dat de bloemstengel niet stopt met groeien?
Want ook bij eerdere aangeschafte phalaenopsis stopte de groei van de bloemstengel meteen toen ik em in huis had. Nog geen enkele bloemstengel heb ik verder zien groeien/ontwikkelen.

Iemand tips of ideeen?

Alvast bedankt.

Groet,
Tineke

(Indien gewenst zou ik evt. een foto kunnen maken en plaatsen)

do, 21/02/2008 - 22:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Normaal gesproken moet een Phalaenopsis toch doorgroeien en nieuwe knoppen kunnen maken, zoniet nieuwe bloemstengels.
Onder welke omstandigheden staan de planten? Licht, temperatuur en watergift?

do, 21/02/2008 - 22:44
Tinus79

Deze orchidee staat voor t raam op t noordoosten. 's Nachts 16 graden, overdag en 's avonds ongeveer 20 graden. Hij staat samen met nog een andere orchidee op een schaal met water voor een betere luchtvochtigheid (niet met hun binnenpot in t water uiteraard). Ongeveer 1 keer per week geef ik water, tenzij ie echt nog nattig is, dan wacht ik nog een daggie, soms 2.

Naar mijn idee zouden dit toch wel goede omstandigheden moeten zijn. Maar misschien zijn gewoon de dagen nog te kort en krijgt ie nog net even te weinig licht om echt door te groeien..?
Is t wel mogelijk dat de bloemstengels op een later moment nog verder groeien? Zodat zich ook aan de kleinere takken bloemknoppen gaan ontwikkelen? Als t straks bijvoorbeeld wat langer licht blijft..
Of is het 'eens gestopt, altijd gestopt'?

Alvast bedankt wederom.

do, 21/02/2008 - 23:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

De plaats is goed en de temperatuur ook. Toch maar wat geduld met de doorgroei. Bij sommige cultivars kan het best lang duren, voor er zich nieuwe bloemstengels ontwikkelen.

do, 21/02/2008 - 23:28
maarten de v.

Ik kan alleen maar zeggen: Afwachten...

Groeten Maarten

vr, 22/02/2008 - 17:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mijn ervaring is, dat wanneer de hoodtak is uitgebloeid en je de tak onder de laatste bloem afknipt,na enkele weken de zijtak verder gaat uitlopen. Deze heeft dan meestal niet meer zoveel bloemen, meestal een stuk of 3.
Veel succes ermee.

vr, 22/02/2008 - 18:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bij heel wat soorten blijven de bloemstengels nog lang doorgroeien.

vrgr

Groei van bloemstengel Phalaenopsis
vr, 22/02/2008 - 18:32
Tinus79

Hartstikke bedankt voor alle antwoorden!
Ik ga maar gewoon geduldig wachten en kijken.. en hopen dat ie uiteindelijk weer verder gaat groeien en bloeien.

Groetjes
Tineke

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag