hangende knoppen/bloemen

19 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 26/12/2006 - 13:24
Chava

hangende knoppen/bloemen

Wellicht vraag ik hier iets wat al ergens besproken is, maar ik kon het zo snel niet vinden, dus toch maar even mijn eigen vraag...

Sinds anderhalve maand heb ik een prachtige, grote Phalaenopsis, die vol in bloei stond met ook nog een aantal knoppen. Nu beginnen sinds een week of twee echter steeds meer bloemen en knoppen te hangen, waarvan ik denk dat hij ze ook gaat laten vallen (zie ook foto). Eerst dacht ik dat sommige bloemen gewoon uitgebloeid waren, maar toen ook de knoppen gingen hangen, ging ik me wel zorgen maken. Hij kreeg 1x in de week wat water met de plantenspuit, stond volgens mij in orde wat temperatuur betreft en op een lichte plek in de huiskamer.
Ik heb hem in eerste instantie een klein beetje extra water gegeven, maar dit scheen niet te helpen, dus heb ik dat niet meer gedaan, omdat je daar ook juist meer slechts dan goed mee kan doen.

Het gaat echter toch duidelijk steeds slechter en ik vind het eeuwig zonde van deze prachtige plant. Heeft iemand enig idee wat mogelijke oorzaken zouden kunnen zijn, zodat ik er misschien nog iets aan zou kunnen doen?
Alvast ontzettend bedankt!

hangende knoppen/bloemen
di, 26/12/2006 - 14:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het zou bv. wolluis kunnen zijn. Trek eens een bloem af en controleer die eens goed of er nergens beestjes te zien zijn, ze verstoppen zich dikwijls waar ze bijna niet te zien zijn.
De plant ziet er anders goed gezond uit.

vrgr

di, 26/12/2006 - 14:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Van wolluis gaan de knoppen niet hangen. De plant ziet er niet echt gezond uit. De bladeren hangen nogal. Het lijkt me of de plant te koud en/of te donker staat. Mogelijk is ie van de wortel af of is er vocht in het hart blijven staan.

di, 26/12/2006 - 14:39
Chava

Bedankt voor de snelle reacties!
Ik had al wel even gekeken naar beestjes, maar heb niets kunnen vinden.
Wat betreft licht, staat hij echt ongeveer op de beste plek in het huis, dus dat kan ik me niet voorstellen. De temperatuur weet ik natuurlijk niet helemaal zeker, maar aangezien wij in een appartementencomplex wonen, wat heel goed geisoleerd is, wordt het hier (ook als wij er niet zijn) nooit koud.
Ik moet bekennen dat ik verder niet echt een orchideeen-kenner ben, dus wellicht zou u zo goed kunnen zijn om even toe te lichten wat het betekent als hij "van de wortel" af zou zijn (en of hier iets aan te doen is?) en waar "het hart" is?
Wat mij trouwens wel opviel (maar misschien is dat normaal...) is dat de luchtwortels boven, maar ook in de pot (ik heb een glazen pot) er heel droog/verdroogd uitzien...

met vriendelijke groet,
Chava

di, 26/12/2006 - 15:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Van de wortel, betekend, dat de wortels afgestorven zijn en dus geen water meer opnemen. Een Phalaenopsis is gevoelig voor hartrot(het hart van de plant is waar de bladeren samenkomen op de gedrongen stengel). Dus nooit water in het hart laten lopen.
Overigens is de beste plek in een huis voor het raam!

Misschien heeft de plant toch te weinig water gekregen. Probeer eens de kluit goed nat te maken en kijk of de knoppen bijtrekken. Kan het water wel uit de glazen pot, door gaten weglopen?

di, 26/12/2006 - 15:11
greenvingers

Volgens mij,staat hij in een glazen pot,
DUs met z,n voeten in het water,Klopt dat?
Altijd een binnenpotje gebruiken,
waar het water door weg kan.

De lichtste plek in een appartement is toch echt voor het raam hoor!
Ik woon ook in een flat,maar bij mij staan ze echt allemaal voor het raam,
laat nog is horen?
mvgr.Carla

di, 26/12/2006 - 15:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Plant even uit de pot halen en wortels bekijken, dan weet je direct of daar iets verkeerd mee is.

Ik dacht even aan wolluis omdat ik dit reeds enkele malen heb gehad (nu gelukkig niet meer) en telkens wist ik het doordat de bloemen gingen hangen. Op het eerste zicht niets te zien maar bij ontleden van de bloemen beestjes gevonden, zelfs onder de helmknop waar de meeldraden zitten, vandaar dat ik eraan dacht.

vrgr

di, 26/12/2006 - 16:31
danny15

graag even een foto van de pot zelf, heb ook de indruk dat de plant niet "pot in pot" staat,en daardoor wortelproblemen heeft. ik heb zelfs bloeiende phaleanopsis'en die midden de woonkamer staan,en het goed doen in matig licht,wat eigenlijk niet ideaal is. wel is het zo dat ik nog niet bloeiende planten ALTIJD aan't raam zet.

hangende knoppen/bloemen
di, 26/12/2006 - 17:27
Chava

De plant staat inderdaad niet "pot-in-pot", maar alleen in glas met kruk/hout aan de onderkant. Als dat zo belangrijk is, vind ik het wel raar dat ik hem zo heb gekregen, want hij is gehaald bij een speciaalzaak, waar ze zelf gekweekt worden, maar goed. Hij staat niet met zijn voeten in het water, want ik heb hem tot nu toe alleen maar "gesproeid" water gegeven met de plantenspuit. Heb ik hem daardoor dan misschien toch te weinig water gegeven?
Ik weet niet zo goed wat ik nu kan doen aan de "pot situatie", want het ziet er niet naar uit alsof je hem er makkelijk even uithaalt.
Ik kreeg van iemand de tip om hem in een bak water te zetten en te kijken of er lucht uit komt (dan staat hij te droog), maar ben een beetje bang dat ik hem dan straks per ongeluk verdrink....iemand nog suggesties?
Over het licht kan ik alleen maar zeggen dat hij op een dressoir staat direct naast het raam. Dichterbij gaat niet, aangezien de ramen tot laag bij de grond gaan en daar een radiator zit...

(het is niet zo'n geweldige foto, maar bij deze een poging...)

hangende knoppen/bloemen
di, 26/12/2006 - 17:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het dichte glas "ademt" niet, dus er zal condens optreden, waardoor de wortels toch te lang nat kunnen blijven. De wortels zien er niet uit als levend. Het lijkt wel of ze zelfs niet gegroeid zijn, maar zo gebeven zijn na het in de accubak poten.
Ik zou eens navragen bij de speciaalzaak. Het is opvallend hoevaak hier op het forum problemen onstaan bij planten, die direct in een sierpot geplant zijn. Als die speciaalzaak zelf orchideeen teelt, zouden ze beter moeten weten!

di, 26/12/2006 - 18:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is natuurlijk wel mooi in een glazen pot, zeker om als geschenk te krijgen of te geven. Je krijgt hetzelfde resultaat door onderin de glazen pot argexkorrels te leggen, daar de binnenpot op en dan sphagnum tussen binnenpot en glazen pot.
Om rechtstreeks in een glazen pot te kweken moet je al heel wat ervaring hebben ivm water geven, het kan wel (foto hierbij – staat al meer dan 2 jaar in de glazen pot) maar het is niet aan te raden.
Haal hem gewoon voorzichtig uit de pot en zet hem in een binnenpot met gaatjes. Vanonder een laag argexkorrels of stukjes styropur en dan het substraat.

hangende knoppen/bloemen
di, 26/12/2006 - 19:47
danny15

waarschijnlijk toch wat te bang geweest om water te geven,(waterspuit-nevel alleen is niet genoeg)wortels lijken er verdroogd uit, ik zou alles eruit doen ,slechte wortels afknippen, oppotten in plastiek-orchideepotje en dan in overpot,of glas zetten. dat zal misschien nog goed komen volgend jaar! :) ik vind het ook erg dat de zo-genoemde speciaalzaken hun planten op die manier verkopen,zonder er raad bij te geven. zo zijn er al 1000-en planten in de vuilbak beland....spijtig. (ik heb er zo al gered die ik op het containerpark vond)

wo, 27/12/2006 - 00:20
greenvingers

Zonde van je mooie plant!

mijn man bracht vorige maand een dendrobium voor me mee,
een witte van een meter hoog!
maar.............niet in een binnenpot,en ja hoor na 4 dagen werden de bladeren geel!

ik terug naar het plantencentrum waar hij hem had gekocht,
en verteld dat er geen binnenpot in zat,en alles geel werd.
ze zei.... breng maar terug ,dan krijgt U een nieuwe,maar die had ook geen binnenpot,en toen ik dat vertelde zei ze,zo krijgen wij ze van de veiling!
en weet je.......de meeste mensen gooien ze weg als ze uitgebloeid,of dood gaan.
en dan kopen ze weer een nieuwe,als het goed is!goed voor de verkoop!
Als je er geen verstand van hebt,en je krijgt er 1 cadeau,dan gooi je hem weg.
Maar ik ben niet zo!
Dus ik zal je phalaenopsis maar snel uit de pot halen,alle bark verwijderen,lekker even onder de kraan ,handwarm,en dan in een potje met bark zetten,even geen water geven,en verder verzorgen,1x per week een scheut water,en om de 4 weken een beetje voeding.en in het licht!
dan moet het goed gaan,laat je het nog even weten?
gr.carla

wo, 27/12/2006 - 01:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tja, helaas. Na de chrysant, de begoniainfo-icon en de kalanchoe is ook de orchidee een weggooiplant aan het worden. Jammer!

wo, 27/12/2006 - 11:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vroeger gaf ik nogal eens een orchidee cadeau maar daar ben ik van teruggekomen want geen enkele heeft het overleefd.
Mensen die niet zijn geïnteresseerd in planten gooien alles weg eens het is uitgebloeid. De orchidee is op het ogenblik erg in de mode, maar of dit goed is voor de plantjes?

vrgr

wo, 27/12/2006 - 13:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Voor de centjes wel, Joanna!

wo, 27/12/2006 - 13:10
greenvingers

Vraag maar is aan iemand die een orchidee heeft staan,wat ze ermee doen als ze uitgebloeid zijn!
WEGGOOIEN!
want wat kan je er dan nog mee?
En als ik ze dan vertel dat je hem over kunt houden,zeggen ze,ja daaag daar heb ik geen zin in,ik koop wel een nieuwe!

ik gaf mijn vrindin vorige week haar phalaenopsis terug,die weer na de bloei,2 nieuwestengels vol met knop had gemaakt terug,
ze geloofde het niet,ze zei,neeeee die heb je in de winkel gekocht,
Maar met veel liefde en aandacht en verzorging gaat het helemaal lukken!
Fijne dag nog!
Carla

wo, 27/12/2006 - 13:39
danny15

tja de wegwerpmaatschappij.... ik geef er nog cadeau,in plastick potje en overpot,met een gebruiksaanwijzing die ik er bij krijg in die bloemenzaak(een goed idee van die zaak vind ik)

wo, 27/12/2006 - 13:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ach, gelukkig zijn er nog liefhebbers, die wel van planten houden, anders bestond dit forum niet!

Onderwerp gesloten