keiki verliest knop...grrr...

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 01/02/2011 - 12:17
Brig

keiki verliest knop...grrr...

Ik was in spannende afwachting van het uitkomen van de (enige) knop aan mijn keiki, is-ie eraf gevallen! Grrrr.... Ik werd al wat bang toen de knoppen van de andere bloemtakken van die plant geel werden en eraf vielen, en jawel, ook de keiki aan die plant heeft z'n knop dus verloren. Snap er niets van. Alleen die plant heeft al z'n knoppen verloren; alle anderen groeien en bloeien vrolijk door, en met de bloemen van de betreffende plant is ook niets mis. Heb 'm niet verplaatst, er is geen koudegolfje overheen gekomen, en hij staat in het volle licht want in de serre. Het is wel de plant die hardnekkig last heeft van wolluis. Maar inmiddels hebben mijn andere phals dat ook, dus dat zou het toch ook niet moeten zijn. Bovendien lijkt mij dat dan ook de bloemen eraf zouden moeten vallen, en die zitten er nog aan. Alleen alle knoppen zijn eraf. Hoe dan ook: ik baal als een stekker dat de knop van mijn keiki eraf is!

Wat moet ik toch tegen die wolluis doen? Ik word er helemaal dol van. Ik loop de planten allemaal wekelijks na, haal alle luis weg, ik besproei, ik geef water met daarin opgelost antiwolluismiddel, en toch breiden ze zich alleen maar uit. Ik word er soms helemaal moedeloos van... :-(

Groet, Brigitte

di, 01/02/2011 - 16:02
jan walta

hoi brigite,wij hebben op het moment 83 orchideeën staan waarvan er 50 boven staan, en de rest beneden voor het raam,(dat we er zoo veel hebben komt door onze kleindochter, die veel orchi takken gebruikt voor bloemstukken, en wij krijgen de planten), vorig jaar hadden we ook veel last van wolluis, ze zaten vol, ik heb ze toen twee weken s,morgens en s,avonds gespoten met Spruzit-R van ECOstyle, ECHT 2 WEKEN LANG, S,MORGENS EN S,AVONDS!, de bloemen begonnen te verwelken, maar het werkte!, we hebben nu weer gezonde planten, ze glimmen tegen je op!, de 50 boven staan te wachten op bloemen, komt er een nieuwe tak(bloem) in dan mag hij naar beneden, we sproeien ze elke 14 dagen(die beneden staan),en als ze gedroogd zijn nog een keer met spruzit, tegen mogelijke kwaaltjes, hopelijk heb je er wat aan, en succes!
grtes jan walta

di, 01/02/2011 - 19:00
Brig

Dag Jan,
Bedankt voor je advies. Ik heb nu Promanal R van Ecostyle. Zou dat hetzelfde zijn als jouw Spruzit R van Ecostyle? Ik heb nog niet dagelijks gespoten, ik ging ervan uit dat de planten daar niet goed op zouden reageren, maar misschien moet ik me inderdaad wenden tot drastischer maatregelen... Ik heb ruim 60 planten, allemaal in de serre, dus toch zonde als die echt allemaal onder de wolluis komen te zitten. Maar ik vrees dat er toch al zo'n 20 besmet zijn inmiddels. Iedere keer denk ik dat het minder lijkt te worden, maar een week of wat later zie ik dan in ene weer een enorme kluit wolluis met op alle bloemen piepkleine bruine beestjes, waarvan ik dan maar denk dat het babywolluisjes zijn die zich aan het verspreiden zijn naar eigen 'jachtgebied'. Die haal ik allemaal handmatig weg door ze weg te vegen; de kluit wolluis spuit ik dood. En vervolgens begint het jagen op de achtergebleven en groter gegroeide wolluizen die zo fijn achterop de bloemen zitten waar de bloem aan het steeltje zit. Die prik ik allemaal weg met een sateprikker. Nogal arbeidsintensief, en het werkt dus ook niet echt goed... Dus ga ik inderdaad maar eens wat driftiger spuiten!

Groet, Brigitte

di, 01/02/2011 - 20:23
Manuela123

Hoi,

Ik heb het ook gehad,was er gelijk bij heb dan ook 4 Phalaenopsis planten
weggegooid,de bladeren heb ik dagelijks 1 week lang afgedaan met Alchol
en natte tabak op de bark gelegt...
heb tot nu toe geluikkig helemaal niets meer gezien,kijk ze regelmatig
na want dit wil je niet hebben...
natte tabak gebruikten ze vroeger altijd tegen wolluis,heel veel suc6
hoop dat het jou lukt!

Liefs Manuela.

wo, 02/02/2011 - 00:17
Antoon1

Dag Allemaal.

Als je wolluis echt goed wil bestrijden is het niet voldoende om alleen je planten te spuiten.
Er word al gezegd dat er bestreden is en de wolluis geregeld terug komt.
Dus moet er ergens toch nog een haard zitten.
Het is namenlijk zo dat als je een wolluis besmetting hebt de wolluis ook op andere plaatsen vertoefd als alleen op je planten.
Wolluis zit dan namenlijk ook in naden van kozijnen of onder vensterbanken
en dergelijken.
Bij een sterke wolluis besmetting is het altijd belangrijk om niet alleen je planten te bespuiten maar ook de ruimte cq omgeving goed schoon te maken.
Anders zul je waarschijnlijk met regelmaat een besmetting van je planten gaan krijgen.

Groeten.

wo, 02/02/2011 - 10:31
Brig

Aha, dat wist ik niet. Ik maak wel de plantenbakken schoon, maar zal nog eens verder in de omgeving kijken. Bedankt, Antoon!

Groet, Brigitte

Onderwerp gesloten