moeras-orchis

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 10/02/2004 - 16:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

moeras-orchis

Ik heb al een paar keer een nieuwe moeras-orchis in mijn moeras geplant, maar ze komen het volgende jaar nooit meer op, en zijn dan dood. Weet iemand wat daar de oorzaak van kan zijn?
Of heeft iemand goede ervaringen met andere orchideen in de tuin/moeras?
B.v.d.

za, 14/02/2004 - 22:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste,

Heel wat aardorchideeën en de bij ons inheemse in het bijzonder leven in symbiose met schimmels. Vaak wil men dat niet graag horen en wordt dat geminimaliseerd. Er zijn enkele soorten die slechts bij het kiemen en opgroeien uit zaad nood hebben aan die symbiose en later in staat zijn assymbiotisch (zonder samen te moeten leven met de schimmel) overleven. Enkele kwekers zijn er erg ver mee.

Verder zal men graag ontkennen en successen aanhalen, maar vraag dan even door. En wat hoor je; Het eerste jaar prachtig, het tweede jaar iets minder en vervolgens steeds minder tot de plant verdwijnt. Steeds heeft men een goede uitleg, vorst, vraat, enz. Eigenlijk heeft men een volwassen plant aangepland, die datzelfde jaar reeds een knol had voor het volgende jaar en de daar op volgende jaren nog net een nieuwe knol kan vormen, maar op zeker moment kan hij het tekort aan mogelijkheid tot opnemen van voeding niet meer baas en kwijnt hij volledig weg.

Eigenlijk is er maar één goede raad ga van moerasorchideeën genieten, langs een moeras en laat ze daar staan! Of koop ze bij een van de schaarse kwekers die er succes mee hebben en doe grote inspanningen om de juiste grond aan de planten te bieden. Maar Alsejeblief, voor mij, voor uzelf en uw kinderen, roof ze niet in de natuur. We hebben al veel te weinig orchideeën in de vrije natuur!

Patrick Mannens https://tinyurl.com/y4hgcezw

zo, 07/03/2004 - 22:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo
De meeste nederlandse aardorchideeen leven inderdaad in symbiose met schimmels. De 'Moerasorchidee' waar je het over had is waarschijnlijk een moeraswespenorchis (daar ga ik dan maar van uit) Die is over het algemeen makkelijk te verspreiden. Als je ze persee in je eigen moeras wilt hebben kun je beter wat zaaddozen plukken en de zaden over je moeras strooien. Als jouw grond de juiste verhoudingen bezit voor de groei en bloei van de orchidee komt hij vanzelf (kan aantal jaren duren) op. Als je ze wil verplaatsen raad ik je aan om meteen een stuk grond van de vindplaats mee te nemen. Het beste is echter uitzaaien omdat je anders de eigenlijke groeiplaats beschadigd. En daar kan ik over mee praten, want ik heb op die manier een hele populatie brede orchis zien verdwijnen.

Succes

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag