Orchideeën zwakjes - hydrokorrels beschimmeld

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 13/02/2014 - 22:30
An J.

Orchideeën zwakjes - hydrokorrels beschimmeld

Hallo allen,

Sinds een half jaar houd ik veel van mijn orchideeën op een plateau met nat gehouden hydrokorrels, pal voor het raam op westkant, schuifdeur ernaast (dus af en toe wat luchtverplaatsing). Nu bemerk ik op veel plaatsen in de korrels een witte harige schimmel.

Ik weet niet of er een verband is, maar mijn orchideeën doen het voor het eerst in drie jaar minder goed. Eén heeft vandaag drie bladeren verloren, waarvan de hechting zwart was (rot? schimmel?). Bij een ander heb ik verdroogde bloemknoppen, de rest is stilgevallen middenin groei en/of bloei. Bladeren voelen iets zachter, van sommigen zijn de nieuwe bladeren opvallend bleek.
Daarenboven heb ik nog een nieuwe scheut van mijn dendrobium phalaenopsis afgeknakt. Zwak weefsel, ik duwde niet hard.

Of ik zit met een acuut kaliumtekort, lichttekort, of het ligt aan de vervuilde korrels.

Belangrijkste vraag: Hoe kan ik het schimmelprobleem verhelpen en vooral voorkomen? Ik heb geen zin om ieder half jaar de bakken te hervullen. Ik dacht aan begieten met lichte chlooroplossing?

En dan hoop ik dat mijn planten het terug beter zullen doen...

Groetjes!

(bah, die foto ziet er niet uit)

Orchideeën zwakjes - hydrokorrels beschimmeld
do, 13/02/2014 - 22:55
birdwatcher

Ik denk dat de bark,begint te rotten,waardoor het water wat voedingsrijker wordt.
Dit beetje voeding kan de schimmelgroei veroorzaken,de schimmel is vast niet de reden dat je planten het slecht doen,maar het gevolg ervan.
Misschien geef je teveel water?
De schuifdeur blijft dicht in de winter?
Zoniet koude tocht kan dodelijk zijn voor deze planten.

vr, 14/02/2014 - 08:58
RdB

Schimmel op de hydrokorrels komt ook bij mij veel voor, ik doe er niets aan maar als je het lelijk vind zo nu en dan de korrels uitspoelen met heet water.
Ik ben het met Birdwatcher eens: controleer je bark!

Ruud

vr, 14/02/2014 - 14:44
GreenConnection

En blijf weg met chloor bij je planten! Chloordampen zijn dodelijk voor orchideeën.

vr, 14/02/2014 - 16:52
An J.

Mjah... ik heb onlangs enkele planten nieuwe bark gegeven, maar de hydrokorrels zullen dus al 'besmet' zijn van daarvoor. (Dat die bepaalde planten zijn stilgevallen in groei, wijt ik aan de verpotting en telde ik niet mee in mijn probleemstelling).

Ook is er al eens een stukje bark tussen de korrels beland (zoonlief), dit zal ik nauwlettend in de gaten houden.

Ik probeer de hydrokorrels doorgaans vochtig te houden, eens per twee weken droogt het helemaal op en dan begiet ik het. Het is ook al lang geleden dat ik de potten in water heb laten staan, ik begiet ze doorgaan en dus droogt de bark ook sneller op, ik meen dat teveel water niet het probleem is, of eerder het aantal keren dat ik er water doorjaag?

En de schuifdeur blijft maximaal gesloten hoor tijdens de winter, soms staat ie op een kier als ik buiten moet, maar dat is 2 meter van de planten vandaan.

Alvast heel erg bedankt voor de reacties! Ik ben al blij dat het op zich geen kwaad kan.
En voor de rest moet ik nog eens nadenken wat er met de planten werkelijk is. Maar dat is eventueel voor een ander topic...

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag